joi, 15 noiembrie 2012

Templul Masonic din Fiji

joi, 15 noiembrie 2012
În general, despre Masoneria din Pacific aproape că nu se vorbeşte nimic, iar în Europa, aproape nu se ştie nimic. Ei bine, Masoneria din Pacific există, Fraţii lucrează şi o serie întreagă de monumente masonice stau mărturie acestui lucru.



Fiji se poate mândri cu un monument masonic (din păcate, astăzi scos din funcţiune). Este vorba de Templul Masonic din Levuka care şi-a început istoria la câţiva ani de la instalarea primilor Masoni, undeva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În anul 1875, căpitanul de vas Alexander Barrack, un Francmason, a început să lucreze întru existenţa Ordinului pe acele meleaguri. Astfel, după 38 de ani, este construit şi Templul primei Loji Masonice din acea zonă, o construcţie în stil clasic grecesc.

Încă d ela bun început, Masoneria în Levuka a fost văzută ca fiind o ocultă satanică, fapt ce pentru majoritatea locuitorilor a reprezentat un motiv de frică şi oprobiu public. Astfel au apărut şi primele legende locale care susţineau că din subteranul Lojii se poate ajunge, graţie unor tuneluri, la Hotelul Royal sau chiar la Casa Nasova (lângă monumentul Cession), în partea de sud a oraşului. Ba chiar unele legende erau atât de fanteziste încă susţineau că se poate ajunge chiar în Scoţia.

Viaţa monumentului avea să fie schimbată radical în urmă cu 12 ani de zile, atunci când, în anul 2000, în Fiji a avut loc o lovitură de stat. Locuitorii care încă mai credeau în legende, s-au înarmat cu ce au putut şi au plecat spre Templul Masonic pentru a-l devasta. Templul a fost incendiat.



 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates