vineri, 7 noiembrie 2014

Marele Templu Masonic al Marii Loji Naționale din România

vineri, 7 noiembrie 2014
În data de 5 noiembrie 2014, a fost prezentat în fața Comisia de Urbanism a Primăriei Generale a Capitalei planul pentru cel mai ambițios proiect masonic din ultimul sfert de secol. Locația aleasă se află pe Bulevardul Expoziției, lângă Romexpo, fiind vorba de un teren concesionat (pentru o perioadă de 49 de ani) de statul român (Guvernul României), în decembrie 2013 (în ultima ședință a executivului român), printr-o hotărâre de Guvern de la RA-APPS, Marea Lojă având statutul de organizație de utilitate publică.

Suprafața terenului este de 2448 metri pătrați, imobilul urmând să fie de utilitate publică. Imobilul va avea o parcare subterană (cu două etaje și spațiu pentru 112 mașini), un club (aflat la demisol și având o capacitate de 115 locuri), lobyy-ul și restaurantul (ambele aflate la demisol, restaurantul având o capacitate de 150 de locuri), un muzeu și o bibliotecă, mai multe săli pentru evenimente etc.

Parterul înalt al imobilului va deservi o sală mare pentru evenimente, cu o capacitate de 679 la primul nivel și 431 la nivelul al doilea (lojile de la balcon).

Etajul al doilea va deservi patru săli pentru evenimente, două având o capacitate de 120 de locuri și alte două 158 locuri, iar la etajul al treilea se vor afla alte trei săli. La etajul al patrulea, ultimul, se vor afla o bibliotecă și un muzeu.

Planul pentru noul sediu al MLNR este unul des întâlnit în Statele Unite ale Americii, acolo unde Marile Loji au construit astfel de sedii care au două funcții majore: deservirea în plan masonic, social și cultural al Marii Loji și deservirea spațiilor de interes public, locații unde au loc spectacole, vernisaje, expoziții, conferințe, ateliere de lucru etc.


Planul Marii Loji Naționale din România se află momentan la stadiul de proiect. Acesta nu este primul proiect de acest fel al MLNR, însă este primul care a început, efectiv, să capete contur. De asemenea, acesta va fi cel mai mare și mai somptuos Templu Masonic pe care România l-a avut vreodată în istoria sa de Masonerie instituționalizată din septembrie 1880 și până în prezent. Sediul central al MLNR se află astăzi într-o vilă de pe strada Elina Matei Voievod.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates