duminică, 10 octombrie 2010

Astana (Астана) o arhitectură deosebită

duminică, 10 octombrie 2010
În pregătirea lansării proiectului masonic internaţional APMR Cultural, Agenţia de Presă Masonică din România va începe de astăzi, 10 octombrie 2010, publicarea unei serii de articole ce sunt menite a sublinia diferite aspecte ale culturii din ţară şi din străinătate. Primul subiect abordat este acela al arhitecturii din capitala Kazakhstanului, Orientul Astana.



Orientul Asatna este localizat în partea nord-centrală a ţării, având o populaţie de aproximativ 692.000 de locuitori. Astana este al doilea cel mai mare Orient din Kazakhstan (fondat în anul 1830), fiind capitala oficială a republicii. Etimologia numelui ne îndrepată spre semnificaţia regală sau sacră a acestui Orient renăscut, asemenea păsării Phoenix (Fenix). Orientul a fost fondat, ca fortăreaţă, de cazacii siberieni.



În ciuda faptului că Orientul pare a fi terminat, planurile de finalizare ale acestui Orient au ca punct terminus anul 2030. Planurile originale de construcţie au fost trasate de arhitectul japonez Kisho Kurokawa. Cu toate acestea, în prezent, cel care se ocupă de planurile de construcţie ale Orientului, este Vladimir Laptev, care a declarat că doreşte să construiască un Berlin în stil eurasiatic.



Unul din monumentele impresionante ale noului şi vechiului Orient Astana este Palatul Păcii şi Reconcilierii, cunoscut şi sub numele de Piramida Păcii. Piramida inaugutară în septembrie 2006 a fost proiectată de Lordul Norman Foster. Incinta cuprinde elemente ale culturilor iudaice, islamice, creştine, budiste, hinduse, taoiste etc. Tot în incinta sa se găsesc o sală de operă, un muzeu naţional al culturii, o "universitate a civilizaţiei", o bibliotecă şi un centru de cercetare pentru grupurile etnice şi geografice ale Kazakhstanului.



Construcţia este percepută ca un centru global dedicat înţelegerii spirituale, renunţării la violenţă şi promovării credinţei şi egalităţii umane. Piramida se doreşte a fi o expresie a spiritului Kazakhstanului, un spaţiu de coexistenţă în armonie a diferitelor religii, culturi etc.

Un alt monument special este şi Bayterek. Construcţia a fost realizată tot de Lordul Norman Foster. Bayterek simbolizează mitologicul arbore al vieţii şi pasărea magică a fericirii (Samruk), din cultura ţării. Globul auriu din vârful copacului reprezintă oul păsării Samruk, care simbolizează Soarele, fiinţa supremă.




 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates