miercuri, 21 noiembrie 2012

Fratele Constantin Angelescu, primul Ministru Plenipotenţiar al României la Washington

miercuri, 21 noiembrie 2012
Constantin Angelescu (Craiova 1869 - Bucureşti 1948) a fost fiul lui Dumitru Angelescu, un negustor din Craiova, şi al Teodorei Geblescu, fiind astfel, pe linia maternă, înrudit cu neamul Craioveştilor. Medicina a studiat-o la Paris, unde s-a specializat în chirurgie în 1897. A lucrat la Spitalul Brâncovenesc, apoi la Filantropia, iar din 1903 a predat ca profesor universitar şi a condus clinina universitară de chirurgie. Fratele Angelescu se căsătoreşte cu Virginia Constantinescu-Monteoru, fata lui Grigore Monteoru (unul din cei mai bogaţi oameni ai Romaâniei), devenind astfel proprietarul staţiunii balneare Sărata Monteoru, al unor puţuri petrolifere şi a mai multor posesiuni imobiliare din zona Buzăului.


Angelescu a fost un politician, medic şi profesor universitar, reformator al şcolii româneşti în perioada interbelică, membru de onoare al Academiei Române. Din 1901 până la sfârşitul perioadei interbelice a fost deputat sau senator în toate legislaturile (devenind un venerabil al politicii româneşti). Începând cu anul 1914, Angelescu a fost membru al guvernului de mai multe ori, ocupând la un moment dat şi funcţia de premier interimar. Şi-a încununat viaţa politică prin faptul că a devenit primul Ministru Plenipotenţiar al României la Washington, iar după al II-lea Război Mondial a condus Asociaţia de prietenie Româno-Americană.

Fratele a deţinut funcţia de ministru secretar de stat în timpul guvernului condus de Fratele Miron Cristea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi ulterior consilier al regelui. Timp de 24 ani, Angelescu a fost Preşedintele Ateneului Român (1923-1947), iar între 1941-1947 a fost preşedinte al Ligii culturale. Se crede că în anul 1943, împreună cu dr. Nicolae Lupu, Angelescu a propus reacordarea dreptului medicilor evrei la liberă practică, drept ce le fusese luat prin legislaţia antisemită din anul 1940.

Trebuie subliniat faptul că Angelescu a fost Suveran Mare Inspector General al Supremului Consiliu pe 24 noiembrie 1929 iar un an mai târziu, pe 11 aprilie 1930 a fost unul din cei care a participat la inaugurarea Templului Masonic de pe strada Câmpineanu Nr. 45. Câteva zile mai târziu, în aceeaşi lună, pe 26, acesta a luat parte la o Ţinută Masonică organizată de Marea Lojă şi prilejuită de vizita Fratelui şi Lordului Lloyd (George Ambrose Lloyd, primul Baron Lloyd de Dolobran).

Fratele Constantin Angelescu a trecut la Orientul Etern pe 14 septembrie 1948, după ce fusese internat la spitalul Vincent de Paul din Bucureşti. 


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates