joi, 11 noiembrie 2010

Interviu cu Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România

joi, 11 noiembrie 2010
Secretariatul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a fost înfiinţat la data de 30 august 2010, în conformitate cu prevederile Actelor Constitutive ale Agenţiei de Presă Masonică din România, care prevedeau desfiinţarea Cancelariei Fondatorului şi înfiinţarea unui organism superior celorlalte secretariate şi care să coordoneze întreaga activitate a APMR. Fostul Înalt Reprezentant IMNA, care la acea vreme era coordonatorul afacerilor strategice şi externe din Secretariatul V, a fost numit în fruntea recent instituitului Secretariat General.


reporter APMR - Cum definiţi APMR?

Secretar General - aparent este puţin dificil să defineşti literalmente agenţia, dar aceasta este o structură informativă de caracter masonic ce are ca principal scop promovarea României şi a Principiilor Fundamentale ale Francmasoneriei Universale.

reporter APMR - De ce vă menţineţi anonimatul?

Secretar General - La fel cum o cer şi Fraţilor mei într-o Lojă, aceasta a fost condiţia ca persoana mea să preia frâiele agenţiei. Nu sunt o persoana publică şi nici o persoană interesantă, cel puţin aşa consider eu, şi, de aceea, cred că anonimatul este o soluţie de mijloc favorabilă pentru toată lumea.

reporter APMR - În data de 30 august 2010 sunteţi numit în funcţia de Secretar General al APMR, după un lung interimat al acestei structuri deţinut de Secretarul I al agenţiei. Proveniţi din cadrul Secretariatului V. Cum a fost transferul? Primul document oficial emis de Frăţia Voastră, în calitate de Secretar General, a fost Ordinul de Numire în calitate de Corespondent Internaţional al APMR în Republica Federativă a Braziliei a Fratelui Charles. De ce?

Secretar General - Da, provin din Secretariatul V, unde am fost coordonatorul şi realizatorul programului de politici de afaceri externe şi de afaceri strategice. Transferul a fost unul natural, nu a fost nicio problemă. Nu uitaţi că înainte de acestea am ocupat demnitatea de Înalt Reprezentant IMNA, colo unde am activat în spaţiul masonic internaţional o perioada de timp. De ce am semnat Ordinul de Numire? Deoarece a fost o promisiune făcută de mine cu ceva timp înainte de a fi numit în funcţie şi a reprezentat şi o încununare a relaţiilor de corespondenţă, de colaborare şi diplomatice pe care agenţia le are cu Masoneria Regulară din Brazilia. Din acel moment, sau mai exact din vara acestui an, relaţia bilaterală a devenit standardul internaţional de colaborare cu agenţia. Iar cei ce nu-l întrunesc, atunci nu se pot încadra în niciun raport de colaborare cu noi. Până la ora actuală doar Masoneria braziliană a reuşit să respecte standardul agenţiei.

reporter APMR - Să înţeleg faptul că Brazilia reprezintă cel mai important partener al APMR?

Secretar General - Nu! Înainte de orice altă ţară de pe această planetă este România şi va rămâne România. România nu are şi nici nu va avea pentru agenţie un grad de comparaţie cu vreun alt stat din lume. Vă reamintesc faptul că în articolul doi din Declaraţia de Principii şi din Constituţia APMR se stipulează foarte clar faptul că, şi acum citez: Agenţia de Presă Masonică din România se angajează în promovarea României şi a Principiilor Fundamentale ale Francmasoneriei Universale, am încheiat citatul.

Acum, este adevărat faptul că Brazilia este un partener strategic de prim rang pe toate palierele de activitate ale agenţiei şi, în calitate de Secretar General, am datoria şi obligaţia de a veghea la întărirea permanentă a relaţiilor diplomatice cu liderii Masoneriei Naţionale din Brazilia. Raportul de prietenie şi de frăţie ce defineşte relaţia APMR - Brazilia este unic. Masoneria regulară şi Ritul Scoţian vor găsi în noi mereu un aliat.

reporter APMR - Mergând înspre nordul Americii Latine, aş dori să ne oprim puţin asupra Mexicului. De ce această ţară şi nu...?

Secretar General - Relaţia cimentată acolo a fost de o cu totul altă natură decât cea din Brazilia. Înainte de toate există un program comun (Programul Masonic Binaţional - n.r.) de promovare a Bicentenarului Independenţei, apoi există o Mare Lojă care este Colaboratorul Internaţional al APMR în Statele Unite Mexicane, fiind singura astfel de Mare Loja Regulară din lume căreia am considerat necesar să-i conferim titlul. Trebuie totuşi să menţionez faptul că relaţiile diplomatice ale agenţiei se află într-o perpetuă dinamică, iar lucrurile evoluează periodic. Profit de această ocazie să mulţumesc contribuţiei extraordinar de importante a Senatului Republicii Mexicane şi unui Frate cu totul special, Miguel Carreno Bahena, Marele Secretar (Vice Vancelar pentru Relaţii Internaţionale - n.r.) al Marii Loji din Baja California. Aportul Marii Loji din Baja, cum îmi place să-i spun şi cel al Comisiei Speciale a Senatului însărcinată cu Festivităţile Bicentenarului Independenţei şi Centenarului Revoluţiei Republicii Mexicane a fost unul esenţial în realizarea programului masonic binaţional.

O altă persoană care-mi este foarte dragă este chiar Marele Maestru în scaun din statul San Luis Potosi, Fratele Israel Hernandez Arriaga 32, cu care am stabilit o relaţie foarte puternică şi sper ca aceasta să atingă nivelul strategic care a fost atins şi în Republica Federativă a Braziliei.

reporter APMR - Să înţeleg faptul că scrisoarea semnată de Frăţia Voastră a avut un rol mai mult... de care?

Secretar General - Presupun că faceţi referire la scrisoarea înaintată cu ocazia Bicentenarului. A avut un rol mai mult frăţesc! Este natural să existe o astfel de relaţie, iar răspunsurile pozitive care au venit pe cale diplomatică nu au fost cele scontate, ci le-au depăşit. Dar trebuie să înţelegeţi faptul că atât timp cât voi coordona activitatea agenţiei nu vom da publicităţii corespondenţele personale, la nivel de entităţi. Nu este normal şi nici nu este corect.

reporter APMR - Pe 10 octombrie, la ordinul Frăţiei Voastre lua naştere APMR Cultural, iar pe 22 octombrie a luat naştere DPA. De ce APMR Cultural şi ce este DPA?

Secretar General - Programul de promovare a României va lua sfârşit pe 11 martie 2011. APMR Cultural reprezintă o viziune mult mai amplă şi benefică ţării noastre şi Comunităţii Masonice de la noi, iar impulsionarea realizării unei Comisii de Cultură în cadrul agenţiei este vitală pentru a reuşi o mai bună coordonare a activităţilor de promovare a ţării noastre în străinătate. Doresc să ne unim forţele cu fundaţiile, organizaţiile şi asociaţiile din ţara noastră pentru a promova România şi valorile sale, talentele tinere şi iniţiativele lor. Prin APMR Cultural vom promova proiecte semenea celui din 19 decembrie de la Ateneul Român.

În ceea ce priveşte ordinul de înfiinţare al DPA nu doresc să aduc vreun comentariu deoarece este vorba despre o chestiune de ordin strategic. Am considerat că trebuie făcut public anunţul pentru a evita, pe viitor, diverse afirmaţii ale unor profani APMR.

reporter APMR - În Argentina a luat naştere un curent pro şi anti faptul că preşedintele Kirchner a fost, sau nu, Mason. Cum ar trebuie să fie interpretate scrisorile trimise conducerii Republicii Argentina de către Secretarul General al APMR şi de către Marele Maestru al Argentinei, care au fost primele emise imediat după decesul fostului şef de stat, şi mă refer aici pe filieră masonică?

Secretar General - În niciun fel! Este normal să-ţi prezinţi condoleanţele pentru un om care a marcat istoria unei naţiuni şi a unui continent. Şi cred că dacă observaţi ambele scrisori, publicate în acea zi de agenţie, realizaţi faptul că există un singur mesaj şi acela este de unitate. Nu înţeleg de ce atâta rumoare?! Şi scrisoarea mea şi cea a Marelui Maestru au fost despicate în patru în diverse cercuri din Argentina, şi nu am nimic a comenta cu privire la acestea. Nici eu şi nici Marele Maestru al Argentinei nu am greşit cu nimic şi nu avem de ce a ne cere scuze.

reporter APMR - În luna decembrie va trebui să prezentaţi raportul anual al agenţiei. Va fi un document public? Ce va conţine acesta?

Secretar General - Nu, nu va fi public! Probabil vor fi date publicităţii paragrafe din acesta. El va conţine totalitatea acţiunilor realizate de agenţie anul acesta, proiectele în curs de desfăşurarea, prezentarea detaliată a statisticilor. De asemenea, se va face o evaluare a echipei agenţiei şi există posibilitatea ca persoana mea să dorească a aduce unele modificări în acest sens.

reporter APMR - Care este situaţia actuala a agenţiei, dacă ar fi să realizaţi un raport în acest moment?

Secretar General - Una foarte bună şi cu o perspectivă extraordinară! Agenţia se află în toate graficele. Există unele întârzieri în ceea ce priveşte lansarea unui noi canale oficiale ale APMR, dar acestea vor rămâne blocate deoarece face parte din strategia agenţiei. APMR este un pilon de stabilitate masonic şi cred că aceasta a fost dovedită în mai multe cercuri masonice internaţionale. Nu vreau să fac referire la cele naţionale, pentru a nu fi subiectiv.

reporter APMR - Poziţia pe care o ocupaţi vă conferă mult mai multă responsabilitate decât înainte şi mai multă informaţie şi putere de decizie. Acum aveţi mână liberă în afacerile externe şi în aplicarea strategiei agenţiei. Totuşi, sunteţi o persoană foarte rezervată, în ciuda faptului că trebuie să colaboraţi cu un număr impresionant de Fraţi din infrastructura internaţională de care dispneţi. De ce?

Secretar General - Este adevărat, însă totul are o logică. În primul rând, în agenţie nu contează omul, ci agenţia, iar în al doilea rând, pentru agenţie nu contează agenţia, ci omul. Noi nu lucrăm decât cu oameni, iar dacă oamenii conduc organizaţii, instituţii etc., atunci cu atât mai bine. Nu ştiu dacă am fost suficient de clar, dar cred că este cel mai bun răspuns la această îmtrebare. Fraţii care mă cunosc ştiu că eu lucrez decât cu oameni! Suntem o familie care acţionează asemenea uneia. Cu privire la personalul din străinătate, nu vă pot da foarte multe detalii deoarece nu eu, ci Cancelarul pentru Afaceri Externe este cel care se ocupă de corespondenţa cu ei, în plus nu pot face nicio referire la efectivele agenţiei, iar aceasta din motive de securitate.

reporter APMR - În aceste condiţii putem spune că Secretarul General nu are niciun cuvânt de spus în afacerile externe?

Secretar General - Nu! Secretariatul General coordonează afacerile externe, iar Cancelaria pentru Afaceri Externe le execută. Rolurile sunt bine definite, însă eu mai am în subordine şi un alt secretariat pe care nu pot să-l neglijez sub nicio formă.

reporter APMR - 2011! Cum vede Secretarul General viitorul an?

Secretar General - Anul 2011 va avea o importanţă ceva mai mare decât anul 2010, care a fost anul internaţionalizării agenţiei. Există o serie întreagă de evenimente care vor trebui analizate şi asupra cărora va trebui să acţionăm. În primul rând, vom susţine şi promova Anul Internaţional 2011 pentru Chimie, cât şi în ceea ce priveşte pădurile.

România va trece printr-un proces draconic şi, de aceea trebuie să rămânem un pilon de stabilitate şi de imparţialitate. Repet şi o voi face mereu, sunt adeptul unei singure Mari Loji şi a unui singur Suprem Consiliu.

reporter APMR - Vă referiţi la evenimentele pe care agenţia le promovează? Care mai este relaţia cu CLIPSAS? Cum vedeţi CLIPSAS în viitor?

Secretar General - Da, la evenimente mă refer, dar nu numai la acestea. Există o mulţime de alte aspecte mai puţin vizibile. În aceea ce priveşte relaţia cu organizaţia despre care-mi vorbiţi, relaţia este aceeaşi ca cea din mai 2010. Agenţia de Presă Masonică din România îşi manifestă preocuparea faţă modul în care s-au petrecut lucrurile în acea lună. Continuăm să avem aceeaşi poziţie, pe care nu doresc acum să o reamintesc, dar pe care o puteţi găsi în unul din comunicatele oficiale ale agenţiei.

Nu pot să prezic viitorul organizaţiei, dar în mod cert pot spune că fără o reformă fundamentală nu va... În fine, nu se va schimba. Nu sunt un Mason pro CLIPSAS, dar nici unul anti CLIPSAS! Cu toate acestea trebuie să se înţeleagă faptul că agenţia nu se agaţă de nimeni şi nici nu o va face. Ştiu că pare greu de crezut, dar nu avem nevoie. Dacă nu se înţelege faptul că este mai bine să întreţii o relaţie de cât să fi contra, atunci... este mai bine să se menţină strict relaţii de fraternitate şi nimic mai mult.

reporter APMR - Adică nu o să promovaţi a 50-a Adunare Generală şi Aniversare a organizaţiei?!

Secretar General - În mod cert ne vom menţine poziţia până când vor fi primute scuze oficial din partea liderilor organizaţiei. Nu trebuie să uitaţi faptul că există interdicţie pentru publicarea informaţiilor relaţionate cu prezenta organizaţie, iar excepţia din septembrie a fost făcută, pentru că a fost emis un ordin al meu, consultat anterior cu Fratele Fondator!

reporter APMR - Relaţia agenţiei cu Italia în ce stadiu este?

Secretar General - Publicaţia italiană care a dorit colaborarea cu noi nu întrunea nici măcar 1% din standardul agenţiei, iar după recomandările făcute de mine, acestea au fost respectate în proporţie de 1%, prin urmare nu se pune problema unei relaţii oficiale, cel puţin în următorii... să spunem, doi ani de zile!

Şi ca ră rezum totul la câteva cuvinte, vreau să vă spun că anul 2011 va fi un an de stabilitate şi de extindere, iar dacă publicaţia respectivă nu se va forţa, atunci voi cere să fie mutat canalul diplomatic într-o altă parte, chiar dacă nu va conveni nici la Roma şi nici la Milano. Sper să nu existe elemente care să perturbe activitatea. Avem deja o oferta consistentă din Italia şi Secretariatul General va lua în calcul o discuţie serioasă cu Fraţii din acel Orient.

În decembrie-l aştept pe însuşi Fondatorul acelei publicaţii la Bucureşti. Dacă Fratele şi cu mine vom conveni asupra intereselor noastre la Roma, Milano şi Napoli, adică cele de presă masonică, atunci nu va fi o problemă. Nu doresc să arunc agenţia într-un scandal şi, de aceea intrarea în Italia trebuie făcută cu foarte mare atenţie. Italia nu face parte din heartland-ul Agenţiei, dar este parte a unui rimland lărgit.

reporter APMR - Masoneria naţională încotro?

Secretar General - În mod cert acolo unde vor dori Fraţii!!! Suntem în urmă, suntem depăşiţi de alţii, există o mare lacună în spaţiul naţional, cu precădere, dar şi internaţional. Suntem acizi, reci, mult prea exoterici, am uitat de Frăţie, suntem... în fine! Ideile bune ne vin în momente de răscruce, dar le folosim în sens negativ.

Anul acesta am văzut două iniţiative care mi-au atras atenţia, dar după ce am văzut care le este scopul, nu am mai fost interesat, sper ca de luna aceasta să se transforme în unelte benefice şi să fie pro Masonerie, pro Fraţi, pro Ordinul român şi, mai ales, pro România. Nu putem să luptăm împotriva Masoneriei pentru că aceasta înseamnă încălcarea principiilor noastre şi nu cred că este Frate în această ţară care să mă contrazică.

Nu cred că Fraţii au habar de câte Obedienţe există în România. Nu doresc a le enumera pentru a nu trezi animozităţi, dar acest model nebenefic nouă, adică modelul Masoneriei italiene, ne macină şi ne distruge.

Şi acum am să-mi permit să mă întreb, oare cu ce ajută Marii Maeştri tinerii din România? Este o întrebare universal valabilă pentru toate Obedienţele! Oare Marile Consilii pot fi şi altceva decât ceea ce sunt? Oare un Mare Maestru este Frate cu un Ucenic? Teoretic da, practic... nu există grad de comparaţie!

Ştiu că sunt întrebări puerile în acest moment de răscruce în viaţa Masoneriei naţionale, dar sper să se strângă rândurile şi să dăm Masoneriei româneşti gloria şi puterea pe care, cândva, o avea. Sunt adeptul unei Masonerii active şi spun acest lucru oricând discut cu un Înalt Demnitar.

reporter APMR - APMR a desfiinţat politica "Porţilor Deschise" în România. De ce?

Secretar General - Pentru moment şi posibil pentru viitor este cel mai sănătos! Ultimele zile au fost marcate de mişcări puternice în sânul Masoneriei, iar agenţia nu va lua parte la acestea. APMR va rămâne suverană şi-şi va continua activitatea indiferent de rupturile şi fuziunile din Masoneria Naţională.

reporter APMR - Cum vedeţi mişcările masonice pe plan mondial?

Secretar General - Aici nu am să intru foarte mult în detalii! Nu vreau să influenţez sau să dau idei unor persoane care nu au capacitatea de a acţiona în acest spaţiu. Tot ce pot să vă spun este că doar o mică parte a României masonice se află în trendul actual. Marile puteri masonice ale lumii şi-au schimbat strategiile şi doar cei cu bandou nu pot vedea şi... credeţi-mă, exită mii în România! Mii de orbi...

Cei ce nu doresc să discute, să nu o facă, dar nici agenţia nu va înainta nicio formalitate în acest sens. Trebuie să existe un consens şi nu raporturi de subordonare, pentru a evita un conflict. Nu cred că avem nevoie de război în Masoneria Naţională şi nu atunci când aceasta şchiopătează. Ar trebui să ne ajutăm reciproc, pentru ca mai apoi să ne aducem aportul la dezvoltarea societăţii. Cred că mare parte a Fraţilor gândesc la fel, dar se pare că nimic nu îi motivează. Cunosc mulţi Fraţi care spun exact acelaşi lucru, dar nu au curajul, cred eu.

Ştiu că au fost multe acţiuni prost efectuate, dar aceasta nu înseamnă să le aruncăm în aer şi să le expunem public. Trebuie să ocrotim Ordinul cu orice preţ. Acum câteva zile am scris unui cunoscut Mare Maestru din exterior o scrisoare personală, explicându-i ce are loc în ţară. Nu a fost mirat deloc, ştia că se va ajunge aici şi mi-a spus că mă sfătuieşte să mă menţin, cel puţin personal, în afara acestor chestiuni delicate pentru Masoneria Naţională.

reporter APMR - Ce se întâmplă acum în Italia poate avea repercursiuni pe plan mondial?

Secretar General - Trăim într-o epocă în care informaţia circulă cu o viteză mai mare decât ne putem imagina. Totuşi, nu consider că reverberaţiile pe plan mondial vor fi extem de puternice. O Obedienţă din Italia şi-a pierdut recunoaşterile din... dintr-un stat foarte important şi puternic din punct de vedere masonic. Iar tendinţa de unificare a Masoneriei din Italia este departe de ceea ce s-ar putea întâmpla la noi, spre exemplu. Sau poate că este doar o aparenţă special indusă!

Există, şi aici ştiu că-mi voi atrage critici în ţară, un conflict la nivel de relaţie Obedienţă-Rit(uri), căci sunt două, iar cei câţiva din ţară care cunosc fenomenul pot confirma. Poate ar trebui să luăm exemplul negativ pentru a nu-l repeta în ţară. Este foarte importantă ziua de 13 noiembrie şi voi urmări cu atenţie evoluţia evenimentelor din această zi în Italia.

reporter APMR - Credeţi că în Franţa se va înrăutăţi situaţia?

Secretar General - Consider că ziua de 4 decembrie 2010 este una foarte importantă în istoria recentă a Masoneriei Franceze. Sper să nu se ajungă acolo credem noi că se va ajunge! În condiţiile acelea, adică cele estimate de noi, ar fi un adevărat dezastru. Sper ca Fraţii să se împace, măcar de dragul relaţiei Rit-Obedienţă. Ştiu că nu mă fac înţeles pentru că nu foarte mulţi cunosc adevărata situaţie de acolo, dar sper să priceapă mesajul.

APMR - Cum stau Marile Loji din America cu regularitatea?

Secretar General - Este o întrebare dificilă şi nu aş dori să opinez! Ştiu foarte bine la ce vă referiţi, dar în ţară nu se cunosc aceste aspecte în publicul larg. Cred că este recomandabil ca acest subiect să nu fie trecut în registrul public, cel puţin pentru moment! Doar cine nu vrea să ştie... nu înţelege marea problemă a Masoneriei americane de la începutul acestui secol. Fratele Thomas Jackson a subliniat acest aspect în discursul său din Montana în 2009, dacă nu mă înşel, dar nu a spus tot. Nici nu ar fi avut cum! este vorba despre o chestiune foarte delicată.

reporter APMR - Reuniunea de la Bruxelles. Importantă sau nu?

Secretar General - Orice reuniune de la Bruxelles este importantă în felul său. Faptul că uneori nu ştim decât să o folosim în scopuri strict personale este altceva şi aici nu doresc să mă amestec. Ştim de ce! Dacă aş fi dorit aş fi putut cere publicarea raportului emis de celălalt secretariat pe care-l coordonez, însă ar fi ieşit haos în opinia masonică din ţară. România masonică contează pentru ceilalţi, dar trebuie să ne dorim şi noi să contăm şi să conştientizăm aceasta.

reporter APMR - Masoneria din America Latină?

Secretar General - Mi-ar plăcea să-l pot cita pe Fratele Thomas Jackson atunci când a vorbit în Montana despre această regiune, în 2009. Dar nu voi face nicio referire! Nu există dinamică mai mare decât cea din America Latină, iar când eu spuneam aceasta în 2007 şi 2008 nimeni nu dorea să asculte. Astăzi, toţi îmi dau dreptate, dar deja este prea târziu.

reporter APMR - Masoneria din Africa?

Secretar General - Încă mai avem multe de învăţat de la unitatea masonică de pe continentul african! Şi spun acest lucru cu cea mai mare responsabilitate! Ziua în care Masoneria din Europa va lua modelul şi exemplul din Africa, poate că unitatea naţională se va simţi cu adevărat.

Sunt probleme în nord-vestul Africii, dar nu cred că se vor soluţiona curând. În ziua în care acolo va fi linişte, Masoneria din acea regiune va deveni una foarte puternică.

reporter APMR - Masoneria în Asia?

Secretar General - Aici are loc un fenomen extraordinar de interesant! Masoneria din Asia este cea mai săracă... dar poate şi cea mai bogată din punct de vedere... Fraţii ştiu la ce mă refer! În Asia poţi vorbi (dacă excludem Turcia) despre Masoneria din Extremul Orient şi Asia de Sud-Est, despre Masoneria din India şi despre Masoneria din Orientul Apropiat (aşa cum este cunoscut Orientul Mijlociu în Europa). Masoneria din Extremul Orient şi Asia de Sud-Est se află sub influenţa engleză, americană şi, pe alocuri franceză. Şi Masoneria irlandeză intră în forţă, dar în acest caz trebuie analizată evoluţia. Nu vreau să intru în detalii.

În ceea ce priveşte Masoneria din India, care, din punctul meu de vedere, este o importanţă forţă masonică, mai ales în condiţiile dezvoltăţii ţării, putem spune că Fratele Balaram are o viziune mult mai amplă asupra trendului în care Marea Lojă pe care o conduce trebuie să se încadreze.

Masoneria din Orientul Apropiat, şi aici pun accent pe Masoneria libaneză şi israeliană, rămâne un important canal de lobby, dar şi de conflict internaţional. Nu trebuie să uităm problema apărută cu jurisdicţia libaneză şi nu trebuie să uităm nici de relaţia New York - Washington.

reporter APMR - Marea Lojă a Rusiei poate depăşi Masoneria din România?

Secretar General - Depinde la ce vă referiţi prin a depăşi?! Este adevărat că trendul pe care a intrat Bogdanov şi politicile sale le depăşesc pe cele de la Bucureşti şi vor fi greu de depăşit imediat. Cu toate acestea, consider construcţia internaţională pe care a intrat ca fiind... în fine trebuie analizată mai mult, nu aş dori să o clasific ca fiind instabilă.

Recent, Marea Lojă a Rusiei a primit vizita Marii Loji Naţionale a Azerbaijanului. A fost un eveniment foarte interesant. Când am fost informat de la Moscova despre aceasta am rămas plăcut impresionat, dar sper ca Marea Lojă Naţională a Azerbaijanului să nu se îndepărteze de Ritul Scoţian Antic şi Acceptat.

reporter APMR - Marea Lojă Unită a Angliei şi 2017?

Secretar General - Da! Nu înţeleg ce aş putea adăuga!? Este un an important şi probabil... Poate abordăm subiectul în 2016. Atunci mi-ar face plăcere să vă citesc nişte rapoarte extrem de interesante care în acest moment sunt clasificate ca fiind de utilitate internă şi ISS. Agenţia urmăreşte cu atenţie activitatea Marelui Secretariat de la Londra şi luăm aminte.

reporter APMR - Având în vedere că nu doriţi să vorbiţi despre efectivele agenţiei, vă rog să-mi clasificaţi întreaga structură.

Secretar General - Agenţia dispune de un corp administrativ şi de unul operativ. Cel operativ este imobil, dar în scurt timp, adică anul acesta voi pune bazele unui corp operativ pentru Europa şi, sper eu, în cel mai scurt timp, să înfiinţez corpuri operative şi pentru Asia, America Latină şi Africa. Avem încă din 2009 cereri din România, Franţa, Italia, Algeria, Mexic, Venezuela, Brazilia, Cuba şi Columbia. Dar momentan totul trebuie analizat. Îmi place să asemăn, în acest caz, agenţia cu un elefant şi nu cu un cal. Elefantul nu poate galopa asemenea calului, dar în mod cert trăieşte mai mult decât acesta şi întotdeauna ajunge la destinaţie sigur... mai greu, mai lent, dar întotdeauna sigur!

reporter APMR - Excelenţă, vă mulţumesc pentru timpul acordat şi pentru amabilitatea de ne răspunde la înrebări.

Secretar General - Şi eu vă mulţumesc şi sper să ne auzim curând, chiar dacă acest lucru poate avea loc şi peste câteva luni de zile.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates