miercuri, 2 martie 2011

Masoneria în spaţiul arab. Emirul Afganistanului Habibullah Khan a fost Francmason

miercuri, 2 martie 2011

Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România a primit în cursul acestei zile o copie a documentului care certifică iniţierea liderului afgan în Masoneria Universală. Este vorba despre Emirul Afganului, Majestatea Sa Habibullah Khan.

În anul 1907 Emirul Afganistanului, Habibullah Khan (3 iunie 1872 - 20 februarie 1919), a fost iniţiat în Respectabila Lojă Concordia din Orientul Calcutta, India (la acea vreme posesiune a Imperiului Britanic), aflată în jurisdicţia Marii Loji Unite a Angliei.

Habibullah Khan
Emirul Afganistanului


Emirul Habibullah Khan a urcat pe tron în urma decesului tatălui său în anul 1901. Emirul a încercat să aducă un suflu de prospeţime, iar în discursul său de încoronare a declarat faptul că doreşte să practice o politică de unitate naţională, rezistenţă împotriva agresiunilor externe şi să reformeze statul.

În anul 1907 a efectuat o vizită regală în India, acolo unde istoria a căpătat o cu totul altă turnură. Vizita a avut loc în urma invitaţiei oficiale a guvernului de la Londra de a vizita frontiera indiană. Emirul a efectuat vizita în compania locotenelt Colonelului A. Henry McMahon, Comisarul Şef al Baluchistanului.

Zilele petrecute în "perla coroanei britanice" l-au făcut pe Emir să-şi dorească iniţierea în Francmasoneria Universală. Acest lucru a mirat pe foarte mulţi, inclusiv pe oficialităţile imperiale britanice.

Conform directivelor canalelor diplomatice, Henry McMahon a primit mandat de la Lordul Kitchener să-l iniţieze pe Emirul afgan. Lordul era Marele Maestru Districtual al Punjabului pe vremea Marelui Maestru Ducele de Connaught. Documentul despre care vorbeam este chiar scrisoarea Lordului Kitchener (făcută publică în anul 1936) prin care accepta iniţierea Emirului Afganistanului în Masonerie.

Majestatea Sa Habibullah Khan a fost iniţiat în Loja Concordia Nr. 3102 din Orientul Calcutta, India. Loja era una care reunea exclusiv personalităţi din elita epocii, fiind restricţionată, în ea având acces doar ofiţerii militari de rang înalt, aristocraţii şi autorităţile importante ale Imperiului Britanic.

Ceremonia a avut loc în limba engleză însă a fost tradusă simultan în persană de către Lt. Colonelul Henry McMahon, pentru ca Emirul să poată înţelege cu uşurinţă ritualul masonic. Emirul a fost urcat până la gradul de Maestru Mason. Jurământul a fost depus pe Coran, iar exact acel exemplar se află în ziua de astăzi la Biblioteca Marii Loji Unite a Angliei.

Pentru Emir şi pentru emirat acest lucru putea dăuna şi aduce mari probleme, fapt pentru care absolut nimeni, în afara membrilor Lojii respective, nu a ştiut de iniţierea sa în Masoneria Universală. Ceea ce a şocat pe toată lumea a fost faptul că la întoarcerea în Afganistan, asupra Emirului au început să planeze suspiciuni despre "posibila" sa afiliaţiune masonică.

Ca urmare a problemelor create, Emirul anunţa public iniţierea sa în Francmasonerie şi faptul că se mândreşte cu acest lucru. Ba mai mult, a declarat şi faptul că a devenit Mason în beneficiul Afganistanului.


Habibullah Khan, Emir al Afganistanului

Născut la 3 iunie 1872, în Orientul Samarkhand din Uzbekistan, Habibullah Khan a devenit Emir al Afganistanului pe 1 octombrie 1901. A fost cel mai mare fiu al Emirului Abdur Rahman Khan (considerat a fi unul dintre cei mai puternici şi importanţi lideri din istoria Afganistanului).

Habibullah era o persoană cu înclinaţii spre secularism, având o viziune modernă asupra viitorului ţării sale, dorind să occidentalizeze emiratul. El a fost fondatorul şcolii Habibia şi al academiei militare.

Orientul Samarkhand din Uzbekistan


A fost cel care a menţinur neutralitatea Afganistanului în Primul Război Mondial, chiar dacă asupra sa făceau presiuni şi Sultanul Imperiului Otoman şi Kaizerul Imperiului German. A îmbunătăţit relaţiile cu India Britanică în anul 1905, prin semnarea unui tratat, urmând ca în 1907 să realizeze o vizită regală în India. Pe 20 februarie 1919 a fost asasinat în timpul unei partide de vânătoare în Provincia Laghman. A avut cinci soţii, iar mama sa era de origine uzbekă.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates