miercuri, 9 noiembrie 2011

Marea Lojă Unită a Angliei se apropie de Marele Orient al Franţei? Julian Rees vorbeşte la Paris despre "Calea spirituală a Francmasonului"

miercuri, 9 noiembrie 2011
În această seară la Paris, la ora 21:00, ora României, va avea loc un eveniment ce se anunţă a fi (de către unii membri ai Marelui Orient al Franţei) unul istoric. Este vorba despre vizita oficială (sau nu!) a Fratelui Julian Rees de la Marea Lojă Unită a Angliei, unde deţine titlul onorific de Mare Diacon Secund al UGLE, fiind şi un apropiat al fostului Pro Mare Maestru Compton.


UGLE ştie de criza masonică din Franţa

Cancelariile masonice din întreaga lume cunosc faptul că Masoneria franceză trece printr-o gravă criză de... "moralitate". Marea Lojă Naţională Franceză care va împlini o sută de ani de la fondare peste puţin timp nu mai este recunoscută de Marea Lojă Unită a Angliei, de o bună parte a Marilor Loji din Europa Centrală, Occidentală şi de Turcia, plus de câteva Mari Loji din Statele Unite ale Americii.

Pe de altă parte, Marea Lojă a Franţei nu şi-a revenit din managementul masonic care a afectat imaginea sa în spaţiul internaţional, iar Marele Orient al Franţei a trecut şi el recent printr-un scandal de proporţii cu privire la iniţierea femeilor în Lojile sale. La toate acestea se adaugă şi scandalul în care subiectul este primirea, sau nu, a lui Nicolas Sarkozy în cadrul discuţiilor cu privire la alegerile din 2012 (despre acest subiect în ediţia din 10 noiembrie a Jurnalului Masonic).

TEMPLUL MASONIC ARTHUR GROUSSIER
Marele Templu Masonic din Paris al Marelui Orient al Franţei


Zvonuri, testare mediatică a Masonilor (?) şi declaraţiile lui Arcizet


Şi totuşi, despre ce fel de vizită este vorba? Julian Rees va participa peste foarte puţin timp la o Ţinută masonică a Lojii "L'internationale" (Ritul Francez) de la Paris, eveniment care are loc în Marele Templu Arthur Groussier, cu concursul Lojilor République, Les Disciples de Memphis, U.N.I.T.A., Les Etudiants Fraternité, L’Enseignement Mutuel şi La Clémente Amitié. Rees va vorbi despre "Calea spirituală a Francmasonului", în cadrul unei analize comparate cu privire la convergenţă. Invitaţia a fost făcută chiar de Loja gazdă, iar Marele Maestru Guy Arcizet şi-a anunţat personal prezenţa la acest eveniment masonic, alături de Marele Maestru Adjunct Jean-Pierre Tandin.


Enigma (?) prezenţei lui Julian Rees la Paris şi protecţia Lordului Northampton

Prezenţa lui Rees la această Ţinută este destul de contestată în mediile masonice pariziene, dar la fel de agreată de tot atâţi Masoni francezi şi europeni. Un lucru este cert: conform actualei compoziţii a Marelui Consiliu de la Londra, Rees nu este un demnitar în funcţie, dar rămâne un apropiat al fostului Pro Mare Maestru Compton. Chiar Arcizet afirma cu o lună în urmă despre această reuniune că este "Un eveniment. Dar fără impact asupra relaţiilor GOdF-UGLE".

Tot Arcizet adăuga şi faptul că: "Sunt foarte curios de ce ne va spune acest Frate englez despre spiritualitate, mai ales că este un subiect care mă interesează foarte mult, chiar dacă Obedienţa noastră a fost taxată ca fiind materialistă. Cu toate acestea este un eveniment faptul că un Frate de la UGLE va participa la o Ţinută a GOdF".

Interesant este faptul că Arcizet declara tot acum o lună următoarele: "Ce pot să fac eu cu omologul meu de la UGLE, Ducele de Kent?". Şi toate acestea în condiţiile în care nu doar bărbaţii vor participa, ci şi femeile, membrele Marii Loji Feminine din Franţa.

Lord Spencer Compton, al 7-lea Marchiz de Northampton
Pro Mare Maestru UGLE (2001-2009)


Zvonurile care circulă, în marea lor parte sunt două. Primul zvon vorbeşte despre faptul că Rees ar fi acum membru al Dreptului Uman din Anglia şi că modul în care a fost făcută prezentarea sosirii sale este o tactică de a testa intenţiile Marii Loji Unite a Angliei. Al doilea zvon ar fi acela că însăşi Marea Lojă Unită a Angliei doreşte testarea comunităţii masonice internaţionale pentru a face marea reorganizare şi unificare (atât cât se poate) a Masoneriei Universale. Cert este că sunt zvonuri ce nu vor fi confirmate. Totuşi, nu trebuie să uităm faptul că Lordul de Northampton (Spencer Compton este al 7-lea Marchiz de Northampton) este o persoană care şi-a manifestat cândva deschiderea spre nou, spre acceptarea unor realităţi vizibile. În perioada 2001-2009 a fost Pro Mare Maestru al UGLE.


Cine este Julian Rees?

Julian Rees a primit lumina în Loja Kirby Nr. 2818 din Londra, în anul 1968, ocupând funcţia de Maestru Venerabil în anul masonic 1976/1977 şi în 1999/2000 (cu ocazia centenarului Lojii sale). În 1978-1979 a condus Loja de limbă germană Pilgrim Nr. 238. De asemenea, a fost u colaborator apropiat al revistei Freemasonry Today încă de la fondarea acesteia în 1997 (în 2003-2007 a fost editor de ştiri adjunct). Rees este şi unul din fondatorii The Cornerstone Society, unde a lucrat ca secretar pentru mai mulţi ani, susţinând conferinţe în Statele Unite şi Europa pe tema Francmasoneriei.

Institutul Masonic din Franţa l-a distins cu Ordinul Masonic Lafayette, iar cea mai importantă funcţie a sa în UGLE a fost aceea de Mare Diacon Secund. Rees este autorul a numeroase lucrări masonice publicate în întreaga lume. Heptagenarul Mason din Anglia a studiat franceza şi germana la Universitatea din Londra şi a avut o carieră militară în Germania după al II-lea Război Mondial, după care şi-a dedicat activitatea industriei textile.


Secretarul General al APMR: "Respect persoana Fratelui Julian Rees şi viziunea Lordului Northampton"

În această seară, cu doar trei ore înainte de Ţinuta Masonică de la Paris, Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a declarat faptul că "Personal nu consider că este vorba doar despre un zvon sau de o campanie de testare. Dacă aş fi putut spune asta aş fi făcut-o poate acum câteva luni de zile. Acum este tardiv. Respect persoana Fratelui Julian Rees şi viziunea Lordului Northampton, dar nu mă pot pronunţa cu privire la afacerile interne ale Marii Loji Unite a Angliei, Marea Lojă Mamă a Lumii".

În interviul acordat astăzi Jurnalului Masonic (şi care va fi publicat săptămâna viitoare), Secretarul General vorbeşte despre un curent ce a devenit palpabil, numai că preocupările multor Masoni nu au la baza şi acest nou proiect: "Personal mi-a fost adus la cunoştinţă acest demers, cel puţin ca proiect, în urmă cu câteva luni de zile. A fost un plan îndrăzneţ. De fapt, este şi acum!". Întrebat câţi oameni cunosc acest proiect, Frăţia a a răspuns evaziv: "Nu ştiu, nu mă pot pronunţa. Eu sunt doar unul dintre ei, iar eu la rândul meu cunosc câţiva dintre ei, despre restul nu am habar şi nu cred că identitatea lor trebuie să conteze. Suntem Fraţi şi atât, nimic mai mult. Poate să fie vorba de o mână de oameni din Europa, cel puţin. Nu-mi place să vorbesc despre acest proiect pe care, recunosc, l-am urmărit încă de la început şi acum îmi place destul de mult".


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates