joi, 27 ianuarie 2011

Marea Lojă a Liberiei

joi, 27 ianuarie 2011

Masoneria a căpătat o formă instituţionalizată în Liberia în anul 1867, urmând ca, până în anii '70 să apară 17 Loji masonice pe întreg cuprinsul ţării, Loji ce intrgrau aproape toate oficialităţile statului. Foarte multe probleme în ceea ce priveşte conducerea Liberiei se consideră că au fost discutate de cele mai multe ori într-un ambient masonic şi nu unul politic, însă părerile sunt împărţite.


Totuşi, trebuie menţionat faptul că pentru a te fi intrgrat, ca membru, în Partidul True Whig, era obligatoriu să fi Frate Mason. Nu trebuie să uităm nici că acest partid, timp de aproape un secol, a fost singurul partid legal din Liberia şi, prin urmare, a integrat clasa politică conducătoare. Acest lucru a produs un scandal, considerându-se că Masonii liberieni nu practică nici justiţia şi nici democraţia.


În anul 1980, după lovitura de stat, Fratele Samuel Doe a preluat conducerea ţării, iar puterea şi influenţa Marii Loji a Liberiei şi a Masonilor din această ţară a scăzut simţitor. După primul război civil din Liberia, Palatul Masonic din orientul Monrovia a fost ocupat şi distrus. Abia în anul 2005, francmasonii liberieni au decis să readucă la viaţă clădirea masonică şi să o reabiliteze. Nefiind acceptaţi în Oridnul Masonic din Liberia, indigenii, după ce au preluat puterea, au scos în afara legii practicarea Masoneriei în ţară.

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates