joi, 12 ianuarie 2012

Cel mai mare scandal masonic din istoria recentă a Portugaliei zdruncină scena politică

joi, 12 ianuarie 2012
EXCLUSIV

Flagelul care pare că a cuprins Europa de ceva timp a ajuns recent în Portugalia, o ţară care se luptă pentru a nu deveni o nouă "Grecie" a Uniunii Europene. Dacă în Franţa augmentarea scandalului a avut la bază Masonii din GLNF, în Portugalia vina aparţine jurnaliştilor. Două obedienţe masonice (Marele Orient Lusitan şi Marea Lojă Regulară din Portugalia) şi mai multe instituţii ale statului, inclusiv un cardinal şi fotbalişti, toţi sunt implicaţi în nenumăratele materiale televizate şi jurnalistice ce zguduie societatea portugheză.

Pe 3 ianuarie 2012, un cotidian central din Lisabona anunţă că a avut acces la o serie de documente secrete al Masoneriei portugheze. Documentele, care nu au apărut niciodată în presă (de reţinut acest aspect) fac referire la componenţa unei Loji "speciale", aflate sub obedienţa Marii Loji Regulare din Portugalia. Loja Mozart Nr. 49 a fost denigrată în presa profană portugheză pe fondul numelor membrilor săi.


Loja Mozart a fost fondată în anul 2006 şi avea aproximativ 70 de membri, printre care şi fostul şef al Serviciului de Informaţii Strategice al Apărării, numeroşi politicieni şi personalităţi legate de diferitele domenii de activitate din ţară. Fondatorii Lojii au fost Fraţii Paulo Noguês şi António Neto da Silva, fost deputat al PSD-ului portughez.


Acelaşi cotidian afirma faptul că un document al Marii Loji indică faptul că şeful social-democraţilor din parlamentul portughez, avocatul Luís Montenegro (Luís Filipe Montenegro Cardoso de Morais Esteves), este membru al aceleiaşi Loji din care face parte şi Jorge Silva Carvalho, fostul director al SIED.

Au urmat apoi "dezvăluirile" unui cotidian economic portughez care afirma cu tărie faptul că 9 din 10 deputaţi sunt masoni. Afirmaţia tendenţioasă la adresa Ordinului se baza pe faptul că cei trei lideri ai celor 206 din 230 de deputaţi, sunt Masoni: Carlos Zorrinho (PS), Luís Montenegro (PSD) şi Nuno Magalhães (CDS-PP).


Publicaţia economică şi-a continuat atacul, afirmând că pe baza unor "surse interne" din Masonerie, Loja nu se reuneşte şi este acuzată că nu reprezintă adecvat principiile masonice şi că foarte probabil conducerea Marii Loji va decide trecerea în adormire a Lojii respective.

Pe de altă parte, Fratele Vasco Lourenço (de la Marele Orient Lusitan) a avut o intervenţie în presa centrală, criticând existenţa acestui tip de grupări în Masonerie. Vasco Lourenço este Maestru al Lojii 25 de Abril, militar în rezervă şi fost membru al Comisiei Politice a Mişcării Forţelor Armate.

Ca şi când toate acestea nu ar fi fost suficiente, cel mai important ziar din Portugalia, revine cu noi "informaţii", acuzând Masoneria că are sub control cele mai importante oraşe din ţară: Lisabona şi Porto. Pe fondul insinuărilor continue, Nuno Magalhães, liderul parlamentar al CDS, a garantat că nu face parte nici din Marea Lojă şi nici din Marele Orient.

José Manuel Anes, Marele Maestru din Trecut al Marii Loji a anunţat că se autosuspendă din Marea Lojă pentru a putea face declaraţii şi pentru a lămuri situaţia care a scăpat de sub control. El a acuzat pe fostul şef de serviciu secret, Fratele Jorge Silva Carvalho, că a folosit Masoneria în interes personal. José Manuel Anes este unul din fondatorii Marii Loji Regulare din Portugalia şi profesor universitar.


Biserica intervine şi aduce lămuriri

Zilele trecut însăşi Patriarhul Lisabonei a avut o intervenţie publică cu privire la ceea ce se întâmplă. Cardinalul José da Cruz, reprezentantul suprem al Vaticanului în Portugalia a afirmat din nou că "este incompatibilă" calitatea de Mason şi cea de catolic, criticând cu vehemenţă influenţa Masoneriei în politică.


Preşedintele Conferinţei Episcopale Portugheze a susţinut, cu toate acestea, Masonii în scandalul cu privire la recunoaşterea apartenenţei: politicienii nu trebuie să fie obligaţi să-şi arate legătura cu Masoneria. "Nu văd să aibe vreo mare importanţă", a declarat Cardinalul Policarpo cu privire la cele menţionate mai sus, luând astfel apărarea punctului de vedere al masonilor din Portugalia.

D. José da Cruz Cardinal Policarpo a participat în Conclavul care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea, iar pe 18 februarie 2011, acesta a anunţat că a cerut Papei permisiunea de a renunţa la Patriarhatul Lisabonei, invocând canoanele bisericeşti ale Vaticanului şi vârsta sa înaintată.


Marele Orient Lusitan replică dur

Alaltăieri, conducerea Marelui Orient Lusitan a repus pe tapet cazul din Italia, atrăgând atenţa că există riscul să fie încălcate drepturile omului. În comunicatul GOL se arată următoarele: "Marele Orient Lusitan nu acceptă să fie amestecat în afaceri ce acoperă interese economice conjuncturale în care sunt proiectate poziţii antimasonice".

Documentul emis de GOL a fost semnat de Fernando Lima, Marele Maestru, care aminteşte o decizie recentă a Tribunalului European al Drepturilor Umane în care condamna Italia din cauza unei legi (dintr-o anumită regiune a ţării) care obliga candidaţii pentru funcţiile publice să-şi recunoască apartenenţa la Masonerie sau la oricare altă asociaţie secretă.


Fotbaliştii şi relaţia lor cu Masoneria portugheză

Într-un alt material injurios la adresa Ordinului se vorbeşte despre modul în care unii fotbalişti beneficiază de pe urma relaţiei lor cu Masoneria. Materialul, semnat de un jurnalist portughez (J. H.) vorbeşte despre cazul Saltillo în timpul Selecţionatei din Mexic din 1986, care a fost produs de un război între fotbaliştii care nu erau Masoni şi cei care făceau parte din Marele Orient Lusitan.

Acesta afirmă că arbitrul José Guímaro a fost arestat pentru că nu era mason şi că Vítor Baía nu a fost convocat de Scolari pentru că nu era mason. În aceeaşi ordine de idei vorbeşte şi despre João Moutinho care n-a fost convocat de Queiroz pentru că nu era mason şi că, Bosingwa şi Ricardo Carvalho au fost excluşi de Paulo Bento pentru că nici ei nu ar fi fost masoni şi lista poate continua.


Bancherii reacţionează şi ei

Ricardo Salgado, Preşedintele Băncii Espírito Santo (BES) a declarat astăzi că nu trebuie legiferat asupra obligativităţii deputaţilor de a declara imperativ apartenenţa lor la Masonerie. "Totul depinde de conştiinţa fiecăruia", afirma acesta azi, 12 ianuarie 2012, pentru cotidianul cu cel mai mare tiraj din Portugalia.


Concluzia generală poate fi una singură: tot acest scandal nu a produs nimic altceva decât un scandal care nu numai că nu ajută socieatea portugheză, ci produce mai multă convulsie şi antipatie la adresa Ordinului şi a scenei politice în general.
 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates