duminică, 30 septembrie 2012

5 ani de patriarhat pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române

duminică, 30 septembrie 2012
Daniel, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sărbătorit astăzi prima jumătate de deceniu de patriarhat în fruntea Bisericii Ortodoxe Române.




Dan Ilie Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti din comuna Bara (judeţul Timiş), ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi al Stelei Ciobotea. La 6 august 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe arhimandritul Cleopa Ilie. Cu această ocazie, a fost hirotonit ieromonah. La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

La data de 30 septembrie 2007, Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, ca o încununare a tuturor contribuţiilor sale. Tot anul 2007 a fost ales şi membru de onoare al Academiei Române. Este patriarhul în timpul căruia au început lucrările la cea mai mare catedrală din istoria ţării noastre, Catedrala Mântuirii Neamului.



sâmbătă, 29 septembrie 2012

Samir Bichara, brazilianul care a devenit Venerabilul uneia dintre cele mai vechi Loji Masonice din Statele Unite ale Americii

sâmbătă, 29 septembrie 2012

În urmă cu doar săptămâni, Masoneria americană a avut parte de un eveniment mai puţin obişnuit: un brazilian a preluat Venerabilitatea celei de-a treia cea mai vechi Loji Masonice din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Loja The Massachusetts din Orientul Boston, iar ceremonia a avut loc pe 15 septembrie 2012. Loja fondată în 1770 este una din Lojile Masonice istorice din emisfera de vest şi din SUA.




Samir Bichara, care a deţinut demnitatea de Prim Supraveghetor al Lojii în mandatul trecut, este originar din Barra do Piraí - Rio de Janeiro, Brazilia. Fratele Samir locuieşte în SUA din 1998, iar în 2006 şi-a început călătoria masonică. Loja pe care o va conduce numără în jur de 200 de Fraţi, din care doar trei sunt brazilieni. Tatăl lui Samir a fost Venerabilul Lojii sale de două ori deja, ocupând acum funcţia de Secretar în Loja din Orientul Barra do Piraí.


duminică, 23 septembrie 2012

Siria în atenţia Masonilor din Argentina

duminică, 23 septembrie 2012
Marele Templu Masonic din Buenos Aires, Argentina (proprietatea Marii Loji a Argentinei, filiera UGLE) va găzdui în data de 29 septembrie 2012, în parteneriat cu Fundaţia Constructures, va organiza o conferinţă în care se va analiza situaţia în care se află Siria şi aspecte ale războiului văzut de dinăuntru.


sâmbătă, 22 septembrie 2012

Mesajul echinocţial al Secretarului General al APMR - 22 septembrie 2012

sâmbătă, 22 septembrie 2012

An de an primim Lumina în Templele noastre, uniţi în marele lanţ al uniunii fraterne universale, momente unice în viaţa noastră masonică, momente care denota, fie şi de câteva ori pe an doar, egalitatea noastră, a membrilor Ordinului, indiferent de apartenenţa noastră la un curent masonic sau altul, la o Mare Lojă sau alta, la un crez sau altul.





Astăzi marcăm iar un astfel de moment, însă unul cu totul special faţă de cele ce au fost până acum. Importanţa noului an masonic va fi una ce va rămâne, în analele încă nescrise ale Ordinului, ca unul din cei mai importanţi ani ai începutului de mileniu III.

Delicatul echilibru al Luminii fac din această zi o contopire a întunericului cu Lumina, neutralizând conştientul cu subconştientul, iniţiatul cu profanul, binele cu răul... Acest echilibru ce doar Marele Arhitect este capabil să-l zămislească trebuie să ne facă, nu să ne simţim mici în geneză, ci să medităm asupra capacităţilor noastre cunoscute şi necunoscute, practicate şi nepracticate, dar niciodată suficient de mult dezvoltate în favoarea binelui comun, al Ordinului, al Umanităţii, al Universului.

Cu ochii aţintiţi pe cerul albastru ne putem crede, fie şi pentru o clipă, un telescop ce transcede puterea luminii fizice şi poate călători cu viteza gândului, viteză ce fără niciun fel de îndoială o depăşeşte pe cea a luminii, atât de relativă în lumea meditaţiei.

Poate că pentru noul an masonic, în mod special pentru acesta ce avem a-l simţi, intrarea în constelaţia Balanţei trebuie să ne confere suficientă cumpătare pentru a putea atinge punctul perfect al echilibrului, un punct în care dualitatea umană şi chiar şi masonică dispar prin contopire, dar neanulându-se una pe cealaltă, ci proiectându-ne pe noi în transcendenţa a ceea ce suntem fără a conştientiza şi în ceea ce conştientizăm că nu suntem.

Imensitatea în care urmăm a ne adânci în momentul echinocţiului, adesea neconştientizată de entitatea umană, pare a fi o parte a genezei încă necunoscute la adevărata sa valoare spirituală. Astfel, puţini sunt cei care pot înţelege faptul că acea unitate de timp banală ce ţine mai puţin de o clipă poate însemna pur şi simplu începuturile existenţei.

Şi totuşi, orice încercare a reorânduirii în următoarea săptămână sau într-un viitor apropiat riscă să se transforme într-un haos greu de stăvilit de voinţa umană. De aceea-mi place să cred într-un echilibru pentru a putea transforma şi nu neapărat distruge, mai ales acolo unde chiar nu este nevoie de un astfel de proces. Iar unitatea trebuie să rămână factorul catalizator al societăţilor naţiunii şi nu al societăţii naţiunilor. Inevitabilul confruntării va avea loc, de aceea balanţa echilibrului trebuie să funcţioneze corect, iar definirea binelui şi răului să nu fie dezechilibrată de aspecte iraţionale.

Să luăm aminte la numărul 5 (2+0+1+2) şi la Balanţa Justiţiei Divine care ne învaţă transformându-ne şi purificându-ne pentru a evolua. Cauzalitatea şi efectele acestui nou an sunt importante pentru echilibrul nostru ca Umanitate, ca Umanitate în sensul umanismului.

Îmi pare rău, iartă-mă, te iubesc, mulţumesc. Acestea trebuie să fie cuvintele care să ne călăuzească în noul an masonic şi nu numai.


miercuri, 19 septembrie 2012

Constantin Argetoianu, Marele Patron al Ordinului Masonic Român

miercuri, 19 septembrie 2012

Constantin Argetoianu a fost om politic şi Prim-ministrul României (28 septembrie 1939 - 23 noiembrie 1939), descendent al unei vechi familii boiereşti din Oltenia. A debutat în viaţa politică intrând în Partidul Conservator în anul 1913. de.a lungul timpului a ocupat mai multe portofolii ministeriale, ocupând în plan legislativ şi funcţia de Preşedinte al corpului matur al Parlamentului, Senatul (1938-1939).


În plan diplomatic, Fratele Argetoianu a ocupat mai multe funcţii precum cele de ataşat, secretar, prim-secretar şi consilier în cadrul Legaţiilor române din Orientele Constantinopol, Roma, Viena şi Paris. În 1950 a fost arestat de regimul comunist şi închis la Sighet, într-un final, locul din care a şi plecat la Orientul Etern.

În plan masonic a deţinut mai multe funcţii la nivel de Mare Consiliu şi a fost onorat cu titlul de Mare Patron al Ordinului Masonic Român. Este una dintre personalităţile vieţii masonice şi politice din perioada interbelică care a participat la inaugurarea Templului Masonic din strada Câmpineanu 45 etc.


Patriarhul Miron Cristea, un iluminat al epocii sale


Miron Cristea (născut Elie Cristea pe 20 iulie 1868 la Topliţa) a fost un publicist, filolog, politician, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) şi teolog, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939), Prim-ministru al României şi membru de onoare al Academiei Române.

La 4 februarie 1925. Miron Cristea a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind învestit şi înscăunat la 1 noiembrie 1925, devenind astfel primul Patriarh al ţării noastre. Un cunoscut militant pentru unificarea teritorială a României, Patriarhul Miron Cristea a fost numit senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) şi Prim-ministru al României (10 februarie 1938 - 6 martie 1939).


Patriarhul a decedat în exerciţiul funcţie pe când se afla în Orientul Cannes. După plecarea sa la Orientul Etern, acesta a fost adus în România pentru a fi înhumat conform canoanelor bisericeşti şi rangului pe care-l avea în cadrul Bisericii Ortodoxe Române şi în cadrul statului naţional.


Unul din cei mai cunoscuţi lideri ai Masoneriei mondiale susţine prezenţa femeilor în Masonerie


În cadrul procesului de reorganizare a Arhivei APMR, proces extins ca urmare a completării arhivelor cu materialele şi documentele anului în curs, Secretariatul V a confirmat existenţa unei înregistrări audio în care unul din cei mai cunoscuţi lideri ai Masoneriei mondiale (regulare) susţine prezenţa femeilor în Masonerie.


Materialul audio a fost înaintat spre aprobare Secretarului General al APMR pentru a decide dacă acesta va fi publicat sau nu.


marți, 18 septembrie 2012

Marea Lojă a Franţei | Jocuri de culise pe scena masonică franceză. Viitorul Masoneriei în Europa?!

marți, 18 septembrie 2012

De când a devenit actorul principal al filmului "se foutu la régularité de la GNLF", Marea Lojă a Franţei, adică noua conducere de pe Rue Puteaux se vrea a coordona viaţa masonică franceză. Însă totul va depinde de regigor şi în mod special de producători. Situaţia foarte complicată în care se afla Franţa te obligă să analizezi mai multe planuri de acţiune şi scenarii, ceea ce te poate arunca într-o teorie a conspiraţiei absolut halucinantă.


La Paris se vorbeşte deja de "balcanizarea obedienţelor create din scindarea de GLNF", lucru ce ar putea leza Marile Loji din spaţiul Balcanic. Dacă plecăm de la această afirmaţie, atunci am putea considera că deja GLdF vede "prietenii" săi din Balcani ca fiind un model demn de a nu fi urmat!

Bun, dar înainte de a reveni la actualităţi, trebuie să propun câteva scenarii cel puţin interesante, dacă nu hilare, în condiţiile unei gândiri fraterne sănătoase. Ceea ce urmează a fi enumerat sunt doar idei într-o ordine aleatorie şi pot face parte din Science Fiction, dar şi din Science Fact.

1. Londra a scos la înaintare Berlinul, Berna, Viena, Bruxelles şi Luxemburgul pentru a testa reacţiile din celelalte jurisdicţii masonice. Ulterior, după feedback, a retras recunoaşterea, mascând o eventuală redare a recunoaşterii către GNLF pentru a masca o nouă manevră, liniştindu-i pe Fraţii din GLNF.

2. "Anumite Obedienţe" au vrut să intre pe "piaţa masonică" din Franţa, iar cele 5 +1 Mari Loji au reacţionat, declarând Franţa teritoriu închis.

3. După Declaraţia de la Berlin, Germania a preluat frâiele în detrimentul intereselor engleze, fapt ce a obligat Anglia să afirme o eventuală recunoaştere viitoare a unui GLNF reformat la nivel de Mare Consiliu.

4. Etc.

A fost nevoie de trei declaraţii (Basel, Berlin, Bruxelles) - o sa vorbesc despre ele de acum înainte ca fiind Declaraţiile Boaz - pentru a readuce GLdF în lumina reflectoarelor europene şi internaţionale. Din acest moment, noul Mare Maestru al GLdF se vede în postura mult dorită de GLdF, adică aceea de a fi unica Mare Lojă recunoscută ca fiind regulară în Franţa.

dar ceea ce este şi mai interesant este faptul că fie GLdF vrea să joace rolul mesei negocierilor la Paris, fie doreşte o lovitură sub centură la adresa Marelui Orient al Franţei, mizând pe incapacitatea acestuia de a-i accepta condiţiile.

Herny a propus pe 14 septembrie tuturor Obedienţelor/Lojilor din Franţa (în special GLTSO, GLISRU, GLNF, GL-AMF, GLTMF, LNF, GPG) dar şi GOdF (care lucrează respectând vechile principii ale Masonerie Universale) să se ralieze acestui efort comun de recunoaştere a Masoneriei franceze în ansamblul său. La o primă vedere poate fi un experiment, cel puţin european, în ceea ce priveşte uniunea tuturor Lojilor dintr-o ţară sub o singură conducere. Pe de altă parte, gândul existenţei unei federaţii masonice naţionale conduse de Marea Lojă a Franţei nu iese din discuţie. De fapt, aceasta este şi propunerea indirectă făcută.

Cel puţin numeric, GOdF ar putea pierde titlul de "prima Obedienţă masonică din Franţa", aşa cum titrează mereu presa de pe Sena. Pe de altă parte, scenariul este, cel puţin teoretic, realizabil şi bun de exportat. Declaraţiile Boaz şi-au spus cuvântul?!

Unica problemă ar fi dacă Londra şi Berlinul se vor mai înţelege căci, teoretic, cel puţin din declaraţiile noului Mare Cancelar al UGLE, Marea Lojă Unită a Angliei nu are de gând să recunoască prea curând vreo altă Mare Lojă în Franţa, alta decât GLNF în care a investit un secol de fraternitate, printre altele.

Ah... şi încă un lucru... chiar dacă problemele GLNF s-ar putea rezolva şi totul ar putea intra pe făgaşul normal, extrem de multe voci din GLdF spun că se consideră regulari, dar că nu ar vrea să vorbească despre "prima Obedienţă din lume". Poate că ar fi cazul ca întreaga comunitate masonic mondială să nu uite istoria "regularităţii masonice franceze" şi să se întrebe ce a avut loc în anii '60 şi '70, ca la început de secol XXI să se rediscute recunoaşterea GLdF. Ce va face GLdF cu restul relaţiilor cu Obedienţele în amiciţie, nerecunoscute de "regulari" nu se ştie încă, însă mirajul în care se învârte astăzi poate produce dezgroparea morţilor.

Rămâne de văzut primul raport din decembrie şi votul care se va da în Conventul GLdF din luna iunie a anului 2013. Până atunci drumul nu se anunţă a fi lipsit de gropi, iar cuţitele se vor toci în ambele tabere. Declaraţiile Boaz se pot îmbogăţi cu noi documente semnate la Viena, Berna, Luxemburg şi/sau Paris şi Londra.


Într-o zi ca azi, în 1793, Fratele George Washington a pus piatra de temelie a Capitoliului american


Capitoliul Statelor Unite ale Americii este, la bază, o construcţie masonică a cărei piatră de temelie a fost pusă de Fratele George Washington. Francmasonii din toate statele americane sărbătoresc astăzi o nouă aniversare a acestui eveniment ilustrat în nenumărate picturi ale epocii, dar şi mai târziu.



Într-o zi ca azi, în 1793, Fratele George Washington (primul Preşedinte al Statelor Unite ale Americii) a pus piatra de temelie a Capitoliului american, sediul puterii legislative federale aflat în Jurisdicţia Marii Loji din Washington D.C.

Papa Pius al IX-lea a fost un Frate Francmason iniţiat în Chile


Pope Pius IX (13 mai 1792 – 7 februarie 1878), cunoscut sub numele profan de Giovanni Maria Mastai-Ferretti, a fost cel mai longeviv suveran pontif din istoria Bisericii Catolice. A fost cel care a organizat primul Conciliu de la Vatican în 1869, acolo unde a fost decretată infailibilitatea papală. De asemenea, Fratele Pius al IX-lea a fost şi ultimul papă care a domnit peste Statele Papale.


Fostul Episcop de Spoleto (la acea vreme deja Mason) a fost ales Papă de către o facţiune a cardinalilor care cochetau cu procesul de liberalizare politică care avea locîn Europa acelei epoci. Omul care a suferit de epilepsie toată viaţa, era originar din Orientul Senigallia, provenind din familia nobiliară a Conţilor de Ferretti.

Cu puţin timp înainte de moartea lui Pius al VII-lea, viitorul Papă Pius al IX-lea a fost trimis ca auditor pentru Chile şi Peru, iar în anul 1825 ca asistent al Nunţiului Papal Monseniorul Giovanni Muzi şi Monseniorului Bradley Kane pentru a-i asista în misiunile post revoluţionate din America de Sud.

A fost exact în perioada în care se afla în Chile, atunci când viitorul Papă Pius al IX-le aa fost iniţiat în Francmasonerie, într-o Lojă Masonică din Orientul Santiago de Chile. În ciuda faptului că a fost Mason, Papa Pius al IX-lea a fost beatificat în anul 2000.


Centrul Cultural Masonic Prinţul Frederik

Centrul este auspiciat de Marele Orient al Olandei (cea mai mare organizaţie masonică din Ţările de Jos) şi poartă numele regelui olandez de secol XIX care a condus Obedienţa timp de 65 de ani.

Săptămâna trecuta, Marele Orient al Olandei a mai făcut un pas spre deschiderea faţă de societate. Pe 8 septembrie a deschis porţile publicului larg în toată ţara, profanii putând vizita templele, vedea obiectele simbolice cu care lucrează Masoneria, precum şi o serie de colecţii masonice impresionante.


duminică, 16 septembrie 2012

Loja Convivium din Roma a părăsit Marele Orient al Italiei

duminică, 16 septembrie 2012

În data de 6 septembrie 2012, Loja Convivium a ieşit de sub jurisdicţia Marelui Orient al Italiei - Palazzo Giustiniani. Evenimentul vine pe fondul frământărilor din Italia, acolo unde Gustavo Raffi doreşte un al treilea mandat consecutiv în fruntea Marelui Orient al Italiei.

sâmbătă, 15 septembrie 2012

A 11-a Conferinţă a Francmasonilor

sâmbătă, 15 septembrie 2012
În perioada 20-23 septembrie 2012 va avea loc a 11-a Conferinţă a Francmasonilor, eveniment organizat anul acesta în oraşul Mombasa din Kenya, al doilea oraş ca mărime din fosta colonie britanică.


Evenimentul din Africa este găzduit de Hotelul Leisure Lodge, un resort aflat pe malul mării.


Istoricul şi criticul de artă Radu Varia a devenit membru de onoare al Academiei Regale a Scoției


Auspiciată de Prinţul Consort al Regatului Unit, Academia Regală a Scoţiei a ales un nou membru de onoare, cu unanimitate de voturi, în persoana istoricului şi criticului de artă Radu Varia.

Conferinţa sa dedicată lui Brâncuşi a fost, anul trecut, punctul central al celei mai importante conferinţe a Academiei Regale a Scoţiei, Varia primind la acea vreme Medalia de Argint a academiei, distincţie acordată în 185 de ani doar unui număr de 12 personalităţi. Astfel, românul Radu Varia se alături unei liste restrânse şi renumite de genii ale epocii lor: Sir David Talbot Rice, Lord Kenneth Clark, Edgar Degas, Georges Braque, Marc Chagall, Auguste Rodin, Henry Moore, Alvar Aalto etc.


Radu Varia, fiul Generalului Mihai Varia, erou al celui de al doilea Război Mondial, şi al Ofeliei Varia, născută Verusi. A urmat cursurile École Française din Bucureşti, urmând apoi Colegiul Naţional I. L. Caragiale şi studiind ulterior literatura română la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi la Universitatea din Bucureşti.

Sub patronajul lui Jean Cassou, fondatorul Muzeului Naţional de Artă Modernă din Paris şi laureat al Premiului Cervantes pentru literatură, Radu Varia îşi susţine ulterior teza de Doctorat în Istoria Artei şi Civilizaţiei la Universitatea din Paris (École des Hautes Études).


joi, 13 septembrie 2012

Marea Lojă a Norvegiei Participă la Seara Culturală din Oslo

joi, 13 septembrie 2012
Mâine seară la Oslo va avea loc Seara Culturală. Cu această ocazie, Marea Lojă din Norvegia a decis să participe la acest eveniment, prin intermediul "Stamford". Aceasta va fi deschisă în intervalul orar 18:00-0:00, iar Fraţii Masoni vor fi la dispoziţia publicului profan pentru a răspunde la întrebări şi pentru a le prezenta colecţiile specifice, informează Trond Øby Carlsen, Directorul de Proiect.

miercuri, 12 septembrie 2012

Speranţe pentru Marea Lojă Naţională Franceză. GLNF poate fi recunoscută în viitor de Marea Lojă Unită a Angliei

miercuri, 12 septembrie 2012
Conform raportului şi discuţiilor purtate în cadrul conducerii Marii Loji Unite a Angliei, Fratele Anthony Wilson a afirmat următoarele: "Cu o sută de ani în urmă, membrii ai acestei Mari Loji (n.r. - UGLE) au fost implicaţi fizic în formarea GLNF şi în reîntoarcerea Masoneriei Regulare în Franţa; de aceea şi din alte motive, recomandarea bordului nu a fost înaintată uşor, ci doar după discuţii şi consultări serioase".

Conform aceloraţi discuţii oficiale, UGLE nu are de gând să recunoască în acest moment o altă Mare Lojă, ci va monitoriza cu atenţie ceea ce se întâmplă în GLNF şi în Franţa, ac0lo unde deja se anunţă formarea unei alte Mari Loji provenite din GLNF, aceasta fiind deja a doua.

De asemenea, Anthony Wilson a afirmat şi că această decizie nu însemană că Lojile sau Fraţii din GLNF au încetat a mai fi regulare, dar că managementul deficitar şi implicările profanului în viaţa masonică au deteriorat situaţia şi au dus la o astfel de decizie. Acesta a subliniat şi faptul că GLNF poate fi oricând recunoscută de UGLE din nou.

Pe de altă parte, noul Mare Cancelar al Marii Loji Unite a Angliei, Fratele Derek Dinsmore, a afirmat: "chiar dacă au serioase probleme interne, noi credem scă Lojile şi membrii GLNF continuă să lucreze regular". Ceea ce a atras atenţie a fost următoarea formulare a Marelui cancelar: "Există un principiu fundamental demult stabilit în relaţiile masonice internaţionale că acolo unde Francmasoneria există pe un teritoriu, recunoscută sau nu în mod formal, acel teritoriu este închis pentru alte Mari Loji, iar cele de pe urmă nu trebuie să stabilească Loji acolo".


Surse de la Londra susţin că majoritatea Fraţilor şi Lojilor afiliate GLNF lucrează în mod regular

Surse din cadrul Marii Loji Unite a Angliei susţin faptul cămajoritatea Fraţilor şi Lojilor din jurisdicţia Marii Loji Naţionale Franceze lucrează în mod regular, respectând cutumele, însă problema rezidă în incapacitatea Marelui Consiliu de a mai putea fi recunoscut ca atare din cauza gestionării deficitare.



12 septembrie 2012, o zi istorică pentru Europa... masonică

În mare parte, ultimii doi ani de zile au fost marcaţi în mod negativ de interferenţele presei profane în afacerile masonice interne care, în mod tendenţios, au distrus imaginea Marii Loji Naţionale Franceze expunând acţiuni, de multe ori totalemnte neadcvate Ordinului, ale conducerii GLNF.

Sub zodia discordiei s-au desfăşurat lucrurile şi în ultimul an, iar ambiţiile personale au aruncat Franţa aproape în aceeaşi perioadă ca aceea a anilor 1877-1913, atunci când nicio organizaţie masonică din hexagon nu menţinea relaţii bilaterale cu Masoneria insulară.

Secol după secol, Obedienţele masonice din Franţa s-au aflat în conflict cu intenţiile Marii Loji Unite a Angliei. Totul a început cu Marele Orient al Franţei, apoi a continuat cu Marea Lojă a Franţei şi a culminat astăzi cu Marea Lojă Naţională Franceză, în fond, un produs al Masoneriei insulare.

12 septembrie 2012 este, cu adevărat, o zi istorică pentru Europa... masonică! Iar conştientizând acest lucru putem întrevedea un orizont destul de clar pentru viitorul Europei... masonice.

Mi-aduc aminte de epistola dintre Fraţii Washington şi Lafayette în care se vorbea, în urmă cu câteva secole, despre viitorul unei Europe Unite sub forma Statelor Unite ale Europei... E cert, nu putem vorbi despre federalismul american care nu este bazat pe civilizaţii, culturi şi tradiţii aşa cum este Europa noastră.

Şi totuşi, nu reuşesc să-mi scot din cap spusele unui Mason care a influenţat covârşitor istoria Europei şi a Omenirii în cel de-al II-lea Război Mondial... inclusiv a României, în mod particular. Dar şi spusele unui alt Mason de la începutul secolului trecut, un Frate preşedinte al unei naţiuni...

Această Europă... masonică are nevoie mai mult decât orice nu doar să predice, ci să practice virtuţile realizate în viaţa sa masonică de un mare iniţiat şi să fie adusă aminte pentru faptele sale nu pentru cuvinte... Ei bine aceasta trăim astăzi sub zodia unui semn atât de cunoscut nouă...

Şi totuşi nu faptele au prevalat, ci interesele sub forma cuvintelor... Încă nu reuşim să învăţăm din istorie şi sub ochii noştri aceasta se repetă astăzi...

Speranţele continuă să existe, dar aşa cum unul şi-a băgat coada între picioare, un altul o va ridica şi va fi acceptat în cercul celora care oferă, dar care nu oferă, în fond, ci doar dau cezarului ce este al cezarului... Şi iar nu realizăm că sunt atât de mulţi cezari în această lume...

O Europă... masonică unită, confederată sau nu, federată sau nu, unionistă sau nu, poate fi sau nu viitorul. Însă viitorul se clădeşte prin uniune şi nu disensiune, prin frăţie şi nu contra frăţiei, prin consens şi nu boicot...

Malpraxisul în jurisprudenţa masonică ne arată uneori sau ne indică mereu un posibil curs al istoriei încă nescrise, dar care va fi fost scrise la momentul aşternerii sale pe foile de hârtie sau, raportându-ne la acest secol, pe discurile dure şi cipurile arhivelor planetare.

Însă este acelaşi malpraxis care este făcut de om, iniţiat sau nu, este aceeaşi jurisprudenţă practicată de om, iniţiat sau nu. Acestea sunt cele care au aruncat Europa... masonică în bezna ce nu are ce căuta în iluminismul ce caraterizează iniţiaţii.

În sfârşit am aflat care este viitorul, demult discutat. Acum a venit momentul ca fiecare dintre noi să-şi aducă aportul la această mare operă care nu vom afla dacă va eşua sau nu... Dar aşa cum am muncit şi pentru alte proiecte azi moarte şi blamate, altele încă lăudate, şi acum trebuie să lăsăm o moştenire asemenea celeia lăsate nouă de Fraţii aflaţi astăzi la Orientul Etern şi care se uită, probabil, cu timiditate la "realizările" noastre.

Apelul la comunicare sub forma monologului sau a dialogului trebuie să fie un apel cât mai larg răspândit. Apelul la unitate poate că nu-şi mai are rostul astăzi, însă apelul la interesul comun pentru viitorul celor ce ne vor urma este esenţial.

Să nu riscăm să readucem haosul în ordine, cu toate că avem nevoie de ceva pentru a face ordine. Ei bine, acest lucru este deja parte a prezentului, devenit astăzi, sper, deja trecut. Ordinea trebuie să reseteze principiile şi interesul comun al tuturor, iar comunicarea, sub formă de dialog sau monolog, este cheia utilă unui astfel de început.


Starea Uniunii - José Manuel Barroso

UGLE a rupt definitiv relaţiile cu GLNF

Marea Lojă Unită a Angliei (UGLE) a rupt definitiv relaţiile cu Marea Lojă Naţională Franceză (GLNF). Mai multe informaţii în curând...


Marea Lojă Femenină Unită din Statul Tabasco sărbătoreşte în 2013 15 ani de la fondare


Marea Lojă Femenină Unită din Statul Tabasco, fondată pe 6 martie 1998, plecând de la restructurarea Masoneriei Feminine originate în 1992, va celebra 15 ani de existenţă în 2013, ocazie pentru care actuala Mare Maestră Beatriz Arias Arévalo, alături de Marele Consiliu, au consacrat noua Banieră a Marii Loji pe 25 august 2012.


Sursa: Loja Mariano Arista Nr. 2 (Colaborator Statal în San Luis Potosi al Agenţiei de Presă Masonică din românia)


marți, 11 septembrie 2012

Templul Masonic din Chicago, între tradiţie şi modernitate

marți, 11 septembrie 2012






Expoziţie de obiecte masonice la muzeul din Făgăraş

luni, 10 septembrie 2012

Judecătorii din Portugalia care sunt membri ai Marelui Orient Lusitan sunt cercetaţi

luni, 10 septembrie 2012

Încadrându-se în acelaşi registru, un nou scnadal zguduie scena masonică din Portugalia. De această dată este vorba despre publicarea numelor unor judecări portughezi, o parte dintre ei membri ai Curţii Supreme de Justiţie.


Ca urmare a acestui lucru, aceştia sunt cercetaţi, iar Asociaţia Sindicală a Judecătorilor Portughezi a emis apără incompatibilitatea dintre un judecător şi apartenenţa acestui la organizaţii care presupun un jurământ de fidelitate.

Conform unui dosar din raportul general cu privire la acest caz, emis pentru Secretariatul General al APMR, Sindicatul Magistraţilor Ministerului Public afirmă următoarele: "Judecătorii masoni vor fi verificaţi".


Replicile cutremurului de acum câteva zile zguduie comunitatea masonică din oraşul portughez Coimbra | O nouă listă cu numele Masonilor din Coimbra


Acţiunile concertate împotriva Masoneriei din Portugalia par a nu se mai sfârşi. De această dată este vorba de publicarea unei liste cu numele Masonilor din cunoscutul oraş Coimbra. De la nume celebre, la Fraţi trecuţi la Orientul Etern, toţi au apărut în presa scrisă fără aprobarea acestora. Marele Orient Lusitanian se confruntă cu o gravă problemă în ceea ce priveşte protecţia arhivelor.




Marele Orient al Italiei salută decizia instanţelor Uniunii Europene: "În Italia laicitatea este încă un miraj pentru care merită să ne luptăm"


Acesta şi-a exprimat regretul că a fost nevoie de intervenţia instanţelor europene pentru a combate legea discriminatoare din Italia ca se amesteca în viaţa privată a cuplurilor care doreau să aibe copii pe cale artificială.

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Marea Lojă din Chile vrea să conducă discuţiile pentru o nouă Constituţie a Republicii

sâmbătă, 8 septembrie 2012
Cu o meticulozitate publică, aproape unică în prima parte a acestui secol, Marea Lojă din Chile a devenit motorul şi centrul unor discuţii, dezbateri, iniţiative etc., în ceea ce priveşte politicile educaţionale, politicile sociale, politica de afaceri externe a ţării şi aşa mai departe.

De la preluarea Mandatului său, fostul rector al Universităţii din Santiago de Chile a devenit locomotiva unor schimbări care au început să remodeleze viaţa socială şi politică a Republicii Chile, inclusiv afacerile externe ale ţării.

Ultima iniţiativă de acest gen poate şoca orice societate conservatoare şi tradiţionalistă. Este vorba de un discurs public al Marelui Maestru care a susţinut că "este în interesul nostru a conduce o propunere pentru o nouă Constituţie". De asemenea, acesta a afirmat şi faptul că Marea Lojă lucrează în acest moment la convocarea unei Adunări Constituante şi a cerut organizarea unui plebiscit în acest sens, avertizând că ţara riscă să aibe parte de mai multe confruntări şi intoleranţă.

Nesfiindu-se să afierme că Masonii din Chile ocupă poziţii importante în lumea politică şi financiară din ţară, Riveros Cornejo a spus că Masonii vor să joace un rol activ în cadrul schimbărilor instituţionale ale ţării.

Întrebat de prezenţa femeilor şi a homosexualilor în Masonerie, Marele Maestru a replicat că femeila au propria lor organizaţie şi că aceasta are urmează aceleaşi direcţii ca şi Marea Lojă (masculină) din Chile, iar despre cei din urmă spunând că este dreptul lor şi că nu reprezintă niciun impediment. Cu toate acestea a ţinut să afirme existenţa Obedienţelor mixte, dar că încă nu a venit momentul: "în viitor se pot schimba lucrurile (...)".

Cu privire la faptul că "Masoneria tinde spre idealuri progresiste de stânga şi nu de dreapta", Riveros Cornejo a spus că toate aceste lucruri nu mai sunt relevante. În aceeaşi ordine de idei, pe fondul crizei acute dintre instituţiile statului şi partidele politice din Chile, Marele Maestru a subliniat faptul că Marea Lojă joacă un rol pentru ameliorarea situaţiei de facto din ţară, indicând chiar şi că Preşedintele ţării şi al Senatului au recunoscut rolul important jucat de Masonerie. Ceea ce a dorit să indice, de fapt, a fost că "noi suntem decişi să influenţăm mai mult deciziile".

În final a motivat una din primele sale afirmaţii cu privire la Adunarea Constituantă, spunând că aşa trebuie să fie pentru că este mai bine să fie propunerea Masoneriei şi nu a unui partid ori a altuia pentru a nu exista disensiuni, mai ales că Masoneria este transpartinică.


joi, 6 septembrie 2012

Un omagiu adus omului... Nikola Tesla

joi, 6 septembrie 2012

Gândurile de ieri ale Fratelui Lomas m-au înduioşat într-o oarecare formă pentru că am realizat că încă mai există persoane, Fraţi sau nu, care nu au uitat de importanţa geniului din umanitatea din care facem parte şi pentru care, teoretic, ar trebui să lucrăm... Gânduri care, la rândul lor, m-au pus pe gânduri şi pe mine...


De aceea am decis să scriu un scurt material despre cel ce încă este Tesla, Nikola Tesla, poate unul dintre cei mai mari filantropi ai umanităţii aşa cum nu reuşim să înţelegem noi... Un Tesla care, parţial, a eşuat în viaţă, nereuşind să ofere lumii ceea ce el dorea... de fapt...

Nu vreau să amintesc reuşitele ştiinţifice ale geniului Tesla, ci să subliniez faptul că nu acela, nu acesta este scopul invenţiilor sale... Nu ura şi nu războiul, nu crima şi nu suprimarea au fost scopul rezultatelor genialităţii sale!

Nu a lucrat pentru el, ci pentru ei, noi, prin extrapolare... Nu a vrut ca ştiinţa lui să stea la baza armamentului care ne ameninţă existenţă cu fiecare clipă în care un nebun preia frâiele ori un altul vrea să sară la gâtul păcii...

Simplul fapt că eu scriu aceste rânduri ori că tu le citeşti, este în bună parte şi meritul său, meritul lui Tesla. Fundamentele planurilor sale pot rămâne necunoscute, dar eternitatea spiritului său încă mai dăinuie, poate că destul de izolat, în minţile celor care-şi amintesc de el, aşa cum a facut-o Fratele nostru Lomas...

Înainte de toate trebuie să ne amintim de omul Tesla şi nu de cetăţeanul sau de inventatorul Tesla, trebuie să rememorăm idealurile sale şi nu efectele perverse ale geniului său... În fond, nimic nu ne opreşte să-l preţuim şi să-l admirăm aşa cum a fost... pur şi simplu... omul Tesla...


miercuri, 5 septembrie 2012

Masoneria din Portugalia este zguduită de un nou scandal de proporţii: numele a 1.438 de Masoni a fost divulgat pe internet

miercuri, 5 septembrie 2012

Aflată într-o criză masonică fără precedent în secolul al XXI-lea, Portugalia este zguduită de un nou scandal de proporţii masonice. Dacă în urmă cu doar câteva luni de zile războiul dintre presă şi politicieni şi masoni căpăta proporţii naţionale şi internaţionale, iar apoi scandalul dintre Marele Orient şi Marea Lojă depăşeau limita bunul simţ masonic, astăzi un nou cutremur zgudiue scena masonică portugheză.


Este vorba despre divulgarea a 1.438 de nume ale Francmasonilor care fac parte din Loja Ocidente (Occident), aflată sub Obedienţa Marelui Orient Lusitanian, cea mai numeroasă organizaţie masonică din Portugalia.

Marele Maestru din Trecut al GOL a declarat că acest eveniment va produce o mare panică printre Fraţi şi că este profund preocupat de implicaţiile acestui lucru. de asemenea, Reis a spus că o asemenea scurgere de informaţii fără precedent se poate datora imixtiunii în sistemul informatic al bazei de date.


Ultimul rege din Hawaii a fost Mason | David La'amea Kamanakapu'u Mahinulani Nalaiaehuokalani Lumialani Kalākaua



A fost ultimul rege care a domnit asupra insulelor Hawaii, astăzi stat federat Statelor Unite ale Americii, fiind supranumit şi Regele Vesel (16 noiembrie 1836 – 20 ianuarie 1891). A trecut la Orientul Etern lăsând în urmă o moştenire importantă pentru poporul său.


Kalākaua (ziua luptei) a fost un conservator, în felul său, într-o perioadă în care străinii erau cei care dominau viaţa din insulele natale. Ajuns rege, acesta şi-a numit propriul frate de sânge ca moştenitor la tron, angajându-se într-un turneu în insule pentru a câştiga popularitate, urmat apoi de o vizită oficială la Washington (unde a discutat cu Preşedintele şi Fratele Ulysses S. Grant), acolo unde a îîncercat să negocieze un tratat de reciprocitate pentru a-şi ajuta supuşii.

Anul 1881 l-a prins într-un turneu mondial în care a încercat să stabilească relaţii diplomatice şi în timpul căruia a studiat problema migraţiei. Se spune ca Fratele nostru a visat să fondeze un "Imperiu Polinezian" care să fie cel mai mare imperiu oceanic din lume. În anul 1886, Guvernului de la acea vreme i-au fost oferiţi 33.000 de dolari americani pentru a începe să pună bazele unei confederaţii polineziene, iar regele din Samoa a fost de acord în realizarea uniunii ţării sale cu a Fratelui Kalākaua.

Ca urmare a evoluţiei istorice şi sub ameninţarea armelor, regele a fost obligat să semneze o nouă constituţie şi documentul prin care puterile sale au scăzut, deposedându-l astfel pe acesta de suveranitate. Bolnav şi la recomandarea medicilor a mers la San Francisco pentru a se trata, Orientul în care a şi murit.

Recent, o expoziţie a fost organizată pentru al comemora pe ultimul rege din Hawaii, expoziţie ce a cuprins şi o secţiune dedicată Masoneriei, unde regele apare îmbrăcat în regalia adecvata gradului şi rangului său. La acest eveniment au luat parte şi cele mai vechi Loji afiliate Marii Loji din Hawaii.


Maestrul din Trecut şi Suveranul Mare Inspector General David Kalākaua a condus în 1876 Loja Le Progres de l’Oceanie (Progresul Oceaniei), fiind afiliat şi Shrine şi Ritului York, dată fiind dedicaţia lui pentru Ordin, ceea ce l-a făcut a fi unul dintre cei foarte puţini monarhi din afara Europei care a fost implicat şi a avut funcţii de conducere în Masonerie.

Palatul pe care acesta a dorit să-l construiască a avut şi un rol secundar, dar foarte important pentru el, pentru că în podul palatului aveau loc Ţinute masonice.


marți, 4 septembrie 2012

Marele Orient al Franţei va cere Guvernului lui Hollande regândirea relaţiilor dintre stat şi lumea financiară

marți, 4 septembrie 2012
Socialistul Joseph GULINO, noul lider al celei mai mari organizaţii masonice din Europe continentală, şi-a exprimat intenţia de "a regândi relaţiile dintre Stat şi lumea financiară" şi că acest lucru arată faptul că acesta este "una dintre cele mai importante" doleanţe pe care Marele Orient al Franţei le va prezenta la finele acestui an liderului de la Elysée, socialistul François Hollande, Premierului Jean-Marc Ayrault şi Parlamentarilor francezi.


Gulino a susţinut faptul că Guvernul francez a cerut Marelui Orient al Franţei să facă propuneri cu privire la reforma Statului, printre altele declarându-şi deschis susţinerea (strict în nume personal) căsătoriilor dintre cetăţenii de acelaşi sex.


duminică, 2 septembrie 2012

Cardinalul romano-catolic Carlo Maria Martini: Biserca este cu 200 de ani în urma vremurilor noastre

duminică, 2 septembrie 2012

Controversele în jurul morţii cardinalului italian dau acum motive de speculă celor care cred în teoria conspiraţiei. La cei 85 de ani, Cardinalul Carlo Maria Martini a trecut la Orientul Etern lăsând în urmă o moştenire greu de uitat pentru comunitatea evreiască din italia şi pentru credincioşii catolici care au fost surprinşi să afle ceea ce gândea el despre Vatican.


Cotidianul Corriere de la Serra a publicat o declaraţie şocantă a cardinalului Carlo Maria Martini, care credea cu tărie că "Biserca este obosită, iar camerele noastre de rugăciune sunt goale". Trebuie reamintit faptul că Maria Martini a fost unul dintre favoriţii la scaunul papal, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea.


Interviu cu Secretarul General al APMR: "Sunt lucruri pentru care, trebuie să recunosc, nu suntem pregătiţi încă, sau nu sunt"

După doi ani la conducerea Agenţiei de Presă Masonică din România, Secretarul General al APMR a declarat în exclusivitate pentru Jurnal Masonic că a avut parte de "bucurii, dar şi de foarte multe... dezamăgiri". Afirmaţia sa vine ca urmare a finalizării bienalei 2010/2012.


Domnule Secretar General, pe 30 august s-au împlinit doi ani de când oficial vă aflaţi în fruntea APMR. În câteva cuvinte, ne puteţi rezuma aceşti doi ani?

În câteva cuvinte este greu să expui o experienţă consistentă de doi ani de zile, însă pot spune că am avut parte de bucurii, dar şi de foarte multe dezamăgiri în ceea ce priveşte modul în care este concepută administraţia organizatorică în segmentul nostru.

Sunteţi o persoană care dă curs rar invitaţiilor la evenimentele publice, aveţi doar câteva intervenţii sporadice văzute în aceşti doi ani şi chiar şi la nivelul corespondenţelor oficiale sunteţi foarte rezervat. De ce?

Pentru că aceasta este structura mea ca om, în primul rând, apoi pentru că eu consider că un om rezervat este un om plin de resurse din mai multe puncte de vedere. Am fost în calităţi oficiale acolo unde a trebuit să merg. Am vorbit oficial doar cu cine a trebuit, iar cu privire la intervenţiile mele şi la corespondenţele oficiale, eu zic să lăsăm trecerea timpului să vorbească de la sine.

Care a fost cea mai mare realizare în această primă parte a mandatului dumneavoastră?

Cea mai mare realizare a fost faptul că mi-am menţinut standardul de răbdare. Au fost numeroase provocări, incitări ori contexte în care răbdarea mi-a fost pusă la încercare, din intern şi din extern. Faptul că am reuşit să mă menţin la acelaşi nivel al răbdării, eu consider că a fost un beneficiu atât pentru agenţie, cât şi pentru mine.

Şi cel mai mare eşec ori dezamăgire?

Eşecul este ceva, dezamăgirea altceva... Aşa cum este constituit Secretariatul General, Secretarul General nu poate avea un eşec. Prin urmare, întrebarea trebuie reformulată. Cu privire la dezamăgire... au fost destule...

Hm! Câteva s-au observat anul acesta. Regret, de exemplu, că am fost nevoit să rup o serie de relaţii la care am lucrat foarte mult timp. Regret că am fost nevoit să fiu îngăduitor în anumite contexte, cu toate că în acest moment nu cred că aş repeta lucrurile. Regret să aud, încă, lucruri neadevărate cu privire la scopul unor acţiuni.

În general cred că cea mai mare dezamăgire a fiecăruia dintre noi nu se poate observa decât după trecerea anilor. Acum, rezumând cei doi ani, cred că nu există o dezamăgire foarte mare în ceea ce mă priveşte strict pe mine...

La ce anume vă referiţi?

La anumite persoane...

Luaţi în calcul retragerea înainte de termen?

Dacă va fi nevoie ori necesar, bineînţeles că da!

Şi cine v-ar urma atunci în fruntea APMR?

Conform actelor constitutive, aşa cum sunt ele acum, doar Fondatorul poate decide cine ocupă această funcţie. Dacă o să mă întrebaţi acum, cine cred eu că este acea persoană, vă pot spune că nu ştiu!

Raportul bienal, ce înseamnă?

Bun, raportul este doar o dare a citirii unei serii de informaţii care nu sunt publice, o analiză a realizărilor, prezentarea statisticilor, de care sunt mândru în ceea ce priveşte această bienală, şi multe altele. Nu a fost decât o formalitate (n.r. - zâmbeşte).

Ştiu că anul trecut, în ultimul interviu acordat, vorbeaţi despre catastrofalul an 2012 care nu va fi unul prielnic României. Mai sunt câteva luni până la finele anului, vă menţineţi afirmaţiile?

Să fim clari, nu am folosit niciodată termenul de "catastrofal" şi nici acest termen relaţionat cu România. Dacă ar fi să rememorăm ce am spus atunci, a fost vorba de "schimbări radicale" şi nu am vorbit despre Romaânia neapărat. Chiar dumneavoastră spuneaţi mai devreme că mai sunt câteva luni până la finele acestui an... Eu spun să aşteptăm să se încheie acest ciclu, apoi să analizăm tot ce a avut loc în timpul său, iar după aceea să dăm verdicte.

Cu privire la menţinerea afirmaţiilor mele, logic că le susţin şi am să o fac mereu. Nu obişnuiesc să-mi schimb opiniile ori ideile după cum bate vântul. Plus că atunci am făcut doar o expunere a unor serii de informaţii care au fost înţelese de cine au fost înţelese, nimic mai mult.

Bun, şi atunci perspectiva pentru următoarele luni în contextul afirmaţiilor dumneavoastră de la finele lui 2011 care este?

Aceeaşi, cu aceeaşi gravitate textuală de la acea vreme. Vreau să înţelegeţi un lucru, eu sunt un om al cuvintelor puţine, nu obişnuiesc să vorbesc ori să scriu mult, dar atunci când o fac, o fac cu asumarea consecinţelor de rigoare şi în deplinătatea facultăţilor.

Nu am dorit decât să subliniez o serie de factualităţi. Dacă ceva ce am spus acolo nu este adevărat, vă rog să-mi indicaţi pentru a vă lămuri, dar mă îndoiesc de acest lucru. Dacă ceva se întâmplă acum nu înseamnă că apare tot acum! De aceea spun mereu să lăsăm timpul să-şi joace rolul, apoi să judecăm morţii, asta dacă ne considerăm în stare.

Despre proiectele de sfârşit de an ce ne puteţi spune?

Avem câteva proiecte la care lucrăm deja şi suntem bucuroşi de sprijinul extern primit. Unul dintre aceste proiecte este lărgirea activităţii agenţiei în spaţii mai puţin comune, în special la nivel masonic. Pe de altă parte, ne concentrăm asupra comunicaţiilor ca urmare a evoluţiei acestora şi dorim să avem o deschidere treptată către profan. Am făcut câţiva paşi anul acesta, dar acţiunea a fost suspendată din diferite motive.

Dar interviul realizat nu este un proiect pentru această perioadă? Ştiu că aesta a ajuns la SeCTI destul de târziu, de ce?

Ah... mda! (n.r. - după o pauză de 15 secunde răspunde). Vedeţi dumneavoastră... acel proiect... lucrurile nu stau chiar aşa! Eu... consider că sunt lucruri pentru care, trebuie să recunosc, nu suntem pregătiţi încă, sau nu sunt...

Cine nu sunt, la cine vă referiţi?

La... agenţia are un cu totul alt scop, este adevărat că este acela de a expune informaţii, ştiri, a promova evenimente, însă acest material nu cred că este de interesul celor care urmăresc activitatea noastră.

Şi atunci de ce atâta vâlvă în jurul acelei înregistrări?

Nu a fost vâlvă! Iniţial eu am fost cel care a dorit realizarea acelui interviu, ba mai mult, m-am oferit personal să-l realizez pentru că am dorit să-l introduc în Colecţia Exclusivă de Interviuri ale APMR. Dar după o analiză profundă, amănunţită, tot eu am fost cel care a propus arhivarea materialului. Am făcut acest lucru pentru că... Mi-e greu să explic... pentru că dumnevoastră ştiţi doar paragrafele pe care vi le-am oferit spre publicare. Pe de altă parte, regret şi nu regret realizarea interviului.

Poate că ar face senzaţie şi în ţară şi în afară, însă nu senzaţia este scopul agenţiei şi nu intră nici în atribuţiile mele ca dirigent al Secretariatului General să produc... să spunem senzaţii tari. Poate că dacă ar fi făcute publice anumite lucruri, atunci şi interviul ar avea o logică ori dacă un oficial ar vorbi public ar fi altceva... până atunci decizia mea rămâne aceea de a nu publica interviul în paginile agenţiei, ori dacă va fi publicat, atunci se va face via colaboratorii noştri externi ori a structurilor noastre externe şi, bineînţeles, va fi cenzurat.

Deci să înţelegem că nu o să aflăm tot?

Păi... (n.r. - râde) Cine ştie tot în lume asta şi a spus ce ştie până acum?! Nu, eu am un răgaz până la Echinocţiu (n.r. - de toamnă) să decid ce se va întâmpla cu acea înregistrare, după aceea vedem. Mai mult, trebuie să mă consult cu o serie de factori înainte de a mă decide ce fac, iar acest lucru va avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare. O decizie a unui Vicepreşedinte dintr-o anumită ţără mi-a întărit încrederea în faptul că nu trebuie să public acest material. rămâne de văzut...

Trecând discuţia în registrul extern, cum vedeţi evoluţia situaţiei masonice din Franţa, Mexic, Paraguay, Cuba, Italia, Portugalia?

Cu privire la Franţa, cred că toţi suntem sătui! Eu vă recomand să aşteptăm ziua de 12 septembrie 2012 şi atunci avem un răspuns, cu toate că se ştie deja care va fi acesta, din păcate! Eu, strict personal şi liber de orice calitate, sunt... aş folosi un cuvânt cu "s", dar mai bine nu o fac! Să spunem că sunt profund dezamăgit, dar şi mai dezamăgit sunt de anumitele reacţii inocente apărute după aceea.

A fost un fenomen pe care l-am urmărit zilnic, am avut discuţii şi corespondenţe, am citit rapoarte, declaraţii şi corespondenţe între unii şi alţii... poate acum înţelegeţi şi de ce am impus în agenţie faptul că documentele oficiale nu se publica, ori dacă da, atunci se face într-un mod în care lumea profană sau chiar şi cea masonică să nu fie scârbită de ceea ce se întâmplă!

Cu privire la Mexic nu vreau să vorbesc în acest moment, încă aştept raportul anual. Situaţia a devenit puţin mai complicată în acest moment din cauza intervenţiilor externe. Sper să pot da publicităţii un interviu cu o înaltă autoritate de acolo, care să spună chiar ea care este situaţia şi să mă scutească pe mine de afirmaţii care nu sunt dintre cele mai optimiste.

Paraguayul... of Doamne! Seamănă atât de mult cu România în unele privinţe încât dacă aş face vreun comentariu nu cred că ar fi corect din punct de vedere diplomatic. Sunt Fraţi pe care-i iubesc foarte mult, ţin la ei pentru că sunt valori bune ale Ordinului dar... contextul în care se află şi mâna lungă a unora... Le doresc să aibe răbdare şi voinţă naţională!

Despre Cuba şi Italia, după cum ştiţi, nu obişnuiesc să comentez! Încercăm mereu să scoatem ce-i mai bun de acolo. Puteţi citi în materialele publicate şi să observaţi. Iar cu privire la Portugalia... regret lipsa de caracter a unora, dar indiferent de acest lucru salut realegerea Marelui Maestru Moreno şi doresc ca GLLP să poată realiza ceea ce şi-a propus.

Vorbeaţi mai devreme de 12 septembrie... ce se întâmplă atunci?

O să vedeţi la vremea respectivă, nu vreau să fac niciun comentariu pe această tema... Repetarea istoriei a fost mereu o dovadă a faptului că nu avem capacitatea necesară ori voinţa ori interesul de a învăţa!

Schimbări în planul masonic românesc?

Despre acest lucru am vorbit tot la finele anului trecut! Nu am nimic a mai adăuga. Lăsaţi să treacă anul apoi faceţi o retrospectivî şi concluzia vă aparţine (n.r. - zâmbeşte). Eu încă mai cred în umanizare, fie ea şi din punct de vedere utopic!

Înainte de a încheia acest interviu, care sper să nu fie ultimul, ne puteţi spune ce mesaj doreşte să transmită agenţia pentru perioadă ce urmează?

Agenţia va continua să transmită mereu acelaşi mesaj: "comunicaţi, comunicaţi, comunicaţi"! Nu înseamnă că trebuie să vă şi înţelegeţi, dar comunicarea este sănătoasă! Şi atenţie, comunicarea nu înseamnă neapărat dialog (n.r. - zâmbeşte)!



sâmbătă, 1 septembrie 2012

68 de ani de la trecerea la Orientul Etern a lui Liviu Rebreanu

sâmbătă, 1 septembrie 2012
În 1944 a trecut la Orientul Etern Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885), prozator şi dramaturg, creator al romanului românesc modern şi academician român.


A fost primul din cei 14 copii ai dascălului Vasile Rebreanu şi al Ludovicăi Diuganu. A început cursurile şcolii primare în 1891. A urmat în anul 1895 două clase la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud. În 1897 s-a transferat la şcoala de băieţi din Bistriţa, unde a urmat încă trei clase.

În decembrie 1929 a fost numit director al Teatrului Naţional din Bucureşti, funcţie pe care a deţinut-o timp de un an. În 1929, la însărcinarea primului ministru, a lucrat la proiectele de organizare a Direcţiei Educaţiei Poporului, al cărei conducător a devenit la începutul anului următor.

În luna ianuarie 1942, a luat parte la un turneu de conferinţe despre cultura românească la Berlin, München, Stuttgart, Leipzig, Dresda, Görlitz, Breslau, Viena. În luna martie a călătorit la Zagreb şi Weimar, călătorii prilejuite de constituirea societăţii culturale pan-europene.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates