luni, 31 octombrie 2011

Marea Lojă a Franţei nu a participat la conventul Marii Loji Naţionale a României

luni, 31 octombrie 2011
Sâmbătă 29 octombrie 2011 a avut loc conventul anual al Marii Loji Naţionale a României (MLNaR), condusă de Tudorel Niţulescu. Evenimentul a fost marcat încă de la primele ore ale dimineţii de neliniştea ca Viorel Dănacu, Marele Maestru din Trecut şi unul din fondatorii MLNaR, alături de Nicu Filip, să forţeze mâna actualei conduceri pentru ca el şi delegaţiile care-l susţin să participe la reuniune.

În ciuda acestor speranţe, nici Dănacu şi nici Fraţii care-l acompaniau nu au avut voie să intre în Convent. Conform unor surse, Viorel Dănacu dorea să ceară anularea decretelor emise de Niţulescu în ultimul an şi o motivare oficială care să spună de ce au fost radiate 7 Loji, printre care şi Loja sa, Athenaeum Nr. 66.


La secţiunea "evenimente care au marcat istoria" menţionăm votul extrem de rapid, unanimitatea aprobării actelor lui Niţulescu, precum şi schimbarea Constituţiei (despre care Niţulescu susţine că este copia celei a Marii Loji a Franţei, cu toate că francezii neagă acest lucru). Însă dacă a fost schimbată constituţia atunci regulamentul intern ar trebui schimbat şi el automat?! Probabil că da însă acest lucru nu era pe ordinea de sau a lui...

Cert este un lucru: Marea Lojă a Franţei şi Confederaţia Marilor Loji Unite ale Europei nu au participat la acest eveniment. Scrisoarea dură trimisă lui Niţulescu de către fostul Mare Maestru al GLdF, actualmente Preşedinte al GLUDE conţine şi motivaţia. Mai mult, jignirea conducerii Marii Loji a Franţei de către actuala conducere a MLNaR a întărit dorinţa Franţilor francezi de a reacţiona public.

Un alt lucru cert este formarea unui pol de opoziţie împotriva lui Niţulescu, dar fără a se şti clar dacă liderul acestui pol este sau nu Dănacu. Singurul lucru dovedit este că dacă până acum Viorel Dănacu şi-a menţinut tonul relativ calm, de sâmbătă lucrurile capătă o nouă conotaţie.

Ceea ce a revoltat extrem de mult la Paris zilele acestea a fost ultima frază dintr-un articol apărut în unul din ziarele centrale din România, "Cotidianul": Menționăm că Marea Lojă Națională a României se află sub recunoașterea Marii Loji Naționale a Franței făcând parte din Marea Lojă Unită a Europei (GLUDE).

Se aşteaptă ca în urătoarele zile Marea Lojă a Franţei să adopte o poziţie publică şi radicală cu privire la întregul scandal creat chiar de francezi, susţinut de aceştia şi acum, la final, repudiat tot de ei. Trebuie menţionat şi faptul că Marea Lojă a Franţei a pierdut orice speranţă de revenire la normalitatea în ceea ce priveşte relaţiile cu Marea Lojă Naţională a României.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates