miercuri, 28 decembrie 2011

Marele Orient al Poporului/Popoarelor Rusiei (Великий Восток Народов России)

miercuri, 28 decembrie 2011
După ce am făcut un scurt bilanţ al ultimului an, aş dori să vorbesc despre un lucru mai puţin sau aproape deloc cunoscut Masonilor din România şi nu numai. Este vorba despre Marele Orient al Poporului/Popoarelor Rusiei (Великий Восток Народов России). Nu doresc să mă adâncesc în secolul al XX-lea, lăsându-vă Frăţiilor Voastre plăcerea de a studia acest lucru. Doresc doar a sublinia câteva aspecte contemporane.


Decizia de revitalizare a acestei organizaţii Masonice din Rusia a apărut după 1990, iar în 1999 a fost pusă problema fermă a renaşterii Marelui Orient al Popoarelor Rusiei. Era vorba despre o serie de Masoni din mai multe Obedienţe care au dorit să realizaze acest lucru.

În ultimii doi ani de zile, pe fondul diferitelor evenimente din Rusia şi din Europa (şi nu numai), această Obedienţă rusească se declară mixtă, acceptând în rândurile sale femei şi bărbaţi deopotrivă. Astfel, în februarie 2011, adică anul acesta, apare prima Lojă Feminină din Rusia (Большая Медведица), care se adaugă la cele trei Loji masculine şi una mixtă a Marelui Orient al Popoarelor Rusiei.

În prezent MOPR este condus de Marele Maestru I. T. şi-şi exprimă deschiderea şi aprecierea pentru libertatea de deplină conştiinţă şi se pare, conform unor surse încă neconfirmate de Secretariatul General al APMR că ar avea o relaţie cu Marea Lojă Unită a Rusiei (cu jurisdicţie în Rusia şi în Ucraina, unde are două Loji), o facţiune ruptă din Marea Lojă a Rusiei şi afiliată GLUDE, condusă de Marea Lojă a Franţei (GLdF).


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates