luni, 7 ianuarie 2013

Viitoarea Confederaţie Masonică franceză va fi realizată la iniţiativa celor cinci Mari Loji din Europa şi nu pentru obţinerea recunoaşterii Marii Loji Unite a Angliei

luni, 7 ianuarie 2013
Declaraţia aparţine chiar marelui Maestru al Marii Loji Tradiţionale şi Simbolice Opera (GLTSO), Fratele Jean DUBAR, făcută recent într-un interviu realizat de un membru al Marii Loji a Franţei (GLdF), Jean-Laurent TURBET. Această declaraţie precede conferinţa de presă care va avea loc peste exact o săptămână la Paris, atunci când Marii Maeştri francezi vor vorbi public despre cum văd ei viitorul Masoneriei franceze în anul 2013 şi cum va evolua proiectul confederaţiei masonice.

 
Jean DUBAR a mai afirmat în interviu că proiectul confederaţiei vine la iniţiativa Marilor Loji din Germania, Belgia, Elveţia, Austria şi Luxemburg şi nu pentru a obţine recunoaşterea Marii Loji Unite a Angliei. De asemenea, acesta a mai menţionat şi faptul că în primă fază era vorba doar de trei Mari Loji franceze, iar apoi la proiect s-au raliat alte două, ultima dintre acestea urmând a fi consacrată pe 12 ianuarie (GLIF). Dubar şi-a susţinut afirmaţia bazându-se pe faptul că Marile Loji din Europa au simţit un gol în peisajul masonic francez şi au dorit să nu lase Franţa fără un omolog la nivel masonic european.

Fost membru al LNF, Jean DUBAR va lua parte la conferinţa de presă de peste o săptămână, ceea ce ar putea indica că acest interviu este o testare a opniei masonice europene cu privire la eventualele reacţii care ar putea apărea ulterior.

Totuşi, acest lucru nu dezminte în niciun fel declaraţiile noului Mare Cancelar de la Londra, făcute în septembrie 2012. De asemenea, Secretariatul General al APMR consideră că în acest proces va conta şi opinia rezultată din cadrul Conferinţei Marilor Maeştri din America de Nord (care va avea loc în perioada 17-19 februarie 2013) şi o posibilă reacţia a Marii Loji Unite a Angliei, rezultată în urmă Conventului Trimestrial din luna martie a acestui an.

Experimentul masonic aplicat în Franţa poate produce doar două lucruri: un succes sau un eşec. În cazul ambelor rezultate, opiniile pot varia între o eventuală "disensiune" între Masoneria europană continentală şi insulară sau repetarea acestui experiment şi în alte Jurisdicţii Masonice.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates