miercuri, 3 aprilie 2013

Masoneria, Masonii şi simbolurile acestora în casele şi vieţile a peste 6 miliarde de oameni

miercuri, 3 aprilie 2013

Un titlu ce poate părea exagerat, exotic, ori ce poate speria pe cei care sunt împotriva Masoneriei (fără ca măcar a cunoaşte 1% din viaţa şi activitatea zilnică a Masonilor). Totuşi este o realitate, iar peste 6 miliarde de locuitori ai planetei au luat contact cu Masoneria fără să realizaze. Din aceştia, în casele a aproximativ 5 miliarde de oameni a intrat şi Masoneria.

Actualmente populaţia planetei numără peste 7 miliarde de locuitori de toate religiile, culorile, orientările politice etc. Masoneria numără puţin peste 10 milioane de membri. Un simplu calcul ne dă un raport clar: aproximativ 0,14% din locuitorii planetei sunt Masoni. Mulţi ar spune că iată, Masonii sunt cu adevărat o elită care-şi păstrează numărul membrilor limitat. Mai mult sau mai puţin adevărat...

Şi cu toate acestea simbolurile Masoneriei, edificiile ridicate, sponsorizate de Masonerie şi Masonii ca atare sunt prezente în viaţa cotidiană a miliarde de oameni, femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Este aceasta o conspiraţie, este Masoneria o societate secretă ori discretă? Cum se poate întâmpla acest lucru fără ca "profanii" să nu poată realiza?

Adevărul este că încă de la începuturile Masoneriei, aceasta a avut cea mai vizibilă formă cu putinţă (să nu uităm că vorbim despre perioada Operativă). De la marile temple la monumentele ce au marcat istoria omenirii, de la cetăţi, castele şi palate la simboluri ale credinţei noastre (de diferite feluri) şi de la oraşele şi ţările în care trăim (în unele cazuri) la simple străzi, case şi apartamente (în alte cazuri), totul poartă marca Masoneriei.

Trecând în ultima parte a existenţei Masoneriei aşa cum o cunoaştem noi, Masoneria a încetat să mai fie vizibilă în viaţa cotidiană şi "materială" a lumii şi a devenit mult mai prezentă în spiritul acesteia. Noi idei, noi concepte, revoluţii spirituale şi filosofice ori politice au dus la crearea statelor independente, moderne: de la Statele Unite ale Americii la Franţa, de la Italia la România, de la Brazilia şi Mexic la toate statele Emisferei de Vest.

Atins acest scop, Masoneria a mai urcat o treaptă pe Scara din Visul lui Iacob. Sosise momentul formării unor forumuri, societăţi, organizaţii mondiale care să vegheze asupra realizărilor de pe urmă. Cu timpul, Societatea Naţiunilor (Liga Naţiunilor) a devenit Organizaţia Naţiunilor Unite. CECO a devenit Uniunea Europeană (proiect ce prevede fondarea Statelor Unite ale Europei), UNASUR şi Uniunea Africană se doresc a deveni Uniuni Europene pe continentul african şi sud-american etc.


Sosirea secolului al XXI-lea a adus cu sine şi o relativă deschidere a Masoneriei faţă de societate, aşa cum este ea înţeleasă de lumea profană. La începutul celei de-a doua decade a acestui secol Masoneria se deschide şi mai mult, afirmând acest lucru cu tărie în presa profană.

Cu internetul cucerit, cu atenţia presei asupra sa şi cu multitudinea de acte caritabile care definesc o parte a activităţii Masoneriei, Ordinul şi membrii săi sunt în plin avânt pentru "cucerirea" inimilor care până acum au avut o reticenţă faţă de Masonerie şi învăţăturile sale sau care habar nu aveau că există aşa ceva.

Astăzi deschidem ziarul, radioul, televizorul sau internetul pentru a afla ultimele noutăţi, însă puţini sunt cei care ştiu că şi la realizarea acestor unelte ale unei vieţi libere au contribuit şi Masonii. Vedem la televizor politicieni, oameni de cultură, din media (showbiz, cum se spune astăzi), sportivi, medici, cercetători, afacerişti, oameni simpli... O parte dintrei ei Masoni...

Mergem pe străzi ce poartă nume de Masoni ori sunt construite de aceştia ori au legătură cu evenimente relaţionate cu Masoneria. Intrăm în "temple" religioase, în instituţii ale statului ori vizităm monumente istorice şi atracţii turistice fără a ne gândi că le-am putea relaţiona cu Masonii ori cu Masoneria.

Ascultăm melodii ori ne uităm la filme (în mod special filme) fără a ne da seama că Masoneria nu doar că este prezentă în vieţile noastre, ci şi în casele noastre. Nu am să fac o pledoarie pentru acest lucru (mă refer la filme), ci am să amintesc doar câteva titluri care cred că vă sunt cunoscute ori care vă şi plac: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Sherlock Holmes, Johnny English, Spooks, Green Zone, The Da Vinci Code (Codul lui Da Vinci), Angels & Demons (Îngeri şi Demoni) etc., sunt doar câteva filme în care Temple sau construcţii ale Masoneriei au fost folosite pentru a ilustra cel mai bine istoria şi mesajul pe care doreau a-l transmite.

Ştiu că poate acum, pentru unii, va părea "sordid" ceea ce voi spune, însă plecând de la istoria pură, câţi dintre voi sau noi s-au gândit vreodată că Vaticanul de azi, lăcaşul central al lumii catolice a fost ridicat de Masoni?! Şi nu este singura construcţie de acest fel. În altele ce au devenit simboluri mondiale, cunoscute oriunde, nu doar Masonii Operativi au lucrat, ci şi cei Speculativi, cei care în zilele noastre nu sunt altceva decât un club al oamenilor buni care doresc să devină şi mai buni: Congresul American, Parlamentul European etc.

Oraşe întregi stau mărturie astăzi simbolisticii masonice (în totalitate sau parţial): Washington şi Philadelphia (America de Nord), La Plata (America de Sud), Astana (Asia), Praga, Barcelona, Mediaş şi Paris (Europa), Monrovia (Africa) etc.

Este adevărat că pentru unele persoane trebuie să existe şi dovezi, însă în mod cert curiozitatea le-a fost stârnită şi se vor apuca de "cercetare". Pe de altă parte, nu cred că există foarte mulţi oameni care să nu aibă o mică bibliotecă în casă! Duceţi-vă şi o să realizaţi că cel puţin o carte a fost scrisă de un Mason ori are legătură cu un Mason ori vorbeşte despre o întâmplare, un eveniment relaţionat direct sau indirect cu Masoneria. Indiferent care este procesul de relaţionare cu Masoneria sau cu Masonii, acesta există... Să mai spună cineva că Masoneria nu este prezentă în viaţa cotidiană a societăţii noastre...

Prin urmare, Masoneria ca atare, sub toate formele ei posibile, a fost acolo atunci când ceva a avut loc, când un copil se năştea, ori când cineva a trecut la cele sfinte. La fel a fost acolo atunci când ne-am cumpărat o ciocolată, ori o sticlă de vin (aş merge aici pe varianta unui whiskey - pentru cine înţelege paranteza) sau când am avut nevoie de un tratament medical.

În fond şi la urma urmei, Masoneria nu a fost niciodată o societate, un grup, o organizaţie ascunsă... Atunci când cineva a spus aceste lucruri a uitat să definească ceea ce înseamnă secret sau discret. Declarativ, Masoneria se defineşte pe sine, printre altele, ca o societate, un club discret. Însă în realitate (dacă facem un joc de cuvinte şi ne gândim la toate cele spuse mai sus) realizăm că Masoneria capătă tot atâtea forme pe cât ne poate oferi un cuvânt, o sintagmă, o imagine (în general). Să nu uităm că cea mai importantă unealtă a noastră este simbolul, iar cea mai bună definiţie are fi: "o imagine face mai mult deât o mie de cuvinte".


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates