miercuri, 13 februarie 2013

133 de ani de la naşterea lui Dimitrie Gusti

miercuri, 13 februarie 2013
Astăzi se împlinesc 133 de ani de la naşterea lui Dimitrie Gusti, filosof, sociolog şi estetician român, membru al Academiei Române (şi Preşedinte al acesteia în perioada 1944 - 1946), ministru al învăţământului (1932-1933), profesor al Universităţilor din Iaşi şi Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Mason.


Astăzi numele său ne este cunoscut graţie muzeului ce-i poartă numele şi care atrage deopotrivă românii şi străinii dornici de a ne cunoaşte arhitectura. Însă dincolo de apartenenţa sa la Masonerie, Dimitrie Gusti a fost unul dintre cei mai prolifici români atunci când a venit vorba de sociologie.

Gusti a fost cel care şi-a dedicat o bună parte din viaţă cercetării monografice a satelor din România (1925-1948) şi tot cel care a reuşit să legifereze serviciul social prin intermediul căruia se instituţionaliza pentru prima oară în istoria lumii cercetarea sociologică coroborată cu acţiunea socială practică şi pedagogia socială (1939).

Este fondatorul Institutului Social Român (apărut în 1921 prin schimbarea numelui unei asociaţii fondate tot de acesta în an ul 1918, Asociaţia pentru studii şi reforme sociale). Ulterior, Gusti ajunge să prezideze mai multe foruri, cum a fost Fundaţia Culturală Regală Principele Carol. Câţiva ani de zile mai târziu, Gusti a fondat o publicaţie intitulată "Arhiva pentru ştiinţă şi reformă socială" (1921). În această publicaţie, profesorul şi-a publicat o parte din studiile de sociologie. Acest lucru aduce faima europeană şi americană lui Gusti, reuşind să obţină chiar şi finanţare din partea lui Rockefeller care a subvenţionat tipărirea publicaţiei fondate de acesta.

 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates