Cu ocazia zilei aniversare a Agenţiei de Presă Masonică din România, echipa APMR are deosebita plăcere în a vă prezenta un interviu cu Secretarul General APMR, interviu realizat via o video-conferinţă Bucureşti-Beijing. Secretarul General al APMR, aflat într-un turneu oficial în China (turneu început la Washington şi New York) a avut amabilitatea de a vorbi, din nou, despre "Starea Masoneriei" pe plan internaţional şi despre ultimele activităţi ale APMR.
Domnule Secretar General, încă un an de existenţă al APMR.
Da, încă un an care a trecut relatv repede, un an al marilor realizări ar spune unii, dar pentru mine este doar începutul.
Statistic vorbind, de la preluarea mandatului de către Frăţia Voastră, aţi adus cele mai multe rezultate în ceea ce priveşte mărirea infrastructurii şi creşterea activităţii internaţionale. Cum reuşiţi acest lucru?
Încă de pe 30 august 2010 când am preluat mandatul, mi-am luat angajamentul de a transforma APMR într-o instituţie de elită în sfera internaţională, o instituţie respectată şi apreciată. Am avut plăcuta surpriză să realizez că instituţii şi organizaţii naţionale şi internaţionale din alte ţări ale lumii apreciază activităţile şi intervenţiile APMR.
Ştiu că ultimele statistici au produs surprindere la nivelul Secretariatului General, de ce?
Aşa este! Am rămas uimiţi când am constatat faptul că România nu se mai află pe primul loc în accesări ci un alt stat, unul foarte puternic din toate punctele de vedere. Contactele la nivel de GPMR au fost uimitor de mari, dar din motive de securitate internă, pentru prima oară nu am decis publicarea statisticilor oficiale.
În luna decembrie a anului trecut APMR a participat la evenimentele colaterale Summit-ului COP 16. Care au fost rezultatele?
Da, este adevărat am avut oactivitate zilnică şi intensă. APMR a fost remarcată la Cancun şi graţie acestor lucruri, am început şi turneul internaţional (n.r. realizat în trei ţări) început în Statele Unite şi terminat în China. În curând voi reveni la Bucureşti. Agenţia Masonică a avut succes nu doar la Cancun, ci şi la Istanbul unde vă mărturisesc că mi-au fost depăşite aşteptările. Practic, la Istanbul a fost confirmat succesul de la Washington şi, indirect, pe cel de la Cancun. Nicio altă instituţie nu a tratat agenţia atât de bine şi cordial în atât de scurt timp.
Aşadar agenţia a devenit un subiect de drept internaţional?
Este prea devreme momentan, dar da, pot afirma că a devenit o instituţie de factură mondială, iar anul acesta se va afirma şi mai mult la nivel global, iar în 2012 va fi anul marilor realizări.
Ce înţelegeţi prin anul marilor realizări?
APMR va avea un cuvânt de spus nu doar în Masonerie, ci şi în afacerile culturale, sociale, filantropice şi de mediu înconjurător. În acest moment, Secretariatul General al APMR a primit o directivă pentru lansarea celui mare mare program de promovare a României la nivel global şi care, dacă va fi în graficul stabilit, va aduce mai multe beneficii României decât programele guvernamentale, dar momentan se află în faza de creaţie. Acest program nu se va face în comun cu nicio instituţie, ci va fi o marcă exclusivă a APMR, iar creditele vor fi exclusiv ale Agenţiei.
Iar în 2012 cred că toată lumea va avea o mare surpriză, mai ales comunitatea masonică din România. 2012 este anul în care APMR se va extinde la nivel global în baza unei strategii stabilite încă din 2009. Este foarte probabil ca şi cartierul general să se mute în afara României.
Turneul început la Washington şi care se va încheia zilele acestea la Beijing a adus APMR rezultatele scontate?
În acest turneu am vizitat oficial trei ţări şi, neoficial încă una, adică Turcia. Toate cele patru ţări reprezintă fundamente de viitor nu doar în plan masonic, ci şi cultural şi social. Vă pot spune că imediat ce revin în capitală strategia internaţională a APMR va fi modificată radical, iar priorităţile agenţiei vor fi schimbate imediat. Masoneria română este în urmă cu aproape absolut tot. Masoneria română nu investeşte în educaţie! Rezultatele scontate de APMR au fost depăşite. Nici nu vom apuca să respirăm bine aerul din ţară pentru că va trebui să desemnez o delegaţie care să participe la un eveniment în Roma, Italia, organizat de Departamentul de Stat în colaborare cu ambasada lor din Roma.
Este adevărat că aveţi de gând să schimbaţi radical structura internă a agenţiei?
Da, pentru că este necesar! APMR a depăşit stadiul România şi Europa. Zilnic sosesc invitaţii la tot felul de evenimente de caracter diferit, organizate de diferite instituţii şi organisme din întreaga lume. Se cere prezenţa Agenţiei de Presă Masonică din România la evenimente naţionale şi internaţionale de caracter filantropic, cultural, social, masonic şi climatic. Pentru noi este o onoare, iar cea mai plăcută surpriză în acest sens a fost la Istanbul, la unul din evenimente, atunci când am fost rugaţi să ne prezentăm, iar până a apuca a face introducerile, unul din amfitrioni a spus: "România! Ne bucurăm atât de mult să vă avem printre noi din nou!". Asta cu toate că nu mai participasem la niciun eveniment în Turcia, cu atât mai puţin la unul de asemenea magnitudine.
Care este atuul jucat de agenţie la nivel internaţional?
Niciunul! Pur şi simplu aplicăm cu putere articolul doi din constituţie şi declaraţia de principii. Iar acest lucru ne conferă stabilitate, deschiderea porţilor, înţelegere şi respectul cuvenit muncii noastre zilnice. Zilele trecute am avut deosebita plăcere să primesc o scrisoare de la unul dintre cei mai importanţi oameni aflaţi la conducerea celei mai importante instituţii mondiale, o scrisoare care începea cu "Dragă colega". Este greu să crezi că astfel de instituţii răspund unor scrisori venit din partea APMR şi, cu atât mai puţin atunci când sosesc în mai puţin de două zile.
În ce stare se află Masoneria la nivel mondial?
Nu sunt în măsură a răspunde acestei întrebări, dar vă pot confirma faptul că acea criză despre care vă vorbeam acum câteva luni de zile a devenit acută. Masoneria se scindează pe considerente economice şi politice. Nu mai trăim zilele glorioase ale Masoneriei din secolele trecute şi, de aceea trebuie să redefinim conceptul Masoneriei de secol XXI. Conceptul acesta, în viziunea APMR, nu mai are legătură cu gradele, ci doar cu partea de studiu aprofundat, indiferent de grad şi funcţie, şi cu partea de interacţiune cu lumea profană. Poate de aceea avem şi rezultatele acestea.
Franţa continuă să ne atragă atenţia, dar APMR va păstra aceeaşi poziţie şi nu va fi parte la defăimarea Marelui Maestru. Totuşi, este ruşinos că justiţia profană trebuie să intervină în afacerile masonice. Cotidianul L'Express joacă rolul wikileaks în această poveste şi, prin urmare denotă un oarecare iz de partizanat. România a trecut printr-o fază asemănătoare în perioada alegerilor de la MLNR, iar APMR a avut aceeaşi poziţie de neutralitate.
Recent am aflat de ultimele activităţi de la UGLE, lucruri la care mă aşteptam să se întâmple, dar nu atât de repede. Acum două zile am primit de la Cancelarul nostru corespondenţa privată între Marele Secretar de la GLNF şi Marele Cancelar de la UGLE. În Franţa situaţia este critică! Ieri am citit şi scrisoarea Marelui Secretar GLNF către Marele Cancelar al UGLE. Aşa ceva nu se practică.
Mandatul Frăţiei Voastre este la început. Unde vedeţi APMR peste doi ani şi peste opt ani?
Peste doi ani exact acolo unde am menţionat şi mai devreme. Bine, în condiţii normale, pentru că pot exista şi excepţii. Iar peste opt ani mi-ar plăcea să risc în a vă răspunde că va ajunge acolo unde nici eu nu cred că mă pot aştepta. În tot acest traseu este de datoria mea în a avea grijă să nu birocratizez agenţia. Este esenţial să păstrăm un număr foarte mic de membri, pentru a evita blocajul instituţional.
Masoneria română intră pe calea bună?
Bună pentru cine? Pentru grupuri sau pentru Ordin? Aici este o diferenţă. Eu sper ca nicio mare lojă de la noi să nu treacă prin ce trece GLNF. Momentan, în Masoneria română domneşte un spirit latent de conflict. Lucrurile nu par a se îmbunătăţi absolut deloc. Mai mult ca sigur anul acesta vom vedea un alt scandal.
Şi totuşi, dacă ar fi să plasaţi Masoneria română per ansamblu la nivel global ca activitate, ce loc ar ocupa?
În niciun caz unul fruntaş! Să spunem că din 100 de locuri ar fi în ultimele 20 sau 30. Poate chiar mai jos. Masoneria română are nevoie de minim 5-10 ani, în condiţii favorabile, pentru a se redresa şi pentru a fi formată doar din elită.
După declaraţia din noiembrie când anunţaţi anularea politicii porţilor deschise în România a fost linişte, de ce?
Noi am spus ce aveam de spus. Marile Loji au avut doi ani de zile pentru a face ceva şi niciuna nu a făcut. La început toate Marile Loji primeau informaţii de la noi, la nivel de Mare Secretariat dar probabil că informaţiile rămâneau acolo. APMR a colaborat cu Fraţi din aproape toate marile loji şi continuă să o facă, iar în acest caz nimeni nu-i poate sancţiona pe Fraţi. Ţin foarte mult la protecţia anonimatului lui. Înainte de toate, APMR conferă siguranţă şi stabilitate, iar respectul meu pentru aceşti Fraţi este egal.
Au fost deja patru vizite oficiale în patru ţări foarte importante, acum ce va urma?
În mod cert Italia, săptămâna viitoare, dar doar pentru conferinţă. Apoi voi continua şi cu alte ţări de acelaşi rang ca importanţă la nivel global. Vreau să pregătesc terenul pentru surpriza din 2012.
Revoluţiile recente afectează în vreun fel Masoneria?
Îmi place să cred că politica stă departe de Masonerie şi invers, dar, cum este şi normal într-o eră a globalizării, poate afecta. Pentru prima oară în mulţi ani avem speranţa unei masonerii puternice în Africa de Nord, dar nu mi-aş dori ca populaţia de acolo să trăiască în dezechilibru şi lipsuri. Omul contează înainte de toate şi apoi bunăstarea şi fericirea lui. Masoneria vine ca o împlinire.
Criza-i afectează pe masonii români?
(n.a. râde) Şti, am citit într-un ziar spaniol cu ceva vreme în urmă că Marele Maestru al Spaniei a spus că "din cauza crizei unii Fraţi au păsărit Loja"! Cred că este o prostie. Nu pot să vă răspund clar la această întrebare, dar este posibil ca anumite persoane să fie afectate.
Anul trecut marile loji au sărbătorit 130 de ani de Masonerie, ce efecte au fost?
(n.a. râde) Mda, toată lumea serba ceva incorect! În primul rând că au fost 130 de ani de Masonerie instituţionalizată, apoi Masoneria în România va împlini în curând 300 de ani de atestare pe teritoriul naţional! Efecte? Baluri, concerte, conferinţe, reuniuni masonice, nimic în afara cutumelor masonice.
Anul acesta APMR promovează activităţile Anului Internaţional al Pădurilor şi Anului Internaţional al Chimiei. De ce?
Pentru că primul eveniment se integrează în PMI Salvează Planeta, iar al doilea, pentru că este esenţial să promovăm cultura, valoarea, ştiinţa. Masoneria este parte a acestui proces, iar noi suntem Masoni.
Ce alte proiecte aveţi pentru acest an profan?
Nu foarte multe, agenda este deja încărcată şi doresc a elimina o serie de evenimente mici. Nu mai putem să facem faţă cererilor de promovare a evenimentelor mici pentru că afacerile externe ocupă foarte mult timp. Deja au început să fie delegate prerogative ale Cancelariei către Secretariatul de Comunicaţii.
APMR reiterează prietenia şi susţinerea pentru Masoneria braziliană?
Bineînţeles! Angajamentul nostru este unul de durată, bazându-se pe respect şi fraternitate. Fraţii noştri de acolo rămân principalii noştri aliaţi.
Domnule Secretar General, vă mulţumesc.
Şi eu vă mulţumesc.