sâmbătă, 8 septembrie 2012

Marea Lojă din Chile vrea să conducă discuţiile pentru o nouă Constituţie a Republicii

sâmbătă, 8 septembrie 2012
Cu o meticulozitate publică, aproape unică în prima parte a acestui secol, Marea Lojă din Chile a devenit motorul şi centrul unor discuţii, dezbateri, iniţiative etc., în ceea ce priveşte politicile educaţionale, politicile sociale, politica de afaceri externe a ţării şi aşa mai departe.

De la preluarea Mandatului său, fostul rector al Universităţii din Santiago de Chile a devenit locomotiva unor schimbări care au început să remodeleze viaţa socială şi politică a Republicii Chile, inclusiv afacerile externe ale ţării.

Ultima iniţiativă de acest gen poate şoca orice societate conservatoare şi tradiţionalistă. Este vorba de un discurs public al Marelui Maestru care a susţinut că "este în interesul nostru a conduce o propunere pentru o nouă Constituţie". De asemenea, acesta a afirmat şi faptul că Marea Lojă lucrează în acest moment la convocarea unei Adunări Constituante şi a cerut organizarea unui plebiscit în acest sens, avertizând că ţara riscă să aibe parte de mai multe confruntări şi intoleranţă.

Nesfiindu-se să afierme că Masonii din Chile ocupă poziţii importante în lumea politică şi financiară din ţară, Riveros Cornejo a spus că Masonii vor să joace un rol activ în cadrul schimbărilor instituţionale ale ţării.

Întrebat de prezenţa femeilor şi a homosexualilor în Masonerie, Marele Maestru a replicat că femeila au propria lor organizaţie şi că aceasta are urmează aceleaşi direcţii ca şi Marea Lojă (masculină) din Chile, iar despre cei din urmă spunând că este dreptul lor şi că nu reprezintă niciun impediment. Cu toate acestea a ţinut să afirme existenţa Obedienţelor mixte, dar că încă nu a venit momentul: "în viitor se pot schimba lucrurile (...)".

Cu privire la faptul că "Masoneria tinde spre idealuri progresiste de stânga şi nu de dreapta", Riveros Cornejo a spus că toate aceste lucruri nu mai sunt relevante. În aceeaşi ordine de idei, pe fondul crizei acute dintre instituţiile statului şi partidele politice din Chile, Marele Maestru a subliniat faptul că Marea Lojă joacă un rol pentru ameliorarea situaţiei de facto din ţară, indicând chiar şi că Preşedintele ţării şi al Senatului au recunoscut rolul important jucat de Masonerie. Ceea ce a dorit să indice, de fapt, a fost că "noi suntem decişi să influenţăm mai mult deciziile".

În final a motivat una din primele sale afirmaţii cu privire la Adunarea Constituantă, spunând că aşa trebuie să fie pentru că este mai bine să fie propunerea Masoneriei şi nu a unui partid ori a altuia pentru a nu exista disensiuni, mai ales că Masoneria este transpartinică.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates