miercuri, 8 iunie 2011

Anglia, Irlanda şi Scoţia ar putea retrage recunoaşterea Marii Loji Naţionale Franceze

miercuri, 8 iunie 2011
Problematica ridicată de regularitatea Marii Loji Naţionale Franceze continuă să aprindă spiritele. După declaraţia comună a Lojilor din Asia, jurisdicţionate GLNF, Masoneria Thailandeză deplânge situaţia în care a ajuns statutul internaţional al Marii Loji.

Deja se zvoneşte că există presiuni puternice în Europa pentru ca toate Marile Loji europene să retragă recunoaşterea GLNF. În această ordine de idei, Marea Lojă a Irlandei se gândeşte serios la a retrage recunoaşterea acordată GLNF, iar Marea Lojă a Scoţiei ar putea adopta aceeaşi poziţie.

Însă marea aşteptare se îndreaptă spre Londra, acolo unde Marea Lojă Unită a Angliei va trebuie să se decidă ce va face. Rămâne de văzut dacă la sfârşitul acestei luni UGLE va lua o decizie definitivă şi irevocabilă.

Pe de altă parte, Carta Albă, aşa cum a fost intitulat documentul de refondare al GLNF presupune o transformare radicală, una ce seamănă izbitor de mult cu cu modul în care funcţionează Marele Orient al Franţei, acolo unde Riturile sunt subordonate Consiliului Ordinului, prin urmare Masoneriei Simbolice.

Este greu de crezut că se va întâmpla aşa ceva şi şi mai greu de crezut că Supremul Consiliu pentru Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite vor mai recunoaşte Supremul Consiliu pentru Franţa în aceste condiţii.

Însă un rol decisiv îl poate juca chiar Masoneria americană, care poate repeta povestea GLdF, transformând Franţa într-o jurisdicţie neocupată. Oricum, prin acţiunile GLdF din ultimii ani, aceasta nu mai poate fi recunoscută ca fiind regulară. Exemple în acest sens putem găsi în acţiunile lor din România, Ungaria, Serbia, Rusia, Spania, Italia etc.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates