miercuri, 30 mai 2012
luni, 21 mai 2012
Raúl Juliá Levy încearcă, împreună cu guvernul mexican, să reintre în posesia materialelor filmate pentru lansarea documentarului de anul acesta
Anul trecut, BBC anunţa faptul că, împreună cu guvernul federal mexican, Raul Julia Levy urmează să pregătească lansarea unui documentar ce va aduce noi informaţii cu privire la cultura maya. Pentru prima oară în istorie, guvernul urmează să desecretizeze o serie de documente clasificate de 80 de ani şi a permit lui Raul să filmeze în locaţii interzise până acum inclusiv arheologilor naţionali şi internaţionali.

Documentarul anunţat a fi lansat iniţial la finele acestui an este momentan în aşteptarea apariţiei rolelor şi a materialelor filmate. Colaborarea dintre Raul, guvernul mexican şi Consiliul Bătrânilor mayaşi vine pe fondul unor descoperiri remarcabile care tind să ateste un posibil contact dintre cultura maya şi o civilizaţie fie foarte avansată (de care nu se ştie nimic) sau una de caracter extraterestru. Faptul că guvernul mexican susţine acest proiect denotă cel puţin o atenţie sporită a autorităţilor pentru o serie de evenimente (dezvăluiri) care urmează a avea loc în viitorul apropiat.

duminică, 20 mai 2012
Parlamentul chilian omagiază Marea Lojă din Chile
Saptamana Masonica Romaneasca
Luni, 14 Mai 2012
Sosirea delegatiilor
Marti, 15 Mai 2012
Conventul Ordinului Marilor Preoti Miruiti
Conventul Supremului Mare Capitul al Masonilor Arcului Regal din Romania
Intalnirea anuala a Ordinului Trandafirului
Banchetul Marelui Capitul al Masonilor Arcului Regal
Miercuri, 16 Mai 2012
Conventul Ordinului Mistria de Argint
Conventul Supremului Mare Consiliu al Masonilor Criptici din Romania
Banchetul Marelui Consiliu al Masonilor Criptici
Joi, 17 Mai 2012
Intalnirea membrilor Ordinului Crucea de Onoare a Ritului York
Consiliul “Europa” al Ordinului Gradelor Masonice Aliate
Tinuta aniversara a R\L\ Demnitatea Romaneasca nr\ 103, Or\ Bucuresti
Banchetul R\ L \ Demnitatea Romaneasca nr. 103
Vineri, 18 Mai 2012
Conclavul Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri din Romania
Dejunul Cavalerilor Templieri
A 3-a Conferinta Europeana a Cavalerilor Templieri
Intalnirea membrilor Ordinului Cavalerilor Templieri ai Arcului Regal Sfant
Banchetul Marii Comanderii a Cavalerilor Templieri
Sambata, 19 Mai 2012
Ceremonia de aniversare a “130 de ani de la prima atestare a Ritului York in Romania”
Balul aniversar al Ritului York Romania
Duminica, 20 Mai 2012
Intalnirea membrilor Ordinului Societas Rosicruciana in Romania
joi, 17 mai 2012
Gabriel Homotescu trece la Orientul Etern
miercuri, 9 mai 2012
duminică, 6 mai 2012
Conventul Marii Loji a Turciei
miercuri, 2 mai 2012
Masoneria şi Principiile Uniunii Europene
Principiul de atribuire a competenţelor
Acest principiu vorbeşte despre modul în care fiecare Mason în parte trebuie să-şi aducă aportul în propriul domeniu de activitate şi în baza pregătirii sale profesionale şi educaţionale.
Eliminarea inegalităţilor şi promovarea egalităţii între bărbaţi şi femei
În acest caz este vorba de modul în care Masoneria ca Ordin a militat pentru acordarea de drepturi egale oamenilor, indiferent de gen. Mai mult, este vorba despre un principiu al egalităţii exprimat prin fraternitate şi, implicit prin libertate, trei principii fundamentale ale Masoneriei Universale.
Promovarea unui nivel ridicat al ocupării forţei de muncă
Masoneria, ca Ordin, este angajată în combaterea excluziunii sociale şi susţine cu tărie protecţia cetăţeanului şi a drepturilor sale. Este vorba nu doar despre o susţinere morală, ci şi una practică. Autodenumindu-se o „societate”, Masoneria emană şi cultivă spiritul de comunitate şi comuniune. De asemenea, Ordinul promovează toate activităţile profesionale legale ale membrilor săi şi în special cele care aduc beneficii societăţii.
Asigurarea unui nivel ridicat de educaţie, de formare profesionala si de protecţie a sănătăţii umane
Educaţia joacă un rol esenţial în formarea omului ca cetăţean şi conştiinţă. Pentru Ordin, educaţia reprezintă nu doar o unealtă, ci şi o cale de urmat pentru a transforma omul. Mergând pe zicala latină „Mens sana in corpore sano”, filosofia masonică promovează îmbunătăţirea omului şi atingerea perfecţiunii, un lucru utopic, însă motivant pentru iniţiatul care doreşte să se autodepăşească.
Combaterea oricărei forme de discriminare
Plecând de la principiul de egalitate, diferenţele dintre oameni trebuie să aibă un rol de complementaritate şi nu unul de excluziune. Masoneria condamnă discriminarea de gen, rasă, religie, etnie şi vârstă. Mai mult, Ordinul susţine şi promovează programele de incluziune socială şi dreptul oamenilor cu handicap de a fi acceptaţi şi integraţi ca atare în societate şi comunitate.
Protecţia mediului
Prin angajamentul său social, Ordinul Masonic se preocupă de dezvoltarea durabilă a comunităţilor şi a societăţii globale în general, considerând planeta Marele Templu Natural al Umanităţii.
Protecţia a consumatorilor
Consumatorul reprezintă un beneficiar constant, în Masonerie el fiind de caracter masonic şi de caracter profan. Masoneria consideră extrem de importantă calitatea produselor, înţelegând aici că fiecare acţiune a unui membru este un produs de care se poate bucura nu doar Ordinul, ci şi societatea per ansamblu.
Bunăstarea animalelor, obiceiurilor statelor membre cu privire la riturile religioase, tradiţii culturale şi patrimonii regionale
Bunăstarea a fost şi este o preocupare constantă a Masoneriei, considerând fericirea un factor decisiv în evoluţia şi prosperitatea marii familii umane. Cultura (tradiţiile, patrimoniile etc.) este vatra identităţii popoarelor şi fundamentul care oferă particularitate şi cimentează legăturile dintre diferitele comunităţi.
Principiul transparenţei
Masoneria a recunoscut la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului al XXI-lea necesitatea transparenţei şi deschiderea Masoneriei către societatea profană. Masoneria nu mai este o societate secretă, ci una discretă, o organizaţie care se supune şi respectă legile locale, naţionale şi internaţionale.
Dreptul la protecţia datelor cu caracter personal
Dreptul la intimitate este un drept fundamental, unul pentru care chiar Ordinul a suferit în perioada dictaturilor de pe întreg cuprinsul planetei. Este mai mult decât normal ca Masoneria să susţină acest drept individual şi colectiv totodată.
Respectarea statutului bisericilor, comunităţilor şi asociaţiilor religioase, organizaţiile filosofice şi neconfesionale
Dreptul fiecărui cetăţean de a crede în ceea ce doreşte să creadă este apărat, înţeles şi susţinut de Masonerie. La nivelul Uniunii Europene există o structură menită a facilita dialogul dintre aceste instituţii şi comunităţi cu liderii UE. Este vorba despre BEPA (Biroul de Consilieri pentru Politici Europene).
marți, 1 mai 2012
Traian şi Lupoaica. Statuie simbol sau barbarie identitară?
Dar nu aceasta este mâhnirea mea, ci faptul că după câteva mii de ani, stau şi mă gândesc dacă nu cumva autorităţile au uitat de fondatorii şi cârmuitorii din veacurile trecute ale acestui popor?! În mod cert romanii se vor oripila de statuia celui care le-a adus glorie (un hispan) şi, la fel de cert, românii se vor delecta umoristic pe seama acestui act de barbarie identitară.
Recunosc că mi-ar fi plăcut să văd treptele Muzeului Naţional de Istorie a României înţesate de statuile lui Burebista, Decebal, Duras, Dromichete, Basarab I, Bogdan I, Alexandru Nicolae, Mircea cel Bătrân, Vlad al III-lea Ţepeş, Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Vasile Lupu, Matei Basarab, Alexandru cel Bun, Alexandru Ioan Cuza şi umila mea listă poate continua... Dar, aşa cum se întâmplă nu adesea, ci mereu, nu-mi rămâne decât să constat că românii nu aduc glorie sau omagii cuceritorilor lor, nici măcar lui Traian, cel care, spun unele izvoare, este părinte fondator al poporului român...

Când am scris acest material mi-am amintit că am văzut în urmă cu vreo 5-10 ani, nu-mi amintesc exact, un parc din sud-estul ţării înţesat simbolistic de "începutul şi sfârşitul" monarhiei. Este vorba de parcul central din Călăraşi, aflat pe malurile Borcei. Acolo am văzut aşternute privirile lui Burebista, Decebal, Dromichete şi Mihai Viteazul asupra braţului Dunării şi asupra graniţei bulgare. Stau acum şi mă întreb dacă vreun locuitor al acelui oraş a râs atât de mult de acele busturi precum o fac bucureştenii?! În mod cert NU!
Şi de unde acest simţ al "renaşterii identităţii noastre romane"? Sincer nu ştiu, la fel cum nu ştiu nici de ce a fost ales Traian în locul lui Decebal, al lui Burebista sau Dromichete! Mă mai gândesc şi la altceva: oare să fie vorba de un act de barbarie identitară?
Poate că aceste două cuvinte "barbar" şi "identitate" nu sunt cele mai adecvate, însă ele nu fac referire la statuie în sine, nici la Traian, ci la simbolistica lupului în cultura şi tradiţia noastră. Nu pot să fiu în asentimentul celor care găsesc acest monument ca unul relevant pentru muzeul nostru. Tot ce pot să fac este să înţeleg simbolistica.
Poţi avea impresia că Traian este umilit fiind prezentat nud, un lucru atipic pentru un împărat roman; poţi avea impresia că este o bătaie de joc sau o ironie la adresa formării poporului român (mă refer aici la cele două simboluri cu cap de lup, cu toate că în foarte multe imagini ai impresia că stindardul dacic aduce mai mult a balaur) sau poţi avea impresia că este un amestec menit a-i distra pe confraţii noştri europeni din Peninsula Italică... Totul este posibil...
