joi, 24 martie 2016

Secretarul General (interimar) al Agenției Masonice: tot ceea ce se întâmplă este foarte bine gândit în anumite laboratoare

joi, 24 martie 2016
Interviu realizat în data de 23 martie 2016 cu Secretarul General ad interim (interimar) al Agenţiei Masonice. Agenţia se află sub o conducere interimară din data de 30 august 2015, atunci când Secretarul General de la acea vreme şi-a prezentat demisia.


Domnule Secretar General, aţi fost desemnat în această funcţie imediat după demisia fostului Secretar General. De ce dumneavoastră şi nu colegul dvs. de la SeCTI?

Răspunsul este foarte simplu: conform Constituţiei, locţiitorul Secretarului General este coordonatorul Cancelariei pentru Afaceri Externe, iar eu, la acea vreme, eram cel care ocupa această funcţie.

Imediat după preluarea atribuţiilor a fost sistată activitatea editorială a Agenţiei. De ce?

Pentru că un anume context de la acea vreme m-a obligat să fac acest luru. Totuşi, Agenţia a continuat să funcţioneze pănă în luna decembrie a anului trecut. Însă acest context a apătur încă din luna martie 2015.

Şi prin prisma acestui lucru Agenţia nu a mai funcţionat tocmai într-un moment important. Care este motivul?

Motivul a fost prezentat în raportul prezentat în faţa Consiliului recent. Cert este un lucru: demisia Secretarului General a fost provocată, chiar dacă, aparent, motivaţiile sunt reale pentru o demisie, aceasta nu a fost decât rezultatul unor acţiuni externe bine gândite.

Domnule Ivan, s-a decis recent realuarea activităţii Agenției. De ce acum și care este motivul?

Despre motiv nu am a vă spune multe, ci doar că a fost o chestiune necesară în acest context local. Am hotărât să fie acum pentru că în ultima vreme s-au concretizat o serie de aspecte apărute în acel raport.

Consiliul a aprobat o cerere a dvs. dea aplica o politică de intervenționism. ce înseamnă acest lucru?

După ce Agenția a renunțat la statutul de neutralitate la finele primăverii trecute, acum a hotărât că este nevoie de o implicare mai mare în mai multe cazuri. Puteți observa foarte bine ce se întâmplă în cotidianul nostru, însă foarte puțini, mai ales cei care nu fac parte din Ordinul Masonic, nu înțeleg cu adevărat substratul. Se încearcă și se reușește o intervenție în panoplia masonică românească.

Cine face acest lucru?

Bună întrebare... Să spunem că factori externi.

Domnule Ivan, ce înseamnă factori externi?

Poate să însemne foarte multe lucruri. Externi adică non masonici, externi adică din afara jurisdicției, poate să însemne politici sau geopolitici, economici sau geo-economici, instituționali... Poate să însemne foarte mult, însă nu este treaba noastră să definim acest lucru. Pe noi ne interesează doar să prezentăm un context, iar concluziile să le tragă cine dorește sau cine are interes să o facă.

Iar acum acre sunt următorii pași? Mă refer la Agenție.

Pentru moment ne-am reluat activitatea internă și, după cum se poate observa, a fost reluată și activitatea acestui satelit. În continuare o să procedăm la a continua strângerea de informații și la a lega lucrurile, unul câte unul, urmând apoi să dăm publicității, mai întâi în România și apoi în străinătate, tot ceea ce noi considerăm că trebuie.

Ce părere aveți despre ceea ce se întâmplă în România acum?

Mai bine spus de ceva vreme! Nu am nicio părere! Agenția, în schimb, are argumente pentru a crede că tot ceea ce se întâmplă este foarte bine gândit în anumite laboratoare. Acum, dacă mă întrebați de cine, nu am să vă răspund până când nu o să începem să publicăm materialele. Este simplu să observați ce se întâmplă în anumite organizații... Nu dau nume, dar cine știe, observă că în ultimele opt luni au avut loc niște evenimente majore, să le spunem. Și vă propun să vedem ce se va întâmpla în continuare...

Și, totuși, motivația?

Motivele pot fi înțelese diferit dacă luăm în calcul multe aspecte precum cele enumerate acum câteva minute. Care este masterplanul? Cred că răspunsul poate fi dat un cuvânt simplu: interese! Ce fel de interese? De tot felul, ca cele enumerate mai devreme.

Ce așteptări aveți?

Agenția are în plan câteva lucruri. În momentul în care se materializează se va observa o modificare în politica editorială, însă până atunci ne axăm pe ceea ce ne-am propus. O să oferim și ajutor și o să și deranjăm. Am eliberat o parte a arhivei și acum așteptăm doar momentul oportun.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates