joi, 16 mai 2013

Rudyard Kipling, Masonul care a încântat copiii şi a îmbogăţit spiritual literatura

joi, 16 mai 2013
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură (din 1907) şi Fratele Joseph Rudyard Kipling (născut 30 decembrie 1865 în Bombay, India şi trecut la Orientul Etern la 18 ianuarie 1936) a fost un poet şi prozator britanic. Este celebru prin povestirea sa pentru copii "Cartea Junglei" (1894), romanul indian de spionaj "Kim" (1901), poemele "Gunga Din" (1892) etc.


Kipling s-a născut la Bombay, India. Tatăl său a fost John Lockwood Kipling, profesor la şcoala de artă Jeejeebhoy, iar mama sa Alice Macdonald. Se spune că părinţii săi s-au cunoscut la Lacul Rudyard din Staffordshire, în Anglia, aceasta fiind originea prenumelui lui Kipling. În copilărie a fost trimis în Anglia unde a fost crescut de o femeie numită doamna Holloway. Se presupune că lipsurile şi proasta îngrijire de care a avut parte până la vârsta de cinci ani, când a fost „salvat”, i-au influenţat scrierile, îndeosebi simpatia pentru copii. Mătuşa din partea mamei s-a căsătorit cu artistul Edward Burne-Jones, iar tânărul Kipling şi sora sa au petrecut, de la vârsta de 6 ani până la 12, mult timp în Anglia, cu familia mătuşii, în vreme ce părinţii săi au rămas India. Kipling a fost verişor cu Stanley Baldwin, prim-ministru în trei mandate.

Scrierile sale conţineau adesea referinţe la Masonerie. Printre acestea amintim: The Man Who Would Be King din Wee Willie Winkie (1889). In the Interests of the Brethren din Debits and Credits (1926), The Widow At Windsor from Barrack Room Ballads (1892). The most famous is his Mother Lodge from The Seven Seas (1896) etc. 

Rudyard Kipling a fost iniţiat în Loja Speranţa şi Perseverenţa (Hope and Perseverance) Nr. 782 din Lahore, Punjab, India în anul 1886, având o dispensă specială deoarece avea doar 20 de ani şi şase luni. Acesta a fost imediat ales Secretar al Lojii, scriind despre propria-i iniţiere (publicat pe 28 martie 1925): "Eram Secretar de ceva ani în Loja Speranţa şi Perseverenţa Nr. 782 din Lahore, care avea în componenţă Fraţi din cel puţin patru credinţe. Am fost introdus de un practicant al Brahmo Somaj, un Hindu, iniţiat de un Mahomedan şi ridicat la grad de un Englez. Acoperitorul nostru era un indian evreu. (...)".

A devenit un Maestru de Marcă în Loja de Marcă Fidelitatea (Fidelity) pe 12 aprilie 1887, trecând apoi la gradul de Royal Ark Mariners în Loja Muntele Ararat (Mt. Ararat) din Lahore pe 17 aprilie 1888. Ulterior se afiliază Lojii Independenţa şi Filantropia (Independence and Philanthropy) Nr. 391 din Allahabad, Bengal în 1888. Când a revenit în Anglia a devenit membru fondator al Lojii Builders of the Silent Cities (Constructorii Oraşelor tăcute) Nr. 4948, în 1927 şi al Lojii Author's (Autorii) Nr. 3456. A fost şi laureat al prestigiosului Canongate Kilwinning Lodge No. 2, din Edinburg, Scoţia, unde, prin tradiţie, Robert Burns servise şi el.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates