duminică, 7 martie 2010

Viorel Dănacu a pierdut recunoaşterea Marii Loji a Franţei

duminică, 7 martie 2010
De la extaz la... agonie! Acum doi ani de zile, când Suveranul Mare Comandor de la acea vreme al Supremului Consiliu pentru Franţa, Prea Puternicul Frate Huber Graeven, păşea pe pământ românesc pentru prima dată, totul părea a indica un viitor luminos pentru Marea Lojă Naţională a României.


La doi ani de zile de la aprinderea luminilor Lojii de Perfecţiune, un act regretat ulterior de liderii Ritului Scoţian Antic şi Acceptat de la Paris, Marea Lojă şi al său Mare Maestru reuşesc să piardă cea mai importantă patentă de recunoaştere a lor: cea a Marii Loji a Franţei.


De ce? Ne-am întreba miraţi! Totul vine pe fondul unor acţiuni ce nu au putut fi uitate şi iertate de liderii Masoneriei de la Paris. Anul trecut, la înscăunarea unui nou Mare Maestru şi Suveran Mare Comandor, apăreau primele semne ale unor posibile răciri a relaţiilor de corespondenţă între cele două Puteri Masonice. Câteva luni de zile mai târziu, Marele Maestru al Marii Loji Naţionale a României se dezicea total, în numele Obedienţei sale, de instituţiile fundamentale ale statului, lucru care contravine cutumelor Masoneriei Universale: Masoneria susţine statul şi instituţiile sale fundamendale...


Recenta vizită la Paris, a unei delegaţii a Marii Loji Naţionale a României, compusă din 7-8 Fraţi, în frunte cu Marele Maestru, nu a avut rezultatele scontate: Marea Lojă pierdea recunoaşterea Marii Loji a Franţei şi întreaga sa susţinere internaţională.


La scurt timp, Agenţia de Presă Masonică din România este informată de surse internaţionale asupra faptului că MLNAR nu mai beneficiază de recunoaştere: "Vă informăm asupra faptului că Marea Lojă a Franţei, una dintre fondatoarele Confederaţiei Marilor Loji Unite ale Europei, a încetat orice corespondenţă oficială cu Marea Lojă Naţională a României. Efectele Tratatului semnat între cele două Obedienţe au încetat, iar MLNAR şi Marele său Maestru nu mai sunt recunoscuţi de GLdF, acest lucru extinzându-se asupra tuturor membrilor şi Lojilor aflate în jurisdicţia Marii Loji Naţionale a României".


Timp de o săptămână, APMR nu a difuzat ştirea încercând să o confirme din surse internaţionale. Rezultatul a fost unui singur: MLNAR şi Marele său Maestru au pierdut recunoaşterea Franţei. Astfel, sâmbătă 6 martie 6010/2010, la ora 22:10, ora României, Agenţia de Presă Masonică din România anunţă oficial efectele produse: Marea Lojă Naţională a României a pierdut recunoaşterea Marii Loji a Franţei.


Trebuie să menţionăm şi faptul că numitul Suprem Consiliu Român de Rit Scoţian Antic şi Acceptat nu există şi nu a fost, şi nici nu va fi vreodată, instalat şi recunoscut de Supremul Consiliu pentru Franţa, condus actualmente de Suveranul Mare Comandor Collin. Ilustrul Frate Daniel Roman, prezentat adesea ca Suveran Mare Comandor, inclusiv în cadrul vizitei lui Huber Graeven şi la dineul oferit de noul Mare Maestru Alain Dubart, din primăvara lui 6008/2008, respectiv vara lui 6009/2009, nu beneficiază de acest titlu ci doar de gradul 33 primit la Paris împreună cu un alt Frate, actualmente Mare Cancelar al Marii Loji Naţionale a României.


Până la această dată, Marea Cancelarie ori Marele Secretariat al MLNAR nu au anunţat oficial încetarea corespondenţei cu Marea Cancelarie pentru Afaceri Externe a Marii Loji a Franţei.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates