Am fost parte a transformării Moldovei și Valahiei, am fost catalizatorul Revoluției de la 1848 și am ajuns să fondăm mai multe Obediențe Masonice în perioada interbelică decât ne-am dorit formarea României Întregite la finele Primului Război Mondial... ne-am adus aportul la înflorirea cultural-socială a României Mari și (unii dintre noi) ne-am trădat țara atunci când avea mai mare nevoie de noi în anii 1947 și 1949. Ne-am trădat semenii în epoca nopții roșii și am renăscut din cenușă precum pasărea Fenix după 1989...
Astăzi, la secole de la prima atestare a Masoneriei Speculative pe pământ românesc, la aproape 135 de ani de la fondarea Marii Loji Naționale... la aproape un secol de la Marea Unire și la decenii depărtare de la marea trădare masonică și națională a lui Mihail Sadoveanu... țara noastră, nu a Masonilor români, ci a românilor, se bucură de cea mai vastă și așteptată recunoaștere din întreaga sa existență...
Tot astăzi, acea lumină a lui Sadoveanu ne amenință liniștea, pacea și prosperitatea, pare că acea lumină are să fie atât de puternică încât ne va face orbi.
Masoneria română de după 1989 nu a reușit să facă pasul spre unire, ci spre diviziune. Cu toate acestea, de mai bine de șase ani încoace, aproape în fiecare an, țara noastră a fost nu doar martora, ci și gazda unora din cele mai mari evenimente masonice din lume.
La începutul anilor 2000, Bucureștiul devenea un punct important al scenei masonice mondiale la nivelul Ritului Scoțian Antic și Acceptat... În 2009 cea mai mare organizație masonică internațională de caracter liberal se reunea în adunarea generală în fostul Palat Regal din București, în 2010 se sărbătoreau 130 de ani de la fondarea primei Mari Loji în 1880, în 2011 venea rândul celebrării a 130 de ani de la fondarea primului Suprem Consiliu, iar în 2012 Masoneria Feminină sărbătorea 90 de ani de la înființarea primei Mari Loji Feminine în țara noastră. În 2013 un român devenea primul Secretar General al Confederației Supremelor Consilii Europene.
Anul acesta România a fost centrul lumii Masonice. Țara noastră a găzduit Conferința Mondială a Marilor Loji, iar calitatea de român a devenit astfel asociată cu aceea a Secretarului Executiv al acestei instituții mondiale.
Următorii ani vor pune din nou România pe harta marilor evenimente masonice. Anul viitor sărbătorim 135 de ani de la fondarea primei Mari Loji, în 2016 sărbătorim 135 de ani de la fondarea primului Suprem Consiliu și tot atunci România are să găzduiască Conferința Europeană a Suveranilor Mari Comandori la București, iar în 2017 o să sărbătorim 95 de ani de la fondarea primei Mari Loji Feminine și 5 ani de la fondarea Supremului Consiliu Feminin... urmând ca tot în acest an să aibe loc la București Conferința Europeană a Marilor Maeștri.
Mi-ar plăcea ca acest scurt ciclu să se încheie cu un mesaj de speranță, de pace și de unitate a Masoneriei române în anul 2018, atunci când întreaga suflare națională va celebra un secol de la Marea Unire de la 1918.
Vreau să cred că toate aceste evenimente care urmează, inclusiv cel din 2021 care va marca găzduirea de către România a Conferinței Marilor Secretari și Cancelari din Europa, o să aibe ca principal scop promovarea României și a cauzei sale.
Aceasta este o extrem de scurtă și, aparent, superficială și subiectivă vedere asupra a ceea ce a fost, este și are să fie Masoneria Națională din România. Vreau să cred că eforturile individuale și colective ale tuturor Masonilor din țara noastră au fost și sunt în favoarea crezului nostru național, al spiritului care ne caracterizează ca popor și nu în favoarea intereselor personale, de afaceri sau politice.
La fel cum în etapa fiecărui om există un început și un sfârșit, vreau, în încheierea acestui material, care sper să fie și ultimul, să-mi exprim câteva gânduri...
M-am dedicat acestui proiect menit a ameliora un aspect vital Masoneriei și societății veloce în care trăim: comunicarea. Am încercat, în limita posibilităților să transform orice resursă într-o sursă și resursă pentru Masoni, Loji și organizații masonice naționale și internaționale. Și am făcut toate aceste lucruri având în vedere trei aspecte esențiale în viața mea: educația și principiile mele, dragostea față de țară și principiile pe care le-am învățat în Masonerie. Dacă am reușit sau nu să fac un lucru bun sau măcar util... nu pot eu să judec, dar sper ca cei care se vor ocupa de acest lucru să o facă cu o îngăduință fraternă.
Consider că, într-o oarecare măsură, până în acest punct, mi-am făcut datoria și doresc a-mi exprima dorința de a mă retrage din această activitate. Este doar un gând care mă face să cred că aș putea anunța retragerea mea în data de 21 octombrie 2014. Știu că mi-am asumat un rol și o responsabilitate în data de 30 august 2010 și știu că acel mandat încă nu a expirat, dar sper ca o soluție să se găsească în următoarele luni.
Astfel am decis să renunț la a mai scrie editoriale și a mă rezuma strict la capacitatea instituțională a acestei structuri pe care cu mândrie o coordonez și al cărui articol II din Constituție am să-l respect cu strictețe indiferent de statutul meu: Promovarea României și a Principiilor Fundamentale ale Masoneriei Universale.