marți, 11 octombrie 2011

Marea Lojă a Franţei a rupt toate relaţiile cu Marea Lojă Naţională a României (MLNaR)

marți, 11 octombrie 2011
"Prea Respectabile Frate Mare Cancelar,

Am primit diversele voastre corespondenţe, în mod deosebit invitaţia voastră de a participa la Conventul vostru din 2011, pentru care vă mulţumim.

După ce am examinat situaţia Francmasoneriei în România, şi având în vedere confuzia şi disensiunile care nu încetează a se manifesta, Consiliul Federal al Marii Loji a Franţei, după ultima sa sesiune plenară, a luat decizia de a rupe tratatul sau convenţiile noastre cu Marea Lojă Naţională a României.

În aceste condiţii veţi înţelege faptul că nu vom trimite pe nimeni care să participe la Conventul Marii voastre Loji Naţionale".Sunt doar cateva paragrafe ale scrisorii trimise de Marele Cancelar al Marii Loji a Franţei (GLdF) omologului său român de la MLNaR. Jean-Jacques ZAMBROWSKI menţionează astfel ceea ce se ştia de mult: Marea Lojă Naţională a României a pierdut cea mai importantă recunoaştere a sa pe plan european şi, implicit şi internaţional.

Mai mult decât atât, există posibilitatea ca Supremul Consiliu recent constituit de Supremul Consiliu care lucrează cu Marea Lojă a Franţei să sufere de pe urma greşelilor lui Graeven. Iar în condiţiile în care scrisoarea lui Viorel Dănacu face la ora actuală turul ţării, de la Frate la Frate şi de la Lojă la Lojă, actuala conducere a MLNaR este, în mod teoretic, obligată să răspundă în faţa delegaţilor la Convent şi a Venerabililor prezenţi pentru pierderea celui mai important tratat al MLNaR.

Fără sprijinul GLdF există riscul, cutumiar, ca şi celelalte Mari Loji ce au tratate cu GLdF să retragă recunoaşterea MLNaR, pe modelul francez al GLNF. Riscul plecărilor din MLNaR către alte obedienţe din românia este mare şi şi mai mare este riscul unei sciziuni a Marii Loji Naţionale a României.

În ciuda faptului că a fost negată ruptura între cele două Obedienţe Masonice, partea română nu a emis niciun comunicat Fraţilor în acest sens. Cancelaria pentru Afaceri Externe a APMR a fost informată de SeCTI asupra faptului că reuniunea din 29 octombrie 2011 nu va fi una liniştită, iar faptul că Viorel Dănacu acuză abia acum public iregularităţile din MLNaR (extrem de târziu şi convenabil pentru unii) nu face altceva decât să întărească decizia adoptată de Marea Lojă a Franţei, care refuză la ora actuală să recunoască şi regularitatea şi colaborarea cu Marea Lojă Naţională a României.

În mod cert vor urma acuzaţii reciproce între fostul şi actualul Mare Maestru, în mod cer se vor polariza taberele în funcţie de Conventul din luna octombrie a acestui an. Rămâne de văzut doar curajul de a recunoaşte acele iregularităţi subliniate de Viorel Dănacu în scrisoarea sa de săptămâna trecută şi dacă acesta va fi invitat la Convent, chiar dacă a fost exclus.

Anularea deceretelor şi deciziilor lui Tudorel Niţulescu, aşa cum cere Dănacu, nu va produce nimic altceva decât un relativ câştig de cauză pentru Dănacu, dar nu va însemna neapărat şi reabilitarea sa sau a celor excluşi. Aşa cum spune şi Dănacu: "acestea (n.r. decretele) nu sunt constituţionale şi încalcă grav Constituţia şi Regulamentul Marii Loji Naţionale a României".

Cert este că încă nu a dispărut de pe site-ul MLNaR menţiunea cu privire la faptul că sunt recunoscuţi de Marea Lojă a Franţei (GLdF), Rămâne la latitudinea şi înţelepciunea membrilor din MLNaR să decidă, în acest moment critic existenţei Obedienţei lor, soarta şi viitorul Marii Loji Naţionale a României, iar Conventul, ca for legislativ al unei Mari Loji, este instituţia care va admite sau nu statutul de iregularitate în condiţiile Marii Loji a Franţei.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates