sâmbătă, 23 februarie 2013

Luiz Gonzaga, Francmasonul care a atins sufletul Masonilor brazilieni

sâmbătă, 23 februarie 2013
Luiz Gonzaga do Nascimento, pe numele său complet, (13 decembrie 1912 - 2 august 1989) este unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de muzică populară din Brazilia. De asemenea, Fratele Luiz este cunoscut şi pentru poeziile sale ori pentru compoziţiile muzicale devenite populare.


Născut în zona rurală a statului Pernambuco, Luiz a fost cel graţie căruia muzica şi cultura din nord-estul Braziliei a fost popularizată şi în restul ţării. El este cel căruia Brazilia-i spune Regele baião ori Gonzagão. Însă cea mai mare realizarea a sa în sânul Ordinului Masonic a fost compunerea unei melodii dedicate Masoneriei şi simbolismului ei. Luiz Gonzaga este Francmasonul care a atins sufletul Masonilor brazilieni prin melodia Acacia Amarela (Acacia Galbenă), una dintre cele mai cunoscute astfel de compoziţii masonice din Brazilia dar şi din lume, fiind popularizată de Fraţii brazilieni.

Călătoria masonică a Fratelui nostru Luiz începe în data de 3 aprilie 1971, atunci când a primit Lumina în Respectabila Lojă Simbolică Paranapuan Nr. 1477 din Orientul Ilha do Governador (Rio de Janeiro), în Obedienţa Marelui Orient al Braziliei, în Ritul Modern/Francez. Prezentatorul/Naşul său a fost Fratele Florentino Guimarães, Ofiţer al acelei Loji. Un an de zilei mai târziu primeşte Sporul de Salariu, devenind Companion (14 decembrie 1972), iar în 1973 (5 decembrie) devine Maestru Mason. Dragostea pentru ceea ce înseamnă Masoneria, simbolismul acesteia şi Fraternitatea, duce la compunerea Acacia Amarela în anul 1981.

Primeşte Gradul 4 pe 29 august 1984 în Sublimul Capitol Paranapuam, jurisdicţionat Supremului Consiliu al Braziliei pentru Ritul Scoţian Antic şi Acceptat. Una dintre cele mai cunoscute imagini ale Fratelui Luiz, care astăzi circulă pe internet, este aceea în care Luiz este ilustrat purtând ţinuta masonică în cadrul unei defilări publice.


În onoarea sa a fost botezat cu numele său şi unul din barajele artificale ale Braziliei. Astăzi, numeroase busturi şi statui stau ridicate în numele său pentru a-i onora activitatea ca artist, brazilian şi nu în ultimul rând Francmason.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates