joi, 8 martie 2012

Echinocţiul de Primăvară dintr-o perspectivă persană

joi, 8 martie 2012
Echinocţiul de Primăvară are foarte multe semnificaţii astronomice, mitologice, simbolice, ezoterice şi... masonice. Anul acesta nenumărate societăţi se pregătesc să celebreze şi să marcheze, fiecare în felul său, sosirea Echinocţiului de Primăvară care are loc la ora 7:14 pe 20 martie.

În Emisfera Boreală, marcarea începutului primăverii astronomice înseamnă că Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Soarele aflat la punctul vernal descrie mişcarea diurnă de-a lungul ecuatorului ceresc, un fenomen exemplificat prin egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor indiferent de latitudinea pe care ne aflăm.

Francmasonii de pe întreaga planetă marchează simbolic acest eveniment (inclusiv cei din Emisfera Australă). Echinocţiul simbolizează nu doar echilibrul, ci şi o stare de spirit indusă anumitor societăţi iniţiatice şi unor culturi ale prezentului, cum este cea persană.

Câteva zeci de milioane de persani sărbătoresc anul echinocţiul de primăvară, marcând astfel Anul Nou Persan sau Nowrūz. Însă celebrarea Nowrūz-ului nu are loc doar în Iran, ci şi în Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, în Balcani (Albania şi Kosovo), Asia Centrală, Caucaz, Asia de Sud Nord-vestul Chinei etc. Sărbătoarea este importantă şi pentru Sufiţi, Alawiţi etc.


Ultima miercuri de la sfârşitul fiecărui an persan este celebrată în Iran şi poartă numele de Chahārshanbe Suri, festivalul iranian al focului, o sărbătoare a luminii, adică a binelui, care înfrânge întunericul, adică răul. Toate acestea îşi au rădăcina în Zoroastrism.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates