Este al 746-lea an de când Mediaşul a fost atestat documentar. La cele aproape trei sferturi de mileniu, acest civitas este azi al doilea oraş ca mărime din Judeţul Sibiu. Mediaşul este pitoresc, cu stiluri arhitectonice ce alternează între gotic, renascentist, neoclasic, baroc şi secession.
Unele dintre atracţiile sale principale sunt turnurile medievale ale breslelor: Turnul Croitorilor, Turnul Trompeţilor, Turnul Clopotelor, Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor (Masonilor Operativi) şi Turnul Fierarilor.
Centrul de Informare Turistică Mediaş şi autorităţile locale ale Orientului doresc un alt fel de aborbare turistică şi istorică a acestei minunate opere a Masoneriei Operative şi... Sepcualtive?! Din data de 23 mai 6009/2009, deviza administraţiei locale este: MEDIAŞ. MISTERELE DIN CETATEA LUMINII. Această iniţiativă reprezintă dorinţa de atragere a tuturor celor care doresc să viziteze Mediaşul, nu doar din perspectivă istorică, ci şi Masonică. De la turnul înclinat la gemeni, de la cultul feminin la strugurii de aur, de la simbolurile solare la Francmasonerie, totul pare a fi o mare legendă, dar una care astăzi dăinuie.
Prea puţine persoane şi prea puţini Fraţi cunosc faptul că această construcţiea vechilor bresle, privită de sus, are forma unui cap uman care priveşte spre orient şi că, în conformitate cu unele studii, străzile capătă forma paşilor parcurşi în Templul Masonic?!