luni, 27 iunie 2011

Secretarul General al APMR: Pentru că suntem Masoni şi cetăţeni ai acestei ţări

luni, 27 iunie 2011
Aşa cum ne-am obişnuit, periodic, Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România (APMR) oferă un interviu prin care încearcă să sintetizeze efectele şi schimbările relaţionate cu Masoneria universală. Şi de această dată am avut ocazia de a sta de vorbă cu Excelenţa Sa acum, la numai două luni de zile până la împlinirea primului an de la preluarea mandatului.


APMR - Excelenţă, în ultimele două interviuri pe care ni le-aţi oferit accentul a căzut pe importanţa Francmasoneriei de la sud de Statele Unite şi până în Antarctica. Vă menţineţi această afirmaţie, sau au intervenit noi schimbări pe plan mondial?

Secretar General - Dragul meu Frate, lumea se schimbă, iar noi urmăm acest curs aproape involuntar. Afirmaţia o susţin, însă da, au intervenit şi alte elemente ce au deviat cursul aparent normal al lucrurilor în Masoneria Universală. Acea parte a lumii a fost puternic consolidată, iar acum joacă deja un rol important la nivel regional şi global. Dar acum noi ne aţintim privirea şi în alte părţi ale lumii, ţări şi regiuni pe care le aveam de ceva timp sub observaţie.

APMR - Agenţia nu mai este interesată de Emisfera de Vest?

Secretar General - Sigur că ne interesează! Parteneriatele noastre din acea parte a lumii sunt în vigoare şi au fost întărite. Ba mai mult, Parteneriatul strategic cu Brazilia rămâne intact. Dar noi ne referim acum la noi şanse de renaştere a Masoneriei în alte părţi ale lumii. Ultimele evenimente sociale au schimbat lumea, iar acea lume este aproape de noi, geografic şi istoric. Agenţia şi-a stabilit deja relaţiile necesare comunicării în aceste ţări ce renasc, ba mai mult, în Asia ne-am întărit relaţiile fără precedent.

APMR - Am observat că în ultimele luni de zile conferiţi o atenţie specială Paraguayului. De ce?

Secretar General - Nu o atenţie specială, ci aceea pe care o merită, iar noi dorim să fim corecţi. Dar da, vă recunosc că avem o apreciere aparte. De ce? Este o chestiuni al cărui caracter nu este public şi, prin urmare, nu vă pot oferi mai multe informaţii.

APMR - Ce se întâmplă în Franţa?

Secretar General - Ceva urât! Nu este un subiect pe care-l discut în public, dată fiind poziţia noastră, însă vă pot relata faptul că în acest sens Agenţia urmează politica Marii Loji Regulare a Belgiei, Obedienţă faţă de care avem un respect special. Şi pentru a evita o întrebare pe care ne-o puteţi adresa ulterior, vă răspund că APMR nu a luat parte la procesul din Franţa. Nu neg că avem informaţii, documente şi fotografii venite din sursele noastre din Statele Unite, Franţa, Italia, Marea Britanie, Rusia şi din Asia, dar aceasta nu înseamnă că avem dreptul de a distruge. Noi în APMR construim şi apărăm. Iar în acest caz APMR construieşte şi-şi apără strategia pe termen mediu şi lung.

APMR - Acum vă voi adresa o întrebare directă şi incomodă: Care este starea Masoneriei în România?

Secretar General - Interesantă! Masoneria română începe să se mişte, să comunice, să recunoască şi să fie recunoscută. Problema este că vedem mereu aceleaşi cercuri rotindu-se. Dar nu este un lucru ră, ci doar că uneori ai nevoie de o schimbare acută de imagine. Mulţi spun ceea ce văd, sau ce sunt lăsaţi să vadă! Noi colectăm imformaţiile şi le analizăm şi, prin urmare, viziunea noastră este mult mai amplă şi detaliată. Încă mai avem de lucru, toţi, şi de accea doresc ca APMR să rămână un spaţiu neutru şi o masă de dialog pentru cei interesaţi. Dar în mod cert trebuie să se renunţe la prejudecăţi şi orgolii personale, şi aici mă refer la toţi liderii, la absolut toţi, ceea ce este o utopie, dar este frumos că încă putem spera.

APMR - Există noi mişcări masonice susţinute aparent de UGLE dar şi de "opozanţii" săi ideologici. Cum comentaţi acest lucru?

Secretar General - Nu comentez. Este un subiect pe care l-am discutat în cadrul Secretariatului General, iar problema a rămas pe biroul meu, urmând a fi analizată în profunzime. Dar în mod cert vom avea o poziţie publică de susţinere sau de neutralitate. în mod cert nu una de respigere a acestui proiect.

APMR - Pentru următorul summit Agenţia este pregătită?

Secretar General - Agenţia se pregăteşte şi va fi gata în condiţii de normalitate. Cu voia MAAU vor reuşi şi anul acesta. Este un proiect amplu şi important pentru noi.

APMR - Pe când o deschidere mai amplă a Agenţiei către societate?

Secretar General - Deschiderea deja există de un an de zile, numai că procesul se desfăşoară cu velocitatea optimă Agenţiei. Nu trebuie să ne grăbim. Mi-aş dori să instituţionalizăm şi mai mult proiectele noastre. Sunt interesat în a oferi sprijin tinerelor iniţiative şi tinerilor iniţiatori, însă problema nu este comunicarea sau deschiderea, ci ritmul în care decurge acest proces, un proces necesar şi oarecum vital pentru viitor.

APMR - Planuri pentru viitor? Vreun eveniment aparte pentru a marca primul an de mandat?

Secretar General - Planuri am şi sunt extrem de ambiţioase! Doar că mi-aş dori să văd unitate în jurul imaginii României. Sunt proiecte la care mi-aş dori să văd şi implicarea marilor Loji importante din ţara noastră, însă acest lucru este oarecum dificil căci nu toţi doresc să fie văzuţi la aceeaşi masă cu ceilalţi, alţii vor să fie unicii implicaţi în proiect... în fine, fiecare duce o politică, numai că trebuie să înţelegem că unitatea în jurul României nu este o politică, ci un principiu, asemenea fundamentelor Masoneriei Universale.

APMR - Văd că vă axaţi pe unitate, de ce?

Secretar General - Nu pe unitate, ci pe principialitate! De ce? Pentru că suntem Masoni şi cetăţeni ai acestei ţări. Nu este suficient?!

APMR - Vă mulţumesc pentru amabilitate şi sper să ne auzim şi în august.

Secretar General - Eu vă mulţumesc pentru atenţa acordată şi le urez tuturor Fraţilor din România o vacanţă masonică extrem de liniştită.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates