luni, 8 iulie 2013

Prima femeie Francmason din lume, atestată documentar: Elizabeth Aldworth

luni, 8 iulie 2013
Un articol mai puţin obişnuit pentru rubrica "Masonii de ieri şi azi". Astăzi ne reamintim de prima femeie Francmason atestată documentar: Elizabeth Aldworth.


Irlandeza Elizabeth sau mai bine spus Onorabila Elizabeth St. Leger, a rămas cunoscut în epoca sa sub numele de "Doamna Francmason". A fost fiica lui Arthur St. Leger, primul Viconte Doneraile şi primul Baron Kilmayden of Doneraile Court. Se căsătoreşte cu Richard Aldworth cu patru ani înainte de fondarea Marii Loji a Londrei.

Data exactă a iniţierii sale în Masonerie nu se cunoaşte, însă se presupune ca este vorba de perioada 1710-1712, lucru ce indică în mod cert existenţa de facto a Lojilor Speculative, anticipând anul 1717. Ars Quatuor Coronatorum menţionează în anul 1895 (sub semnătura Fratelui Edward Conder) faptul că iniţierea s-ar fi produs undeva în perioada 1710-1718. Controversele sunt multe datorită lipsei de dovezi istorice.

Legenda spune că la acea vreme casa familiei era în construcţie şi că tânăra, trezită de zgomot si întrezărind lumini, a scos câteva cărămizi şi a observat ceremonia de iniţiere. Când a realizat solemnitatea momentului a dorit să plece, însă a fost prinsă de Acoperitorul Extern, care era şi majordomul familiei. Acesta şi-a avertizat Fraţii, Fraţi care au decis ulterior ca fata să fie iniţiată.

Apartenenţa ei la Masonerie a fost marcată de Masonii din Cork care au amplasat o placă comemorativă (la noua Catedrală St. Finbarre) în care se menţionează faptul că Elizabeth a fost iniţiată în Loja Nr. 44 de la Curtea Doneraile în 1712.


 
◄Design by Pocket Distributed by Deluxe Templates