În cursul acestei zile, jurnalistul Cristian Unteanu a realizat un interviu cu Secretarul Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji (Radu Bălănescu), Marele Maestru al Marilor Loji Unite ale Germaniei (Rüdiger Templin) şi Thomas Jackson (Preşedinte de Onoare al Conferinţei Mondiale).
Templin a afirmat că "noi, Masonii germani recunoaştem că Masoneria română a fost cea mai puternică din Europa de Est". De asemenea, Marele Maestru german a declarat şi că "societatea masonică este o societate a secolului al XXI-lea, iar România este o parte importantă a reţelei sociale şi culturale masonice, iar acest lucru a fost evidenţiat de Secretarul Parlamentului care a vizitat Conferinţa Mondială, spunând ceea ce am spus şi eu, că Francmasoneria română este o parte importantă a societăţii, creşte pas cu pas şi va fi exprimată şi în alegerea în rolul de Secretar Executiv a lui Radu Bălănescu. Se vede că România are o organizare bine structurată".
La rândul său, Radu Bălănescu a declarat că "organizarea Conferinţei Mondiale este cea mai mare onoare posibilă pentru că reprezintă cel mai important eveniment masonic mondial". De asemenea, cu privire la România, acesta a menţionat: "cred că organizarea acestei Conferinţe Mondiale a reprezentat cel mai important moment de lobby pe care vreodată Masoneria regulară a făcut-o pentru ţara noastră".
"Marea Lojă Naţională din România are o strategie foarte clară de acţiune în societatea civilă pe trei domenii pe care noi le-am considerat deficitare: cultură, educaţie şi sistem medical. Avem foarte multe proiecte şi programe (...) cunoscute de către membrii societăţii civile şi apreciate ca atare. Avem permanenta preocupare de a promova valoarea şi excelenţa, avem atâţia oameni valoroşi în ţară, ei trebuie cunoscuţi nu numai în România (...) şi acesta reprezintă unul dintre obiectivele noastre prioritare", a afirmat Radu Bălănescu.
Cu privire la funcţia de conducere a Conferinţei Mondiale, Radu Bălănescu a declarat: "Alegerea aceasta în funcţia de Secretar Executiv nu se face în funcţie de zona geografică sau în funcţie de Masoneria Est europeană sau vest europeană sau... nu ştiu, din altă parte a lumii. Iar această poziţie înseamnă a te preocupa în egală măsură de Masoneria din toată lumea şi doar dintr-o anumită zonă".
În ceea ce priveşte unul din proiectele de dezvoltare ale Marii Loji Naţionale din România, Bălănescu a declarat că "(...) există şi funcţionează un program în MLNR care este realizat pentru toţi membrii acesteia şi pentru familiile lor. Asta înseamnă în jur de 30-40.000 de oameni. Înseamnă sistem relaţional, înseamnă un sistem în care le acordăm posibilitatea prin ajutor financiar: dăcă au nevoie şi nu se pot trata în România să se poată trata în străinătate".
Cu referire la conceptul de diplomaţie publică, Bălănescu a spus: "Masoneria română, prin membrii ei, Masoneria regulară din România, Marea Lojă Naţională din România, singura regulară din România, prin membrii ei, contribuie foarte mult la dezvoltarea acestui concept de diplomaţie publică. Le-am spus celor din instituţie (n.r. Marea Lojă Naţională din România), şi aşa au făcut şi aşa vor face, că atunci când se duc oriunde în această lume trebuie să vorbească numai d ebine despre ţara noastră şi despre popor. Asta este datoria lor numărul unu atunci când pleacă undeva peste hotare".
Marele Maestru al Germaniei a afirmat că anul trecut a fost în vizită la o mănăstire unde a vorbit cu călugării de acolo, adăugând că "avem o responsabilitate faţă de Biserica ortodoxă Română".
În finalul interviului, Thomas W. Jackson (Preşedintele de Onoare al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji şi fost Secretar Executiv al acestei structuri masonice mondiale) a declarat: "(...) prima observaţie pe care aş vrea să o fac este dificultatea de a călătorii în România din cauza lipsei unei infrastructuri rutiere. Nivelul educaţional al oamenilor (n.r. românilor) este extraordinar. Când am venit prima dată aici am zis că dacă vreodată România construieşte infrastructura va deveni unul din pilonii Europei. Ca ţară, are un potenţial extraordinar, cu munţi şi litoral, are o istorie străveche, ruine din antichitate. Toate acestea sunt forţe care ar atrage turiştii în ţară. Şi vreau să laud Guvernul României şi oamenii din România care încearcă să dezvolte România".