Masoneria așa cum o cunoaștem, sau cel puțin așa cum era aceasta la finele secolului al XX-lea, a început să-și facă vizibile schimbările structurale. Pentru cunoscătorii realităților masonice, vizita unui șef de stat la sediul unei Mari Loji în Africa nu este o noutate, aceasta poate reprezenta o știre doar în domeniul profan, însă pentru a doua decadă a secolului al XXI-lea, vizita unui șef de stat, o femeie șef de stat într-o țară din Emisfera de Vest este o noutate absolută chiar și pentru comunitatea masonică.
Pentru prima oară în istoria Republicii Chile un șef de stat, întâmplător o femeie, a participat la Conventul Marii Loji. Știrea dată de Agenția de Presă Masonică și tradusă în trei limbi de circulație mondială a stârnit reacții din cele mai diverse. Însă înainte de a face orice afirmație trebuie să înțelegem contextul istoric, politic, social, cultural și local în care s-a desfășurat acest eveniment.
Discuții formale între liderul din Santiago de Chile și liderul Masoneriei naționale chiliene au mai avut loc în ultimii ani. Din motive de politică internă nu putem devoala detalii cu privire la aceste discuții, însă realitatea relației dintre cele două instituții este una care transcede lipsa de toleranță de care dau dovadă comentariile de tot felul.
foto: Președinția Republicii Chile |
După cum relata și Agenția de Presă Masonică, Președintele Republicii Chile, doamna Michelle Bachelet a vizitat Marea Lojă din Chile. Este pentru prima oară în istoria acestei țări când un Președinte vizitează oficial Marea Lojă și vorbește în fața Masonilor. În momentul intrării acesteia în Marele Templu, Bachelet a fost ovaționată de cei peste 650 de Masoni și invitați prezenți.
Aceeași sursă informează asupra faptului că Președinția Republicii Chile a informat asupra faptului că doamna Președinte a participat la Adunarea Anuală a Marii Loji din Chile pentru a oferi recunoaștere Masoneriei naționale pentru contribuția adusă educației, libertății, Statului și politicilor publice. De asemenea, se face referire și la o afirmație a Marelui Maestru chilian: Marele Maestru din Chile a declarat "Ne simțim mândri pentru că în mod particular, Dvs., doamnă Președinte, sunteți mereu considerată o persoană apropiată instituției noastre".
foto: Președinția Republicii Chile |
Înainte de a face o scurtă trecere în revistă a discursurilor celor doi lideri trebuie să ne aplecăm puțin asupra realităților din Chile. Țara, care a început să cunoască o accentuată dezvoltare în primul mandat al doamnei Bachelet, a avut parte în mod public și de atenția și contribuția oficială a Marii Loji din Chile. Nu de puține ori liderul Masoneriei chiliene s-a implicat în mod direct și și-a exprimat punctul de vedere cu privire la importanța tinerilor și a educației de calitate la care aceștia trebuie să aibe acces în mod liber. În fine, istoria întregii țări se leagă de istoria Masoneriei în mod direct încă de la începutul procesului de independență față de Coroana Spaniolă.
foto: Președinția Republicii Chile |
În discursul său, Marele Maestru Luis Riveros Cornejo, fostul Rector al Universității din Chile care se află la al doilea mandat, a afirmat:
Pentru prima oară în un Președinte al Națiunii vizitează Adunarea Marii Loji din Chile. Ne simțim mândri pentru că în mod particular, Dvs., doamnă Președinte, sunteți mereu considerată o persoană apropiată instituției noastre. De mică și în mod sigur de mâna tatălui dumneavoastră, iubitul nostru Frate Alberto Bachelet, membru de onoare al Marii Loji din Chile, ați venit în această casă, ați cunoscut dependințele sale și, mai mult, ați cunoscut spiritul adevăraților Masoni chilieni , aceia care cu adevăr și spirit de justiție au conferit tatălui dumneavoastră recunoașterea ca om de bune moravuri în serviciul Chile, al Toleranței, al Respectului aderat umanismului laic pe care-l oferim.
Noi, Masonii, doamnă Președinte, ne iubim Patria și ne simțim pe deplin identificați cu orice-i aduce beneficii, care propășește realizarea sa deplină și care-și propune să crească spațiile pentru o mai mare justiție, mai mare solidaritate, mai mare dăruire fraternă și un mai bun spirit cetățenesc. Suntem pentru o societate cu mai multe drepturi sociale, mai multe îndatoriri cetățenești, în care să existe dialogul și în care să se caute, prin diferite și legitime viziuni, calea pentru a contrui o societate mai umană, mai demnă, mai adecvată spiritului care a dat origine vieții noastre republicane.
(...)
Am făcut-o atunci când am oferit legile laice care au permis pașii decisivi în separarea de afacerile Bisericii a afacerilor Statului, bază fundamentală a Republicii. Am stat în spatele elaborării legii educației primare obligatorii care aborda acea mare problemă națională care denunța Fratele nostru Dario Salas și careia i s-au alăturat Frații Valentin Letelier și Pedro Aguirre Cerda. De asemenea, am stat în spatele extinderii educației fiscale și a consolidării școlilor normale. Am susținut schimbarea constituțională din 1925, cea prin care se confirma Statul Laic ca principiu și în care educația era declarată ca fiind o obligație a Statului și nu un aspect privat. Am susținut formarea Codului Muncii, (...), sistemul de sănătate publică, fondarea Universității din Concepcion și a Universității Tehnice de Stat.
(...)
Aici, doamnă Președinte, când dumneavoastră ne vizitați la începutul anual al activitășilor noastre în instanța națională, care este Marea Lojă din Chile, dorim a ne exprima mesajul nostru de succes în tot ceea ce va susține schimbarea feței Republicii Chile și care o va face efectiv Patria tuturor (...).
Visurile noastre, doamnă Președinte, se confundă cu multe din aspirațiile pe care dumneavoastră le-ați manifestat (...). Vă dorim ca cu forță și vigoare să poată Guvernul Național să scoată la înaintare prioritățile cele mai fundamentale în domeniul social, economic și instituțional. În această casă și în alte zeci de case similare din Chile există mii de oameni care așteaptă tot ce-i mai bun, (...). Există mii de oamni care-și doresc să privească cu mândrie fii, fiicele și nepoții, oferindu-le un viitor cu reale oportunități, o societate mai umană și fraternă și o educație care să servească ca adevărat instrument de propășire.
Salutul nostru cel mai cordial, doamnă Președinte, în numele Masonilor din Chile. Un popor laic, umanist, fratern, solidar care a învățat, de asemenea, cu trecerea timpului, că nu se poate înceta a se face ceea ce cu adevărat credem că trebuie făcut pentru a proteja un viitor bun.
foto: Președinția Republicii Chile |
La rândul său, Michelle Bachelet a afirmat următoarele în fața liderilor Masoneriei chiliene, a membrilor Guvernului, Parlamentului, Justiției etc:
Vreau să vă mulțumesc pentru invitația de a fi alături de dumneavoastră într-o atât de importantă instanță a Masoneriei. Mă simt onorată pentru această recunoaștere pe care mi-ați oferit-o și care reprezintă autocontrucția și care reflectă, ceea ce spunea și Marele Maestru, viziunea voastră asupra educației. De asemenea, o văd și ca o recunoaștere a valorilor democratice și republicane pe care dumneavoastră și cu mine le împărtășim.
foto: Președinția Republicii Chile |
Așa cum spunea și Marele Maestru, cultura masonică, așa cum știți și dumneavoastră, este ceva cunoscut mie, iar valorile acestea au fost determinante în formarea mea. De aceea, în momente ca acestea, mereu mă acompaniază amintirea tatălui meu. Acum... cred că... anul trecut, când am fost în vizită aici... (...).
Dar membru activ al Masoneriei era bunicul meu matern, iar când tata a fost să-i ceară mâna mamei, bunicul meu matern i-a spus: uite, intră în Masonerie și după aceea vorbim! Și adevărul este că tatăl meu nu era îndrogostit doar de mama, dar a găsit în Masonerie un loc în care el și-a trăit întreaga viață, un loc pe care l-a iubit, a fost foarte angrenat, s-a dezvoltat ca persoană. De aceea pentru mine, a mă afla aici, nu doar ca Președinte al Republicii (...) este o parte a vieții mele.
Dar acest flux masonic nu l-am simțit doar eu, ci și întreaga societate chiliană. (...) Mă refer și la influența permanentă avută de principiile masonice care au existat în societatea noastră. Principii ca laicismul, valorile educației, grija față de instituțiile republicii, toleranța și diversitatea au fost mereu prezente printre Masoni și au fost un permanent aport în construirea democrației noastre.
În Lojile din Chile s-au reunit bărbați și... în fine, de asemenea, din ce în ce mai multe femei de diferite curente politice și sensibilități culturale, dar cu același scop, acela de a permite ca Libertatea de Gândire să ocupe un loc crescând în organizarea societății noastre. Au fost marii aliați ai proiectelor avansate pentru țara noastră, așa cum amintea și Marele Maestru. (...) Această voință de a fi arhitecți ai unei societăți libere și fraterne este inestimabilă pentru Chile. În mod particular în acest moment.
(...)
Acesta este astăzi, din nou, marea dorință profundă, marea determinare a poporului nostru, a acestei Președinte și, sunt sigură, a tuturor celor care poartă cu mândrie șorțul masonic. Și în această construcție care ne este comună, dălțile, nivelele, echerele și compasurile masonice vor fi esențiale pentru a da forma și destinul viitorului Patriei noastre.
foto: Președinția Republicii Chile |
După cum se observă din cele două discursuri, realitatea masonico și socio-politică a unei dintre cele mai avansate țări din America Latină rezidă în capacitatea de colaborare eficientă și directă dintre instituția Masoneriei și Stat.
Însă, pentru a-l cita pe F. & Secretarul General al Agenției de Presă Masonică, trebuie mereu să existe o separație a celor două: "O societate puternică înseamnă o Masonerie puternică. O societate emergentă înseamnă o Masonerie emergentă, însă niciodată invers. Separația puterilor în stat trebuie să fie la fel de eficientă ca și separația care trebuie să existe între Masonerie și instituțiile statului, astfel încât la momentul desăvârșirii oamenilor de stat ei să devină iubitori ai principiilor masonice, iar în momentul desăvârșirii Masonilor, ei să aibe capacitatea de a deveni oameni de stat".