luni, 31 decembrie 2012

Mesajul Secretarului General al Agenţiei de Presă Masonică cu ocazia noului an 2013

luni, 31 decembrie 2012

În mesajul meu pentru noul an 2013 doresc a mă adresa cetăţeanului ca entitate primordială comunităţii şi celulă a naţiunii; iar dintre cetăţeni doresc a evidenţia două categorii vitale: tinerii şi vârstnicii.

Trăim astăzi într-o lume în care graniţele nu ne mai sunt păzite cu armele convenţionale, o lume în care tinerii trăiesc o viaţă fără frontiere, dar toate acestea vin cu un sacrificiu, adesea neînţeles de majoritatea. Acest sacrificiu este numit de unii renunţarea la identitatea naţională, însă personal prefer să-l numesc conştientizarea identităţii naţionale în cadrul unei lumi globaliste şi globalizatoare.

Internetul şi noile mijloace de comunicare ale acestui secol ne oferă posibilitatea de a fi pretutindeni, de a fi cine ne dorim să fim, de a comunica cu cine dorim să comunicăm, devenind astfel egali cu un locuitor al Indiei, Statelor Unite, Braziliei, Australiei etc.

Uniunea Europeană a sărbătorit anul acesta relaţia dintre tineri şi vârstnici, iar la anul va celebra cetăţeanul. În discuţiile de anul acesta dintre liderii Uniunii Europene şi liderii diferitelor organizaţii masonice din Europa s-a vorbit despre "Fraternitate", despre valorile comune pe care Europa le împărtăşeşte cu Masoneria, de voinţa noastră comună de a continua realizarea Lanţului de Uniune pe continent şi dincolo de graniţele sale geografice.

Masoneria în Romaânia şi în Europa trece prin schimbări puternice care probabil vor începe să culmineze cu anul 2017. Generaţiile vârstnice par a lăsa loc celor tinere, însă doar par. Liderii Masoneriei sunt din ce în ce mai preocupaţi de faptul că tinerii nu mai calcă pragul Atelierelor, iar alţii de faptul că tinerii trebuie să-şi asume un rol vital în dezvoltarea Ordinului, aceştia urmând să aibă o funcţie catalizatoare în relaţia Masoneriei cu societatea celui de-al XXI-lea secol.

Experimentul prin care trece Masoneria franceză, dacă va avea sorţi de izbândă, va fi probabil un model pentru procesul atât de necesar reunificării comunităţilor masonice naţionale şi în final celei europene şi mondiale.

Ochii noştri sunt aţintiţi asupra schimbărilor petrecute în sânul Marii Loji Unite a Angliei, în comunitatea masonică a Statelor Unite ale Americii şi în emergenţa Masoneriei latino-americane. Mi-amintesc de o frază a Suveranului Mare Comandor al Jurisdicţiei de Sud care spunea că încă nu a venit momentul unificării celor două jurisdicţii, însă că acest lucru nu înseamnă că nu se va întâmpla. Mi-amintesc de mesajele liderilor Marilor Loji din Germania, Austria, Elveţia, Belgia şi Luxemburg, transmise prin intermediul acţiunilor lor.

Mulţi ar spune că 2012 a fost un an al schimbărilor, însă îndrăznesc a fi mai cumpătat şi a spune că a fost un început al unui proces ce abia începe a se simţi. Lumea pe care o cunoaştem astăzi este deja în schimbare, una naturală. Lumea cum ne-am putea-o imagina în perioada 2017-2020 arată cu totul altfel.

De aceea am speranţa ca noul an să vă aducă tuturor mai multă răbdare, mai mult spirit civic şi un puternic sentiment de identitate naţională, o identitate naţională în cadrul unei comunităţi multi-naţionale lărgite. Am speranţa ca tinerii să înţeleagă că ei sunt viitorul şi că orice viitor trebuie să aibe un trecut de la care să plece, un trecut în care vârstnicii de azi să fie o piatră de temelie puternică pentru construcţia lumii secolului al XXI-lea aşa cum va fi ea.


Am zis...



 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates