joi, 21 octombrie 2010

Puterea Comunistă de la Havana se amestecă în afacerile interne ale Masoneriei Naţionale

joi, 21 octombrie 2010
Secretariatul General al Agenţiei de Presă Masonică din România îşi exprimă preocuparea cu privire la acţiunile întreprinse de Marea Lojă a Cubei în ultimul an. După ce a fost expulzat fostul Mare Maestru (pe motive total neîntemeiate şi nejustificabile), acum se doreşte eliminarea unui Ilustru Mason cubanez: Gustavo Pardo Valdés.

Gustavo Pardo Valdés (fost deţinut politic în regimul lui Fidel Alejandro Castro Ruz) a fost Cancelar al Supremului Consiliu din Cuba, în prezent fiind Preşedintele Academiei Cubaneze de Înalte Studii Masonice. De asemenea, este colaborator al CUBANET (ONG susţinut de Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul National Endowment for Democracy).

În data de 16 octombrie 2010 a avut loc o reuniune a Supremului Consiliu unde a fost decisă punerea sub acuzaţii şi expulzarea a Suveranului Mare Inspector General Gustavo Pardo Valdés şi a încă şapte Fraţi. Cu toate acestea, Secretariatul General al APMR consideră că simpla prezenţă a doar 11 din cei 31 de membri care ar fi trebuit să voteze nu ar trebui să aibă validitate masonică.

Secretariatul General al APMR consideră imixtiunea politică în problemele interne ale Masoneriei ca fiind contrare drepturilor democratice şi consideră că subjugarea Masoneriei de către stat este contrară Principiilor Francmasoneriei Universale.

Secretariatul General al APMR îşi declară consternarea cu privire la modul în care o personalitate precum Fratele Gustavo Pardo Valdés este înlăturat înaintea alegerilor din 2012 pentru funcţia de Mare Maestru.

Trebuie amintit şi faptul că în anul 2007 (2 august), când Gustavo Pardo Valdés trebuia să devină Suveranul Mare Comandor al Cubei, au existat intervenţii politice pentru a împiedica acest lucru. Este vorba despre ordinele venite de la Caridad Diego, şefa Biroului de Afaceri Religioase al Comitetului Central al Partidului Comunist din Cuba. Aceasta nu a dorit ca Gustavo Pardo Valdés să conducă Supremul Consiliu din Cuba (la acea vreme era Cancelar al Supremului Consiliu).

Sursă: Agenţia de Presă Masonică din România


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates