marți, 20 noiembrie 2012

Istoria Supremului Consiliu al Jurisdicţiei de Nord a Statelor Unite şi Suveranul Mare Comandor John James Joseph Gourgas

marți, 20 noiembrie 2012
John James Joseph Gourgas (1777-1865) a fost unul din oamenii care şi-au legat puternic numele de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat din Jurisdicţia de Nord a Statelor Unite ale Americii. Comerciantul născut în Franţa a ajuns să facă negoţ în New York. Şi-a început periplul masonic în anul   18  06, pe 19 mai, atunci când a devenit Ucenic al Lojii Uniunea Franceză (L’Union Francaise) Nr. 1, în prezent Nr. 17. Gradele de Companion şi Maestru şi le-a obţinut pe 9 iunie 1806, iar în 1807 a devenit custode al sigiliilor şi registrelor Lojii. Ulterior, pe 16 mai 1808 a demisionat. Ceea ce este impresionant este faptul că în ciuda intrării în adormire, Fratele Gourgas a fost ales în anul  18 64 membru de onoare al respectivei Loji, recunoscându-i astfel rolul.



Inactiv în Lojile Albastre, Gourgas a fost iniţiat pe 26 iulie 1806 în Suveranul Capitol de Roza Cruce d’H-R-D-M of Kilwinning din New York unde a şi devenit secretar. Câteva săptămâni mai târziu, pe 4 august 1806 a primit Gradul 32° de la Fratele Antoine Bideaud 33°. Două zile mai târziu, Bideaud a fondat Sublimul Mare Consistoriu,iar Gourgas a fost numit secretar. În noiembrie (12) 1808, Fratele John Gabriel Tardy l-a numit pe GourgasInspector General Adjunct al Ritului de Perfecţie.

Astfel, la 1 mai 1813, Emanuel de la Motta (Supremul Consiliu de la Charleston) i-a iniţiat pe Gourgas şi Sampson Simson, aceştia devenind Suverani Mari Inspectori Generali. Pe 5 august, acelaşi an, în calitatea sa de Mare Comandor (la acea vreme în condiţii speciale), De la Motta, a a iniţiat alţi patru Fraţi, astfel constituind Marele şi Supremul Consiliu al Prea Puternicilor Suverani Mari Inspectori Generali de Grad 33° al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat pentru Jurisdicţia de Nord a Statelor Unite ale Americii. Daniel Decius Tompkins a fost ales ca prim Suveran Mare Comandor. 

 În doar şapte ani, ourgas a trecut de la Gradul de Maestru Mason la cel de Suveran Mare Inspector General al RSAA, fiind numit şi Mare Secretar General, funcţie deţinută de acesta până în anul 1832.

La 7 martie 1832, al doilea Suveran Mare Comandor, Frate Sampson Simson, a demisionat, iar Gourgas a fost ales în această funcţie unde a rămas până pe 4 septembrie 1851.

Pe 14 februarie 1865, Fratele Gourgas a trecut la Orientul Etern şi a fost înmormântat în Cimitirul New York Bay (actualmente cunoscut sub numele de cimitirul Bayview-New York Bay în oraşul Jersey). Cu toate că familia nu a menţionat nimic pe piatra funerară cu privire la apartenenţa sa la Masonerie şi că mormântul a fost neglijat, în anul 1938 acesta a fost redescoperit şi refăcut de Supremul Consiliu în timpul celei de-a 125-a aniversări a acestui august corp masonic.

Pentru a marca existenţa şi activitatea în Masonerie a Fratelui, Suveranul Mare Comandor Melvin M. Johnson a realizat o importantă distincţie masonică a RSAA care poartă numele lui Gourgas. Medalia Gourgas este o distincţie acordată foarte rar.

Printre personalităţile care au primit această medalie, amintim pe Harry Truman (medalie acordată în 1943, pe vremea când acesta era senator, dar pe care a primit-o abi pe 21 noiembrie 1945, atunci când Truman era deja Preşedinte al Statelor Unite ale Americii), Majestatea Sa Regele Gustav, Gerald Ford şi Ronald Seale.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates