luni, 19 noiembrie 2012

Benjamin Henry Boneval Latrobe, Masonul care a devenit "părintele arhitecturii americane"

luni, 19 noiembrie 2012
Benjamin Henry Boneval Latrobe (1764-1820) a fost un anglo-american care a sosit în Statele Unite ale Americii în anul 1796 unde a creat mai multe edificii istorice precum catedrala romano-catolică din Orientul Baltimore şi a renovat inclusiv Capitoliul din Washington în perioada 1815-1817. De asemenea, şi-a adus aportul modificărilor făcute Casei Albe şi proiectând şi instalând primul sistem de apă din SUA, la Philadelphia. Ulterior, Latrobe a lucrat la diferite proiecte legate de amenajări hidrotehnice şi îndiguiri în oraşul New Orleans din Louisiana, unde a decedat în 1820 din cauza febrei galbene. Latrobe a fost numit, Părintele arhitecturii americane. 



Benjamin Henry Latrobe s-a născut în 1764 în localitatea Fulneck Moravian Settlement, lângă Pudsey din comitatul West Yorkshire, Anglia, fiind fiul al reverendului Benjamin Latrobe şi al Annei Margaretta Antes. Mama sa fusese născută în colonia americană a Marii Britanii Pennsylvania, în timp ce tatăl său, Henry Antes, a fost un bogat deţinător de terenuri în America. Având interes personal în misionarismul bisericii protestante Moraviene, Antes şi-a trimis fiica, Anna Margaretta, în Anglia, unde aceasta a absolvit şcoala din Fulneck. Tatăl lui Latrobe era o persoană importantă şi cunoscută, fiind responsibil de toate şcolile ordinului protestant Moravian în Marea Britanie şi având numeroşi prieteni şi cunsocuţi în toate straturile înalte ale societăţii timpului. Anna Margaretta, ca "americană", a inspirat permanent curiozitate şi interes fiului său faţă de America, în timp ce tatăl lui Benjamin a insuflat acestuia importanţa educaţiei, respectiv a valorilor sociale.Încă de la o vârstă foarte fragedă, Latrobe desena cu mare plăcere peisaje şi clădiri.



Fratele Benjamin Henry Boneval Latrobe a fost iniţiat în anul 1778 în una din cele mai vechi Loji Masonice din Londra, Loja Antiquity Nr. 2.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates