duminică, 6 martie 2011

Masoneria în spaţiul arab. Tunisia masonică (?)

duminică, 6 martie 2011

Secretariatul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a început, treptat, declasificarea informaţiilor cu privire la activităţile Masoneriei din spaţiul arab. În cursul zilei de ieri au fost declasificate o serie de informaţii cu privire la Masoneria tunisiană.

În ultima perioadă tot mai multe persoaneşi personaje controversate din Masonerie au afirmat faptul că în Tunisia există şi se practică masoneria... De parcă ar fi un lucru ciudat! Dar în câte state africane nu ştie despre existenţa Ordinului nostru?!Cu toţii cunoaştem, sau cel puţin ar trebui, istoria Masoneriei tunisiene care, după unele surse istorice îşi are începuturile undeva prin secolul al XIX-lea, atunci când Marele Orient al Franţei a acordat patente mai multor Loji Masonice pentru a funcţia pe teritoriul colonial al Tunisiei de astăzi.

Era vorba despre opt Loji care au format Marele Orient al Tunisiei sub mandatul Marelui Orient al Italiei, în anul 1879, Loji ce încă lucrau chiar şi după al doilea război mondial, dar care au dispărut în timp, în urma "independenţei" Tunisiei.

Secretariatul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a permis declasificarea unei serii de informaţii ce ne permit astăzi anunţarea faptului că în ultimul deceniul al secolului trecut, mai exact în anul 1998, au fost aprinse luminile unei Loji numite: Loggia Italia Nr. 16. Este vorba despre o Lojă formată sub auspiciile Marii Loji a Uniunii (Gran Loggia dell'Unione) şi care se reuneşte în fiecare trimestru al anului în Hotelul Oriental din Orientul Tunis. Nu trebuie uitat nici faptul că Habin Bourguiba (primul preşedinte al Tunisiei) a fost acuzat că este un Francmason de sorginte franceză.

Şi totuşi, ce putem spune despre arhitectura acestei clădiri din Tunisia? Să fie ea una de sorginte masonică?


Este vorba despre "Campus Universitaire de La Manouba", din Tunisia.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates