miercuri, 5 septembrie 2012

Ultimul rege din Hawaii a fost Mason | David La'amea Kamanakapu'u Mahinulani Nalaiaehuokalani Lumialani Kalākaua

miercuri, 5 septembrie 2012


A fost ultimul rege care a domnit asupra insulelor Hawaii, astăzi stat federat Statelor Unite ale Americii, fiind supranumit şi Regele Vesel (16 noiembrie 1836 – 20 ianuarie 1891). A trecut la Orientul Etern lăsând în urmă o moştenire importantă pentru poporul său.


Kalākaua (ziua luptei) a fost un conservator, în felul său, într-o perioadă în care străinii erau cei care dominau viaţa din insulele natale. Ajuns rege, acesta şi-a numit propriul frate de sânge ca moştenitor la tron, angajându-se într-un turneu în insule pentru a câştiga popularitate, urmat apoi de o vizită oficială la Washington (unde a discutat cu Preşedintele şi Fratele Ulysses S. Grant), acolo unde a îîncercat să negocieze un tratat de reciprocitate pentru a-şi ajuta supuşii.

Anul 1881 l-a prins într-un turneu mondial în care a încercat să stabilească relaţii diplomatice şi în timpul căruia a studiat problema migraţiei. Se spune ca Fratele nostru a visat să fondeze un "Imperiu Polinezian" care să fie cel mai mare imperiu oceanic din lume. În anul 1886, Guvernului de la acea vreme i-au fost oferiţi 33.000 de dolari americani pentru a începe să pună bazele unei confederaţii polineziene, iar regele din Samoa a fost de acord în realizarea uniunii ţării sale cu a Fratelui Kalākaua.

Ca urmare a evoluţiei istorice şi sub ameninţarea armelor, regele a fost obligat să semneze o nouă constituţie şi documentul prin care puterile sale au scăzut, deposedându-l astfel pe acesta de suveranitate. Bolnav şi la recomandarea medicilor a mers la San Francisco pentru a se trata, Orientul în care a şi murit.

Recent, o expoziţie a fost organizată pentru al comemora pe ultimul rege din Hawaii, expoziţie ce a cuprins şi o secţiune dedicată Masoneriei, unde regele apare îmbrăcat în regalia adecvata gradului şi rangului său. La acest eveniment au luat parte şi cele mai vechi Loji afiliate Marii Loji din Hawaii.


Maestrul din Trecut şi Suveranul Mare Inspector General David Kalākaua a condus în 1876 Loja Le Progres de l’Oceanie (Progresul Oceaniei), fiind afiliat şi Shrine şi Ritului York, dată fiind dedicaţia lui pentru Ordin, ceea ce l-a făcut a fi unul dintre cei foarte puţini monarhi din afara Europei care a fost implicat şi a avut funcţii de conducere în Masonerie.

Palatul pe care acesta a dorit să-l construiască a avut şi un rol secundar, dar foarte important pentru el, pentru că în podul palatului aveau loc Ţinute masonice.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates