Am avut plăcerea să citesc acum o oră un articol publicat pe portalul G Magazine. Titlul mi-a adus aminte de un subiect dezbătut adesea în conferinţe şi doar uneori, din păcate, în Ţinute. Nu pot să nu remarc nu doar sinceritatea autorului, ci şi, îndrăznesc a spune, o oarecare mâhnire cu privire la starea de facto a Ordinului.
Spune Eugen următoarele: "Se pare că această Fraternitate veche de când lumea nu mai este în trend. Şi, totuşi, ea există şi este şi nevoie de ea". Nicicând mai adevărat! Însă ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost sinceritatea cu care a enumerat o serie de sugestii mai mult decât utile în evoluţia Ordinului şi în evoluţia internă şi externă a acestuia:
- Ridicarea standardelor de intrare în Masonerie, sau măcar respectarea cu stricteţe a celor actuale.
- Accesul mai uşor la poziţiile de ofiţeri, pe baza meritelor personale, nu neapărat conform unei liste prestabilite.
- Acţiuni caritabile la nivel de comunitate, nu formarea unor mari şi distante instituţii.
- Revigorarea atmosferei deschise la Punctul Geometric.
- Revenirea la ritmul firesc de creştere în grad, spre a nu se pierde nimic din experienţa iniţiatică.
- Tratarea cu seriozitate a Ritualului.
- Cel mai important lucru este implicarea mai activă în comunitate.
Sunt şapte puncte perfecte în primul rând pentru noi ca oameni şi Masoni, ca buni cetăţeni ai comunităţilor noastre. Nu de puţine ori am afirmat personal că dacă de fiecare parc ori azil ori orfelinat ar avea grijă o Lojă sau mai multe, poate că ale noastre comunităţi ar arăta altfel. Şi cred că ceea ce spune şi Eugen nu este altceva decât dovada pe care Masonii trebuie să o dea ca exemple de cetăţeni implicaţi în viaţa cetăţii secolului al XXI-lea.