marți, 8 februarie 2011

Discursul aniversar al Secretarului General al Agenţiei de Presă Masonică din România (fragment)

marți, 8 februarie 2011
În cursul zilei de azi, 8 februarie 2011, Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a convocat Consiliul Masonic al APMR pentru a susţine discursul aniversar. Prezentăm un citat din discursul Frăţiei Sale:


"(...) Luna noiembrie 2010 a adus pentru APMR una din cele mai mari realizări în ceea ce priveşte sfera internaţională a relaţiilor sale diplomatice. Munca asiduă pentru a asimila informaţiile din cadrul Summit-ului COP16 din Mexic ne-a adus nu numai cunoaştere ci şi recunoaştere.

Luna decembrie 2010 a reprezentat o nouă încercare pentru agenţie, una care a fost materializată în ianuarie 2011. Aceasta (n.r. luna ianuarie) ne-a confirmat nu numai capacitatea noastră distributivă la nivel mondial, ci şi pe aceea de a primi aprecierile de rigoare pentru calitatea muncii noastre.

(...)

Activitatea noastră de la Istanbul a fost poate cea mai reuşită. APMR-ul a descoperit o Turcie modernă, deschisă, plină de iniţiativă, cu o societate puternică, ancorată în adevărul tradiţiei ce uneşte Occidentul de Orient. Culturile noastre poartă numele comun a secole de coexistenţă. Pentru noi, respectul pentru societatea turcească depăşeşte limitele lingvistice ce vor fi în curând depăşite. Pentru noi, Turcia reprezintă viitorul, asemenea, Braziliei şi Mexicului. (...) Ne dorim să revenim acolo nu doar ca membri ai APMR, ci şi ca oameni cărora le pasă de activităţile socio-culturale şi care sprijină iniţiativele tinerilor din acea ţară. Porţile noastre vor fi larg deschise confraţilor noştri de la Orientul Apropiat.

Am avut plăcerea de a transmite la începutul acestei luni ceremonia oficială de deschidere a Anului Internaţional al Pădurilor. Pentru APMR şi pentru mine personal, lupta pentru protejarea a ceea ce avem nu este doar un ţel, ci şi o misiune greu de îndeplinit. Noi nu ne luptăm cu instituţiile sau corporaţiile, ci ne luptăm cu noi înşine pentru a înţelege importanţa vieţii într-o lume mai sănătoasă, iar APMR face exact acest lucru: încearcă să sensibilizeze comunitatea masonică internaţională.

(...)

Lumea se schimbă şi, împreună cu ea, evoluăm şi noi în acest ritm alert care ne face adesea să părem nişte spirite rătăcinde pe acest pământ. Mă aflu în poziţia în care pot spune că semnalul de alarmă pentru Francmasoneria Română a fost tras! Cine vrea să meargă înainte să o facă! Cine nu vrea, atunci va trebui să-şi ducă povara de a nu fi făcut nimic pentru Ordin! Un Francmason care primeşte de la Ordin şi nu dă acestuia creditele sale, este un parazit care nu cunoaşte procesul de simbioză sau de fotosinteză masonică.

(...)

Şi când spun Francmasoneria Română nu mă refer la instituţii, ci la Fraţii care o compun, ei, cărămizile de bază ale acestei societăţi iniţiatice şi filantropice. Aşa cum am spus şi zilele trecute, Agenţia de Presă Masonică din România şi-a definit conceptul de Francmasonerie a secolului al XXI-lea. Nu înseamnă că schimbăm ideile masonice, ci, din contră, venim cu un surplus de experienţă în spera new social media şi a practicării spiritului de promovare a fundamentelor masonice.

(...)

Cu şi fără sprijin, din partea membrilor săi şi a colaboratorilor apropiaţi, APMR şi-a menţinut statutul de independenţă nu doar în plan editorialistic, ci şi în planul gândirii! Eu sunt primul care spune faptul că în fiecare zi învăţ ceva nou. (...) Cu fiecare lovitură devenim mai inteligenţi, nu neapărat mai puternici. Cu fiecare obstacol ne forţăm să facem salturi ce ne aduc mai multe rezultate decât cele scontate. Dacă pentru Marele Maestru al Germaniei concepţia unui nou stil de viaţă masonică se referă la mediul înconjurător, un lucru mai mult decât demn de apreciat, pentru mine acest nou stil de viaţă masonică trece dincolo de acest lucru, în sfera culturală, socială şi diplomatică. Masoneria a fost veacuri de-a rândul o carte de vizită nevăzută a unei ţări. Astăzi, este de datoria noastră Fraţilor să fim cărţile de vizită ale locului pe care-l numim ţară.

Faptul că modul nostru de viaţă masonică a căpătat un nume (n.r. APMR) este, poate, o simplă întâmplare. Am dovedit şi o să continuăm să dovedim faptul că APMR este şi poate fi o masă rotundă de discuţii.

(...)

Ne vom lua, începând din această primăvară, angajamentul ferm de a contribui cu ceea ce putem în aceste activităţi şi să oferim cât putem de mult, mai ales în promovarea valorilor noastre şi a României. Oricare dintre noi este România şi Romania este în toţi.

În doar doi ani umili de activitate am reuşit ceea ce... Ceea ce mulţi şi-ar fi dorit. Suntem departe de a ne afla pe ultima treaptă a capacităţii noastre. Mesajele aniversare sosite au reprezentat un imbold pe care-l necesitam de mult. Noi nu suntem o instituţie a instituţiilor, ci una a Francmasonilor. Independenţa noastră stă în puterea noastră de creativitate, de înţelegere, de diplomaţie şi viziune.

Personal, mă aflu în primul an de mandat, iar pentru 2011 nu am planuri mai mici decât pentru 2010. Vreau ca 2011 să fie pista de lansare a activităţilor noastre pe plan mondial în 2012. Anul acesta trebuie să ne concentrăm resursa umană şi întreaga infrastructură pentru a ne arăta nouă şi celorlalţi încă o parte nevăzută a capacităţii intelectuale şi futuriste ce zace în această resursă umană. Şi-mi asum întreaga responsabilitate pentru reuşitele şi greşelile pe care le vom face anul acesta, pentru a fi un exemplu în faţa celor care încă mai speră.

Aşa cum o spune şi motto-ul nostru (n.r. Potentia Verbum) avem puterea cuvântului de partea noastră, iar la început a fost... Cuvântul...

Am zis...

(...)".


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates