marți, 18 septembrie 2012

Marea Lojă a Franţei | Jocuri de culise pe scena masonică franceză. Viitorul Masoneriei în Europa?!

marți, 18 septembrie 2012

De când a devenit actorul principal al filmului "se foutu la régularité de la GNLF", Marea Lojă a Franţei, adică noua conducere de pe Rue Puteaux se vrea a coordona viaţa masonică franceză. Însă totul va depinde de regigor şi în mod special de producători. Situaţia foarte complicată în care se afla Franţa te obligă să analizezi mai multe planuri de acţiune şi scenarii, ceea ce te poate arunca într-o teorie a conspiraţiei absolut halucinantă.


La Paris se vorbeşte deja de "balcanizarea obedienţelor create din scindarea de GLNF", lucru ce ar putea leza Marile Loji din spaţiul Balcanic. Dacă plecăm de la această afirmaţie, atunci am putea considera că deja GLdF vede "prietenii" săi din Balcani ca fiind un model demn de a nu fi urmat!

Bun, dar înainte de a reveni la actualităţi, trebuie să propun câteva scenarii cel puţin interesante, dacă nu hilare, în condiţiile unei gândiri fraterne sănătoase. Ceea ce urmează a fi enumerat sunt doar idei într-o ordine aleatorie şi pot face parte din Science Fiction, dar şi din Science Fact.

1. Londra a scos la înaintare Berlinul, Berna, Viena, Bruxelles şi Luxemburgul pentru a testa reacţiile din celelalte jurisdicţii masonice. Ulterior, după feedback, a retras recunoaşterea, mascând o eventuală redare a recunoaşterii către GNLF pentru a masca o nouă manevră, liniştindu-i pe Fraţii din GLNF.

2. "Anumite Obedienţe" au vrut să intre pe "piaţa masonică" din Franţa, iar cele 5 +1 Mari Loji au reacţionat, declarând Franţa teritoriu închis.

3. După Declaraţia de la Berlin, Germania a preluat frâiele în detrimentul intereselor engleze, fapt ce a obligat Anglia să afirme o eventuală recunoaştere viitoare a unui GLNF reformat la nivel de Mare Consiliu.

4. Etc.

A fost nevoie de trei declaraţii (Basel, Berlin, Bruxelles) - o sa vorbesc despre ele de acum înainte ca fiind Declaraţiile Boaz - pentru a readuce GLdF în lumina reflectoarelor europene şi internaţionale. Din acest moment, noul Mare Maestru al GLdF se vede în postura mult dorită de GLdF, adică aceea de a fi unica Mare Lojă recunoscută ca fiind regulară în Franţa.

dar ceea ce este şi mai interesant este faptul că fie GLdF vrea să joace rolul mesei negocierilor la Paris, fie doreşte o lovitură sub centură la adresa Marelui Orient al Franţei, mizând pe incapacitatea acestuia de a-i accepta condiţiile.

Herny a propus pe 14 septembrie tuturor Obedienţelor/Lojilor din Franţa (în special GLTSO, GLISRU, GLNF, GL-AMF, GLTMF, LNF, GPG) dar şi GOdF (care lucrează respectând vechile principii ale Masonerie Universale) să se ralieze acestui efort comun de recunoaştere a Masoneriei franceze în ansamblul său. La o primă vedere poate fi un experiment, cel puţin european, în ceea ce priveşte uniunea tuturor Lojilor dintr-o ţară sub o singură conducere. Pe de altă parte, gândul existenţei unei federaţii masonice naţionale conduse de Marea Lojă a Franţei nu iese din discuţie. De fapt, aceasta este şi propunerea indirectă făcută.

Cel puţin numeric, GOdF ar putea pierde titlul de "prima Obedienţă masonică din Franţa", aşa cum titrează mereu presa de pe Sena. Pe de altă parte, scenariul este, cel puţin teoretic, realizabil şi bun de exportat. Declaraţiile Boaz şi-au spus cuvântul?!

Unica problemă ar fi dacă Londra şi Berlinul se vor mai înţelege căci, teoretic, cel puţin din declaraţiile noului Mare Cancelar al UGLE, Marea Lojă Unită a Angliei nu are de gând să recunoască prea curând vreo altă Mare Lojă în Franţa, alta decât GLNF în care a investit un secol de fraternitate, printre altele.

Ah... şi încă un lucru... chiar dacă problemele GLNF s-ar putea rezolva şi totul ar putea intra pe făgaşul normal, extrem de multe voci din GLdF spun că se consideră regulari, dar că nu ar vrea să vorbească despre "prima Obedienţă din lume". Poate că ar fi cazul ca întreaga comunitate masonic mondială să nu uite istoria "regularităţii masonice franceze" şi să se întrebe ce a avut loc în anii '60 şi '70, ca la început de secol XXI să se rediscute recunoaşterea GLdF. Ce va face GLdF cu restul relaţiilor cu Obedienţele în amiciţie, nerecunoscute de "regulari" nu se ştie încă, însă mirajul în care se învârte astăzi poate produce dezgroparea morţilor.

Rămâne de văzut primul raport din decembrie şi votul care se va da în Conventul GLdF din luna iunie a anului 2013. Până atunci drumul nu se anunţă a fi lipsit de gropi, iar cuţitele se vor toci în ambele tabere. Declaraţiile Boaz se pot îmbogăţi cu noi documente semnate la Viena, Berna, Luxemburg şi/sau Paris şi Londra.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates