luni, 11 iunie 2012

Moment de cotitură în istoria Masoneriei europene continentale sau moment istoric pentru Marea Lojă a Franţei?!

luni, 11 iunie 2012
Cu ocazia Conventului de la Basel, Marea Lojă Alpina a Elveţiei, alături de Marile Loji Unite ale Germaniei, Marea Lojă a Austriei, Marea Lojă a Luxemburgului şi nu în ultimul rând Marea Lojă Regulară a Belgiei, a adoptat o poziţie clară, categorică şi definitivă în ceea ce priveşte Marea Lojă Naţională Franceză.


Declaraţia de la Basel, semnată de cei cinci Mari Maeştri în scaun se dovedeşte a fi o lovitură magistrală dată Masoneriei "regulare" franceze. Nu este vorba despre faptul că GLNF nu mai este recunoscută pe plan mondial ca fiind regulară, ci despre faptul că acestea doresc deschiderea negocierilor cu GLdF, o mare lojă care a susţinut, sub o formă sau alta, Masoneria românească în exil şi care a pierdut recunosşterea în favoarea GLNF în urmă cu aproximativ o jumătate de secol.

Conform informaţiilor primite de Secretariatul General al APMR, este posibil ca peste doouă zile să apară o nouă decizie cu privire la GLNF, însă de această dată de la Londra. De asemenea, există posibilitatea această decizie să vină în toamnă şi nu săptămâna aceasta.

Cert este că dacă poziţiile Germaniei, Belgiei, Austriei, Elveţiei şi Luxemburgului nu coincid cu cea a Angliei (Regatul Unit) - ceea ce ar înseamna că decizia de ieri este aprobată de UGLE - atunci se va produce un profund derapaj între Masoneria continentală şi cea insulară. Lupta pare a se da acum între GLdF şi GL-AMF.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates