miercuri, 2 ianuarie 2013

Un mesaj de început de an pentru Masonii din ţara noastră: "Şapte gafe ale Lumii Masonice"

miercuri, 2 ianuarie 2013

Consider că în urma bilanţului de la sfârşitul anului trecut trebuie să mai şi zâmbim în întâmpinarea noului an. Astfel, vă propun să ne amuzăm şi să învăţăm din cele "Şapte gafe ale Lumii Masonice" de Eugene Debs, la care, personal, am adăugat o serie de cuvinte.


Ritualul fără înţeles/sens

Ritualul nostru este ceea ce ne face diferiţi de alte organizaţii şi servicii fraterne. Ar trebui să ne străduim să prezentăm gradele noastre cu perfecţiune şi sens. Avem nevoie să transmitem lecţii cu înţeles şi sens, astfel încât noii noştri Fraţi să găsească în acestea o valoare personală.


Apartenenţă la Ordin fără frivolitate

Atunci când Francmasonii planifică un eveniment se uită de cele mai multe ori la cel mai mic impact pe care acesta-l va avea asupra finanţelor Lojii şi membrilor săi. Evenimentul tinde a ajunge într-un final a fi meschin şi nesemnificativ. Dacă este vorba despre o masă (prânz/cină), de obicei se rezumă la farfurii din carton, tacâmuri din plastic şi alimente de nu foarte mare calitate. Luaţi-vă puţin timp şi planificaţi un mare eveniment fratern, cheltuiţi banii cu înţelepciune şi folosiţi porţelanuri, argintărie, feţe de masă, serviţi mâncare bună şi daţi planificării calitate.


Cantitate fără calitate

Zilele în care oamenii căutau să adere la ceva (Masonerie), şi care să nu ofere nimic Fraternităţii au luat sfârşit. Zilele în care Fraţii semnau petiţii pentru oameni pe care nu-i cunoşteau au luat sfârşit. Avem nevoie să fim selectivi atunci când evaluăm oamenii în vederea acceptării lor. Oamenii care cred în idealurile noastre şi în auto-perfecţionare vor ajunge liderii Lojii tale. Prezentatorii trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru cei pe care-i recomandă. Celebrează diversitatea!


Educaţie fără filosofie

De foarte multe ori în Lojile noastre nu facem altceva decât să dăm lecţii de istorie despre Masonii faimoşi, despre Lojile noastre şi Fraternitatea Masonică Universală. În alte cazuri doar practicăm ritualul. Dacă nu discutăm despre filosofie (care implică Masoneria), atunci se poate realiza prea puţin sau nimic din auto-perfecţionare. Este important să vorbim despre evenimentele contemporane, curente, de actualitate sau despre subiecte de o natură străină Lojii noastre! Anumite activităţi educative ne pot oferi provocări în ceea ce priveşte aderarea. Celebrează diversitatea!


Filantropie fără conexiune/relaţionare/implicare

O Lojă trebuie să considere mereu actele sale de caritate ca fiind extrem de necesare. O Lojă trebuie să se implice mereu în acţiuni de caritate la nivel de implicare directă ori de finanţare. Acest gen de acţiuni oferă auto-perfecţionare, o legătură strânsă de relaţionare cu Filantropia şi angajarea Fraţilor în acţiunile Lojii tale. Celebrează diversitatea!


Modestie fără discreţie

Zgârcenia nu este unul din principiile noastre de bază, ori o virtute sau un Landmark al Masoneriei. Nu totul trebuie să fie făcut cu cât mai puţini bani cu putinţă. Consider că fiecare Lojă trebuie să-şi revizuiască programele şi proiectele, să cheltuiască banii pe lucruri mai utile şi pe activităţi care vor îmbunătăţi simţul de implicare masonică. Celebrează diversitatea!


Conducere/leadership fără competenţă

Un Frate nu merită să fie demnitar al Lojii doar pentru că este membru de mulţi ani. Adesea alegem lideri fără niciun fel de competenţă în ceea ce priveşte administraţia şi conducerea/leadership-ul. Trebuie să aducem în Fraternitatea noastră persoane cu multe aptitudini, având în minte faptul că toţi avem daruri/calităţi speciale. Liderii noştri trebuie să fie instruiţi în conformitate cu Ritualul nostru, să aibe aptitudini organizaţionale şi să cunoască Codul Moral al Masoneriei şi al Marii noastre Loji. Aceşti oameni trebuie, înainte de toate, să-şi satisfacă Ucenicia! Nu este Just să alegem un Frate într-o funcţie de conducere şi ca acesta să nu fie antrenat şi calificat pentru a conduce şi a guverna Ordinul! Celebrează diversitatea!


Iubiţi Fraţi, în această ordine de idei, sper că v-am făcut cel puţin să meditaţi asupra eventualului eşec al Lojilor noastre, fie ele simbolice sau filosofice! Masoneria în sine nu este altceva decât practicarea Artei Regale...


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates