Luna noiembrie a însemnat pentru Agenţia de Presă Masonică din România lansarea de noi proiecte de expansiune şi dezvoltare în domeniul afacerilor masonice şi a mass mediei masonice. Lansarea oficială a proiectului RMHA (Romanya Masonik Haber Ajansı) pe 21 noiembrie şi intrarea pe ultima sută de metri pentru lansarea APMR în limba portugheză, relansarea Jornal Maçônico şi promovarea reuniunii preparatorii a Adunării Generale din 2012 în Brazilia, care a avut loc în Tijuana, Mexic, au fost doar câteva din evenimentele care au marcat această lună. De asemenea, evenimentele continuă prin Summit-ul COP17 care urmează să înceapă săptămâna viitoare în Africa de Sud.
Într-un dialog cu Secretarul General al APMR în această dimineaţă am aflat de noua direcţie pe care o va lua Agenţia de Presă Masonică din România şi de proiectele pentru anul 2012.
APMR - Domnule Secretar General, anul este pe terminate. De ce agenţia se angrenează în aceste proiecte la sfârşit de an şi nu la începutul anului viitor?
Sec. Gen. - APMR avea o datorie mai veche faţă de Fraţii noştri Masoni, în special cei din Brazilia. De asemenea, era tot de datoria mea să reactivez Jornal Maçônico care continuă să aibe un rating foarte ridica în ciuda lipsei activităţii în ultimii doi ani de zile. Pe de altă parte, Decizia de a intra în africa pe filiaţiunea lusofonă a fost adoptată acum. Iniţial trebuia să intrăm pe filiaţiunea franceză, însă am considerat necesar să începem a oferi informaţii şi ştiri unei comunităţi încă în dezvoltare şi nealterată de conflicte interne sau de altă natură. Aceasta este comunitatea masonică lusofonă din Africa, numai că aici includem şi Asia unde APMR încă nu şi-a dezvoltat la adevărata putere capacităţile.
APMR - Însă proiectul pentru Asia abia începe. Mă refer aici la RMHA.
Sec. Gen. - Ceea ce dorec să se înţeleagă, nu aşa cum a fost scris în Masonic Times, cum că pornim cucerirea lumii arabe, este faptul că ambele proiecte se intersectează nu doar în Asia ci şi în Europa sau America de Sud. Spre deosebire de Agenţia de Presă Masonică Lusofonă, Romanya Masonik Haber Ajansı este dedicata strict Fraţilor din Turcia şi Fraţilor din lume vorbitori de limba turcă. Să nu uităm că România găzduieşte o comunitate masonică vorbitoare de limba turcă, pentru care trebuie să avem tot respectul.
APMR - Dar evitarea spaţiului francofon de ce este evitat?
Sec. Gen. - Vă mărturisesc sincer că nu este un subiect care să fie de interes pentru agenda Secretarului General. Da, este un subiect discutat adesea, însă angrenarea într-un spaţiu momentan incert din anumite puncte de vedere, nu poate fi de bun augur pentru statutul nostru. Pot să vă spun că există discuţii în Europa şi în Africa în acest sens.
APMR - Revenind la RMHA, ne puteţi vorbi puţin despre ce va însemna acest proiect? Dar cel lusofon?
Sec. Gen. - Sunt două proiecte la care personal ţin extrem de mult. Am un respect deosebit pentru comunităţile masonice vorbitoare de limba turcă şi portugheză. Turcia este o ţara mult prea puţin lăudată în ciuda reuşitelor sale. Mă refer aici şi la Masonerie. urcia ne este vecin, noi am avut o relaţie foarte bună cu ei şi ei cu noi. Eu nu fac altceva decât să accept o realitate. O realitate nu a prezentului sau viitorului, ci una dintotdeauna.
În ceea ce priveşte spaţiul lusofon atât de variat şi totuşi atât de unitar, nu pot să neg relaţia strategică cu Fraţii mei din Brazilia. Nu pot să nu încetez a le mulţumi pentru efortul comun depus pentru imaginea pozitivă a Ordinului şi nu pot să uit că ei ne-au deschis pentru prima dată braţele şi că noi am deschis, la rândul nostru, pentru prima dată braţele către ei. Este o relaţie reciprocă şi benefică. Profesionalismul lor, dăruirea şi strădania lor este un model. Nu uitaţi că standardul de colaborare cu APMR l-au stabilit chiar ei sau mai bine spus felul în care noi am conlucrat din primul moment şi la cel mai înalt nivel.
Pe de altă parte există şi o diferenţă între JM şi AIML sau AIMR. JM este solicitat constant de către membrii Masoneriei regulare din Brazilia pentru a publica ştiri. JM va avea un caracter în genul Jurnalului Masonic însă mult mai elevat şi mai accesibil Masonului de rând. JM va fi o marcă a Masonului brazilian sau portughez care înţelege şi vrea să-şi aducă aportul la lumea în care trăieşte, la comunitatea în care-şi desfăşoară activitatea. Mai mult decât atât mă gândesc foarte serios ca anul 2012 să fie declarat pentru APMR ca "Anul Lusofoniei Masonice".
APMR - Ce se va întâmpla pe durata Summit-ului COP17 de săptămâna viitoare?
Sec. Gen. - APMR se va angrena într-o serie de discuţii paralele lucrărilor oficiale ale ţărilor membre, alături de alte instituţii şi ONG-uri. Vom prezenta un raport zilnic şi un raport general care va fi trimis ca şi anul trecut la o serie de personalităţi, instituţii şi guverne. Va fi ceva asemănător cu activitatea noastră din 2010. Nu ştiu dacă vom mai realiza interviuri masonice cu privire la mediul înconjurător aşa cum am făcut anul trecut.
Cu toate acestea, am în minte o serie de Mari Maeştri şi de profani sau Fraţi specialişti care-mi doresc a-i intervieva. Mă refer aici la Paraguay, Brazilia, Mexic, Cuba, Italia, România, Franţa, India, Guatemala, Peru şi Ecuador, poate şi Gabon sau Congo-Brazzaville ori Madagascar... nu ştiu încă. Oricum cred că de această dată vom realiza interviurile după summit.
APMR - Cine din România? La cine vă gândiţi?
Sec. Gen. - Mă gândesc cu sinceritate la două persoane. Nu ştiu dacă vom face interviurile ca să pot spune despre cine este vorba plus că nu aş vrea să produc altceva decât linişte în ţara noastră.
APMR - La ce să ne aşteptăm pentru 2012?
Sec. Gen. - Oh, nu, este prea devreme. V-aş putea spune că avem câteva evenimente masonice şi profane majore pe care ni le-am programat sau pentru care am fost solicitaţi.
APMR - Ce evenimente masonice şi ce evenimente profane?
Sec. Gen. - În primul rând cele mai importante evenimente din punct de vedere masonic sunt Adunarea Generală a Confederaţiei Masonice Inter-americane şi Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare. În ceea ce priveşte CMI va fi o obligaţie pentru noi în a ne angrena în promovarea acelui eveniment indiferent de orice situaţie. Apoi nu trebui să uităm tradiţia existentă în relaţia agenţiei cu CMSB şi promovarea anuală a Adunărilor Generale, mai ales că anul acesta va avea loc acasă (n.r. - în statul) la Secretarul General al CMSB, o persoană pe care o stimez foarte mult.
Cu privire la evenimentele profane... sunt multe. V-aş putea menţiona acum repede COP18 s-au summit-ul mondial din Grecia. Asta dacă va mai avea loc în Grecia în condiţţile actuale şi altele.
APMR - Anul acesta va fi publicat raportul general de activităţi?
Sec. Gen. - De când am preluat această demnitate am hotărât ca acel document să fie strict de uz intern şi nu extern. Poate vor fi publicate părţi din acesta, dar mai mult nu.
APMR - Pe când o întărire a relaţiilor în Italia?
Sec. Gen. - De trei ani de zile se poartă negocieri. Personal şi eu am purtat o serie de negocieri. Este o ţară destul de... să-i spunem complexă, uneori individualistă. Am avut impresia că uneori nu se înţeleg nişte principii şi am hotărât ca nici anul acesta să nu avanseze discuţiile. Pentru la anul rămân o serie de negocieri şi planuri, însă este prematur să mă pronunţ în acest caz acum.
APMR - Şi cu Franţa?
Sec. Gen. - Relaţiile s-au mai încălzit. La această oră avem relaţii de normalitate, însă perspectiva este îmbucurătoare. Teoretic există toate şansele ca relaţia să devină una strategică însă în plan social, cultural şi pe probleme de tineret şi mediu înconjurător. Din punct de vedere masonic încă discutăm.
APMR - Deci relaţiile se împart în relaţii masonice şi relaţii profane, nu?
Sec. Gen. - Nu aş fi atât de radical. Vreau să se înţeleagă în lucru: importanţa societăţii profane este la fel de mare pentru noi ca şi importanţa comunităţii masonice din ţară şi din străinătate. Suntem oameni toţi şi aici nu există vreo diferenţă. Este adevărat că avem uneori mai bune relaţii în plan profan decţt masonic cu unele Obedienţe ale Masoneriei Universale, dar nu am radicalizat niciodată o relaţie aşa cum este pusă problema de regulă.
APMR - Când consideraţi că va fi lansat proiectul francofon sau italofon?
Sec. Gen. - Cel italofon nu a fost niciodată uitat şi vremelnic suspendat. Cel francofon se află pe masa discuţiilor însă mai este ceva până când să fie lansat ca proiect şi apoi lansat oficial.
APMR - În final, care sunt rezultatele pe acest an pentru APMR?
Sec. Gen . - Pot să vă spun doar că sunt extrem de bucuros. Dar aceasta nu însemană că se va opri aici. Spun acest lucru pentru că încă mai avem de făcut multe proiecte mai ales în planul profan.
Astfel a conchis Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România interviul acordat luna aceasta. Frăţia Sa a subliniat aspectul dezvoltării durabile pe întreg cuprinsul anului profan 2011, lucru evidenţai încă de la preluarea mandatului.
APMR - Domnule Secretar General, anul este pe terminate. De ce agenţia se angrenează în aceste proiecte la sfârşit de an şi nu la începutul anului viitor?
Sec. Gen. - APMR avea o datorie mai veche faţă de Fraţii noştri Masoni, în special cei din Brazilia. De asemenea, era tot de datoria mea să reactivez Jornal Maçônico care continuă să aibe un rating foarte ridica în ciuda lipsei activităţii în ultimii doi ani de zile. Pe de altă parte, Decizia de a intra în africa pe filiaţiunea lusofonă a fost adoptată acum. Iniţial trebuia să intrăm pe filiaţiunea franceză, însă am considerat necesar să începem a oferi informaţii şi ştiri unei comunităţi încă în dezvoltare şi nealterată de conflicte interne sau de altă natură. Aceasta este comunitatea masonică lusofonă din Africa, numai că aici includem şi Asia unde APMR încă nu şi-a dezvoltat la adevărata putere capacităţile.
APMR - Însă proiectul pentru Asia abia începe. Mă refer aici la RMHA.
Sec. Gen. - Ceea ce dorec să se înţeleagă, nu aşa cum a fost scris în Masonic Times, cum că pornim cucerirea lumii arabe, este faptul că ambele proiecte se intersectează nu doar în Asia ci şi în Europa sau America de Sud. Spre deosebire de Agenţia de Presă Masonică Lusofonă, Romanya Masonik Haber Ajansı este dedicata strict Fraţilor din Turcia şi Fraţilor din lume vorbitori de limba turcă. Să nu uităm că România găzduieşte o comunitate masonică vorbitoare de limba turcă, pentru care trebuie să avem tot respectul.
APMR - Dar evitarea spaţiului francofon de ce este evitat?
Sec. Gen. - Vă mărturisesc sincer că nu este un subiect care să fie de interes pentru agenda Secretarului General. Da, este un subiect discutat adesea, însă angrenarea într-un spaţiu momentan incert din anumite puncte de vedere, nu poate fi de bun augur pentru statutul nostru. Pot să vă spun că există discuţii în Europa şi în Africa în acest sens.
APMR - Revenind la RMHA, ne puteţi vorbi puţin despre ce va însemna acest proiect? Dar cel lusofon?
Sec. Gen. - Sunt două proiecte la care personal ţin extrem de mult. Am un respect deosebit pentru comunităţile masonice vorbitoare de limba turcă şi portugheză. Turcia este o ţara mult prea puţin lăudată în ciuda reuşitelor sale. Mă refer aici şi la Masonerie. urcia ne este vecin, noi am avut o relaţie foarte bună cu ei şi ei cu noi. Eu nu fac altceva decât să accept o realitate. O realitate nu a prezentului sau viitorului, ci una dintotdeauna.
În ceea ce priveşte spaţiul lusofon atât de variat şi totuşi atât de unitar, nu pot să neg relaţia strategică cu Fraţii mei din Brazilia. Nu pot să nu încetez a le mulţumi pentru efortul comun depus pentru imaginea pozitivă a Ordinului şi nu pot să uit că ei ne-au deschis pentru prima dată braţele şi că noi am deschis, la rândul nostru, pentru prima dată braţele către ei. Este o relaţie reciprocă şi benefică. Profesionalismul lor, dăruirea şi strădania lor este un model. Nu uitaţi că standardul de colaborare cu APMR l-au stabilit chiar ei sau mai bine spus felul în care noi am conlucrat din primul moment şi la cel mai înalt nivel.
Pe de altă parte există şi o diferenţă între JM şi AIML sau AIMR. JM este solicitat constant de către membrii Masoneriei regulare din Brazilia pentru a publica ştiri. JM va avea un caracter în genul Jurnalului Masonic însă mult mai elevat şi mai accesibil Masonului de rând. JM va fi o marcă a Masonului brazilian sau portughez care înţelege şi vrea să-şi aducă aportul la lumea în care trăieşte, la comunitatea în care-şi desfăşoară activitatea. Mai mult decât atât mă gândesc foarte serios ca anul 2012 să fie declarat pentru APMR ca "Anul Lusofoniei Masonice".
APMR - Ce se va întâmpla pe durata Summit-ului COP17 de săptămâna viitoare?
Sec. Gen. - APMR se va angrena într-o serie de discuţii paralele lucrărilor oficiale ale ţărilor membre, alături de alte instituţii şi ONG-uri. Vom prezenta un raport zilnic şi un raport general care va fi trimis ca şi anul trecut la o serie de personalităţi, instituţii şi guverne. Va fi ceva asemănător cu activitatea noastră din 2010. Nu ştiu dacă vom mai realiza interviuri masonice cu privire la mediul înconjurător aşa cum am făcut anul trecut.
Cu toate acestea, am în minte o serie de Mari Maeştri şi de profani sau Fraţi specialişti care-mi doresc a-i intervieva. Mă refer aici la Paraguay, Brazilia, Mexic, Cuba, Italia, România, Franţa, India, Guatemala, Peru şi Ecuador, poate şi Gabon sau Congo-Brazzaville ori Madagascar... nu ştiu încă. Oricum cred că de această dată vom realiza interviurile după summit.
APMR - Cine din România? La cine vă gândiţi?
Sec. Gen. - Mă gândesc cu sinceritate la două persoane. Nu ştiu dacă vom face interviurile ca să pot spune despre cine este vorba plus că nu aş vrea să produc altceva decât linişte în ţara noastră.
APMR - La ce să ne aşteptăm pentru 2012?
Sec. Gen. - Oh, nu, este prea devreme. V-aş putea spune că avem câteva evenimente masonice şi profane majore pe care ni le-am programat sau pentru care am fost solicitaţi.
APMR - Ce evenimente masonice şi ce evenimente profane?
Sec. Gen. - În primul rând cele mai importante evenimente din punct de vedere masonic sunt Adunarea Generală a Confederaţiei Masonice Inter-americane şi Conferinţa Mondială a Marilor Loji Regulare. În ceea ce priveşte CMI va fi o obligaţie pentru noi în a ne angrena în promovarea acelui eveniment indiferent de orice situaţie. Apoi nu trebui să uităm tradiţia existentă în relaţia agenţiei cu CMSB şi promovarea anuală a Adunărilor Generale, mai ales că anul acesta va avea loc acasă (n.r. - în statul) la Secretarul General al CMSB, o persoană pe care o stimez foarte mult.
Cu privire la evenimentele profane... sunt multe. V-aş putea menţiona acum repede COP18 s-au summit-ul mondial din Grecia. Asta dacă va mai avea loc în Grecia în condiţţile actuale şi altele.
APMR - Anul acesta va fi publicat raportul general de activităţi?
Sec. Gen. - De când am preluat această demnitate am hotărât ca acel document să fie strict de uz intern şi nu extern. Poate vor fi publicate părţi din acesta, dar mai mult nu.
APMR - Pe când o întărire a relaţiilor în Italia?
Sec. Gen. - De trei ani de zile se poartă negocieri. Personal şi eu am purtat o serie de negocieri. Este o ţară destul de... să-i spunem complexă, uneori individualistă. Am avut impresia că uneori nu se înţeleg nişte principii şi am hotărât ca nici anul acesta să nu avanseze discuţiile. Pentru la anul rămân o serie de negocieri şi planuri, însă este prematur să mă pronunţ în acest caz acum.
APMR - Şi cu Franţa?
Sec. Gen. - Relaţiile s-au mai încălzit. La această oră avem relaţii de normalitate, însă perspectiva este îmbucurătoare. Teoretic există toate şansele ca relaţia să devină una strategică însă în plan social, cultural şi pe probleme de tineret şi mediu înconjurător. Din punct de vedere masonic încă discutăm.
APMR - Deci relaţiile se împart în relaţii masonice şi relaţii profane, nu?
Sec. Gen. - Nu aş fi atât de radical. Vreau să se înţeleagă în lucru: importanţa societăţii profane este la fel de mare pentru noi ca şi importanţa comunităţii masonice din ţară şi din străinătate. Suntem oameni toţi şi aici nu există vreo diferenţă. Este adevărat că avem uneori mai bune relaţii în plan profan decţt masonic cu unele Obedienţe ale Masoneriei Universale, dar nu am radicalizat niciodată o relaţie aşa cum este pusă problema de regulă.
APMR - Când consideraţi că va fi lansat proiectul francofon sau italofon?
Sec. Gen. - Cel italofon nu a fost niciodată uitat şi vremelnic suspendat. Cel francofon se află pe masa discuţiilor însă mai este ceva până când să fie lansat ca proiect şi apoi lansat oficial.
APMR - În final, care sunt rezultatele pe acest an pentru APMR?
Sec. Gen . - Pot să vă spun doar că sunt extrem de bucuros. Dar aceasta nu însemană că se va opri aici. Spun acest lucru pentru că încă mai avem de făcut multe proiecte mai ales în planul profan.
Astfel a conchis Secretarul General al Agenţiei de Presă Masonică din România interviul acordat luna aceasta. Frăţia Sa a subliniat aspectul dezvoltării durabile pe întreg cuprinsul anului profan 2011, lucru evidenţai încă de la preluarea mandatului.